Aktiivimalli vai perustulo? (Keskisuomalainen 30.3.2019)
”Viime aikoina on ollut keskustelua ja huolta työttömän toimeentulosta ja työllistymisestä. Jotkut vannovat aktiivimallin puolesta, toiset puoltavat perustuloa. Mikä sitten on ongelman ydin, johon ratkaisua tarvitaan ja mikä siihen olisi paras lääke?
Työttömällä on lusikoitavana aikamoinen sääntöjen, tukien, hakemusten ja toimeentulon varmistamisen sillisalaatti. Pahimmassa asemassa ovat ne, jotka ottavat vastaan pätkä- tai osa-aikatöitä, joita suurin osa tarjolla olevista töistä kuitenkin on. Tällaiset työt voivat aiheuttaa tukien viivästymisen, asumistuen katkoksen ja monen kuukauden rahattomuuden. Työnteosta ei hyödy euroakaan, vaan voi jäädä jopa miinukselle. Kuinka tällaisessa tilanteessa voi olettaa, että työtön aktivoituisi työelämään? Toimeentulon kannalta on turvallisempaa olla kokonaan työtön, jos ei saa vakituista kokoaikaista työtä.
Aktiivimallilla piiskataan työtön hakemaan mitä tahansa työtä, jotta hän saa pidettyä elintasonsa edes minimissä. Tällainen toimintamalli nöyryyttää ihmistä ja aiheuttaa työnantajien taholla hakemusten kaaoksen, joista ei voi tietää kuka oikeasti haluaa työn ja kuka on tehnyt hakemuksen pakotettuna. En usko tällaisen pelon kautta piiskaamisen lisäävän kenenkään aktiivisuutta.
Perustulomallissa jokainen saa tietyn summan rahaa kuukaudessa ehdoitta. Tämän pelätään passivoivan työttömiä, mutta se kuitenkin antaisi mahdollisuuden tehdä myös pätkätöitä ilman pelkoa toimeentulon katkoksista. Työstä maksettaisiin normaalisti verot, eikä se vaikuttaisi perustuloon. Tämä malli vähentäisi myös sosiaalitukien maksamista, koska sieltähän toimeentulo haetaan, kun Kelan tuissa tulee katkoksia eli myös byrokratia vähenisi.
Mielestäni paras ratkaisu työttömän työllistymiseen olisi siis perustulomalli sellaisena, että se olisi voimassa, kunnes löytyy vakituinen kokoaikainen työ. Pätkätyötkin kun tuovat työkokemusta ja auttavat vakituisen työn saannissa, mikä olisi ihannetila jokaiselle terveelle työikäiselle ihmiselle.”
Tekstin aiheet:
Kyllä komppaan tätä kirjoitusta. Perustulo olisi kuitenkin niin pieni, että sillä voi kustantaa vain välttämättömän asumisen ja ruuan, ei mitään muuta. Sillä ei todellakaan pääsisi rikastumaan. Työttömänä ei ole varaa mihinkään ylimääräiseen, ei voi remontoida kotia, ei voi lomailla ainakaan ulkomailla ja tuskin kotimaassakaan, ei voi harrastaa mitään vähänkin maksullista harrastusta, ei ole varaa kulttuurielämyksiin (ainakaan kalleimpiin lippuihin), ei ole varaa hemmotella itseään ruokaravintoloissa tai missään muuallakaan, ruokaostokset pitää suunnitella yhdenkin euron tarkkuudella (eikä todellakaan voi ostaa mitä ikinä haluaa!!). Eli kyllä lähes jokainen haluaa saada palkallisen työn, jotta voi tehdä edellä mainittuja asioita. Aina voi joku ketkuillakin, mutta se on pieni joukko ja aidot ketkuilijat kyllä löytävät porsaanreiän joka mallista, joten perustulo pitäisi suunnitella rehellisten mukaan.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Suosittelen lukemaan Carl Barksin klassikon ”Kun taivaalta satoi rahaa”. Kannattaa pitää mielessä myös se, että summa, joka Suomessa kattaa ”välttämättömän asumisen ja ruuan”, voi riittää kehitysmaissa varsin mukavaan elämään. Keskeinen seikka, jolla perustuloa on yritetty markkinoida, on se, että rahaa säästyy, kun työttömiä ei tarvitse enää kytätä. Mutta, jos ei ”kytätä” edes sitä, viettävätkö perustulon saajat aikansa Suomen rajojen sisäpuolella, päästään äkkiä tilanteeseen, jossa Goalla pössyttelee suuri joukko suomalaisia perustulon turvin. Perustulon rahoittaminen edellyttäisi myös verotuksen progression nostamista niin korkeaksi, että rehellisen työn palkasta jäisi varsin pieni osuus käteen. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että työt kannattaisi tehdä pimeästi, mikä heikentäisi perustulon rahoituspohjaa entisestään. Jos on keksivinään hyvän idean, kannattaa ensiksi miettiä, miksi se ei ole jo käytössä jossain muualla. Siihen on yleensä hyvä syy.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Et ihan suoraan vastannutkaan minun kommenttiini, mutta siteerauksestasi päättelin, että kommenttiani kommentoit. Tuskin Hakkarainen – tai en minä ainakaan – tarkoittanutkaan, että siitä vaan joku perustulo vaikka 600 e heti maksuun. Totta kai perustulo-systeemiä pitää kehittää. Saatat olla hieman etäällä joko ihan konkreettisesti tai sitten vain ymmärryksessäsi nykyisestä työttömien asemasta. Me emme saa matkustaa minnekään ulkomaille, koska emme silloin ole valmiita ottamaan työtä vastaan, joten emme me nytkään lähde Goalle pössyttelemään. Totta kai systeemiä pitää kehittää, mutta perusajatuksena tukimuoto on kannatettava, se todellakin jos mikä vähentää byrokratiaa ja syynäämistä. Ennen kuin mollaat jotakin uutta ideaa, kannattaa tutustua oikeasti työttömien arkeen. Käy tutustumassa työttömiin vaikkapa heidän yhdistyksissään niin olet paremmin perillä muustakin, kuin omasta kuplastasi. Eikä maailma parane muita kopioimalla vaan uutta kehittämällä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Aktiivimalli. Sen keksijä oli entinen vasemmistopolitiikko, nykyinen toimihenkilökeskusjärjestö STTK pääekonomisti Ralf Sund.
Aktiivimallihan kieltämättä on yksi röyhkeimmistä keksinnöistä työtöntä ihmistä vastaan.
Jotkut ihmiset luulevat että nykyiset Jussi Halla-ahon perussuomalaiset hyväksyivät aktiivimallin. Todellisuudessahan aktiivimallin hyväksyivät edelliset Timo Soinin perussuomalaiset, jotka ovat nykyisen Sinisen Tulevaisuuden puolueen jäseniä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti