Energiaomavaraisuuden hätätila on nyt
Nyt on tosi kysymyksessä. Noin 70 prosenttia Suomen energiasta on tuontienergiaa ja tästä melkein kaksi kolmasosaa tuodaan Venäjältä. Venäjältä tuodaan muun muassa öljyä ja puuhaketta. Olkiluoto kolmonen tuo vihdoinkin tarvittavaa kotimaista lohtua. Tuuli- ja aurinkoenergia eivät tällä hetkellä ole ratkaisuja energiapulaan. Puhumattakaan pienoisydinvoimaloista tai vetyteknologiasta, jotka ovat vasta lapsenkengissä.
Nyt pitää turvautua niihin resursseihin, joita käytettävissä on. Meillä ei ole öljyä tai kivihiiltä. Sen sijaan kolmasosa maapinta-alastamme on turvepohjaista. Näistä alueista on mahdollista ottaa välittömästi käyttöön 30000 hehtaaria. Näillä on jo luvat kunnossa ja tarvitsee vain luoda yrittäjille riittävät toimintaedellytykset ja tulevaisuuden näkymät, jotta työhön kannattaa ryhtyä.
Turvetuotantokoneet pitää ottaa käyttöön sen sijaan, että niitä romutetaan. Romuttaminen on alkanut todella aktiivisesti ja määrätty 30 miljoonaa alkaa olemaan kohta käytetty. Romutustukea haettaessa kannattaakin varmistaa, onko tukea edes saatavilla. On kestämätöntä, että rahan saa vasta, kun kone on jo romutettu.
Turvetuotannon kannattavuuteen vaikuttaa tietysti myös polttoaineiden hinta, joka hipoi ennätyslukuja jo ennen Ukrainan sodan syttymistä. Ruotsissa on jo laajasta noin 1,3 miljardin euron energiatukipaketista. Tähän pitää olla valmiuksia Suomessakin.
Turveyrityksille pitää taata riittävä työvoima. Monelle nuorelle turvepellolla työskentely olisi hyvä kesätyö ja paikka aloittaa työura. Työ parantaa myös sosiaalista hyvinvointia, mikä on tärkeää näinä aikoina, kun syrjäytymisestä on tullut äärimmäisen vakava ongelma.
Turpeen huoltovarmuusvarastojen kokoa on kasvatettava. Tällä hetkellä varastossa on 0,7 terawattituntia, kun aikaisemmalla kaudella määrä oli 3,3. Enempäänkin olisi tarvetta. Neova on onneksi nyt pyörtämässä päätöstään lopettaa turvetuotanto ja Itä-Suomessa ollaan palaamassa turvepelloille.
Turpeen lisäksi huomio pitää kiinnittää puupolttoaineisiin, jotka kattavat 28 % kokonaisenergiankulutuksestamme. Venäläisen hakkeen osuus on ollut kasvussa niin havupuu- kuin lehtipuuhakkeenkin kohdalla. Kun Suomessa on omaa energiatuotantoa kuritettu ilmastotoimilla, olemme samalla tulleet erittäin riippuvaiseksi Venäjästä. Nyt tämä riippuvuussuhde olisi syytä katkaista. Mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Meillä on mahdollisuus paljon nykyistä laajempaan energiaomavaraisuuteen, mutta se vaatii hallitukselta rohkeutta sekä tinkimistä ylimitoitetusta ilmastopolitiikasta. Hallituksen uudella pölyttäjästrategialla on oma paikkansa, mutta se ei ole tässä tilanteessa keskiössä.
Tekstin aiheet:
EU:n viherkommunistit ovat aloittaneet vastahyökkäyksen turpeenkäyttöä vastaan, kuten myös metsien energiakäyttöä vastaan. Nyt on oltava valppaana, vihreiden massiivinen hyökkäys tähtää maan talouden horjuttamiseen, kuten myös leivän loppumiseen.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Juuri näin, vihreät on heitettävä politiikasta ulos säälimättä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Näin on, ilmasto muuttuu sadoissa ja tuhansissa vuosissa, luonnon voimin, ei ihmisen toimesta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ee Uun elvytyspaketteja , vaan lisää ja lisää , niin kyllä se siitä !? Suttaantuu !
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tänään kuullaan lisää miten tuon ”maailman kunnianhimoisimman” kanssa edetään? Asialla olijat tuntien, lisää kiristyksiä, ei pelastu maailma vielä, tehtävämme on kesken?
Kuka tähän koohotukseen saa jotain järkeä? Perussuomalaiset sentään yrittävät, mutta Kokoomus flirttailee Marinin kanssa ja on hirttäytynyt tuohon ylimitoitettuun huuhaahan.
Kokonaisuuksien hallinta on täysin karannut käsistä. Tänne raahataan paistinrasvoja Kauko-idästä ja niitä sitten sekoitellaan dieseliin, saaden hinnat nousemaan pilviin. Rasvojen lähtömaissa Tuktuk trillat tupruttaa ilma sinisenä päästöjään, eikä takuulla hajuakaan mistään katalysaattoreista. Tarpeeton rahtaaminen tänne ja käyttämällä rasvat siellä, on ratkaisu ilmaston kannalta takuulla parempi.
Ilmasto on globaali hehkutti Sanna Marin. Näin on. Miten ilmastoa auttaa se, että meille raahataan vielä Valtion tukemana sähköautoja ja samaan aikaan vanhat dieselimme viedään Afrikkaan?
Nyt olisi järjelle käyttöä!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ilmanmuuta , enerkiaomavaraisuuteen , tulee pyrkiä ! Miksi Suomi ei , ole omavarainen ??!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ydinvoima, vesivoima ja puu, kuten myös on käytetty auringon lämpöä historian ajan, kaikki omavaraisuutta. Ruokakin on omavaraisuutta, joka käyttää aurinkovoimaa. Kukaan ei voi sanoa, ettemme olisi omavaraisia, kulutus vain on lisääntynyt monista eri syistä, kuten teollisuuden lisääntyminen. Kivihiili ei kelpaa vihreille, se kun on heidän mielestään tappavaa, kuitenkin se on ollut satoja vuosia osa omavaraisuutta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kyllä, kivihiili on osa omavaraisuutta, jos se on rahalla ostettua eikä varastettua. Omavaraisuutta voidaan lisätä ostamalla hyödykkeitä, ei kaikkea voi tuottaa itse.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Taitaa olla pari PS:n älykköä vauhdissa.
Kivihiili ei ole koskaan ollut osa Suomen omavaraisuutta.
Ydinvoimassakaan ei ole kovin kehumista.
Polttoaine tulee kokonaan ulkomailta. Voimalatkin suurelta osin.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kun Suomi , olisi ollut enerkia / muutenkin omavarainen niin meillä ei olisi näin , suuria velkamääriä !?! Ketkä on jarrutelleet / ja talouttamme tämmöiseen , velkaorjuuteen ajaneet ?!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
VIHERVAMMAISET!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ko riisseli ol kallista ni Koskela tankkas turvetta! On se vaan eri fiksu miäs
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti