Perussuomalaiset

Jamaica Kaihlaniemi

Kyllä niin mieleni pahoitin (Keskisuomalainen 31.12.2018)

Saarenmaan koulun lakkautus oli isku vyön alle. Olen ollut sivistyslautakunnassa jäsenenä nyt toista kautta ja lopettamassa sekä perustamassa kouluja. Sehän on normaalia elämän kiertokulkua ja usein ihan perusteltua toimintaa. Minulle on kuitenkin noussut huoli jo järjestelmälliseltä tuntuvasta pienten kyläkoulujen hävittämisestä, joista tapaus Saarenmaa sai lopulta vereni seisahtumaan.

Ensin oli Saakosken koulun vuoro 2014. Sisäilmaltaan terve ja toimiva kyläkoulu lakkautettiin kaupungin heikon taloustilanteen vuoksi, vailla mitään kunnon perusteita. Koulu oli myös tärkeä tapahtuma- ja harrastuspaikka kyläläisille ja matka uuteen sisäilmaltaan vieläpä kehnoon kouluun hyvin pitkä.

Sitten tuli Nyrölän koulun vuoro 2016. Taistelu tämän pienen idyllisen ja sisäilmaltaan terveen kyläkoulun lakkauttamisesta kesti kauan, mutta lopulta tuomio kuitenkin tuli. Kuka jää muistelemaan näitä perheitä, joiden lapset koulua kävivät ja jotka olivat kenties muuttaneet tuolle kylälle siksi, että siellä oli oma kyläkoulu? Heille arki on ollut varmasti toisenlaista koulun menetyksen jälkeen, eikä niin positiivisessa mielessä.

Sitten oli vuorossa Saarenmaan koulu, jonka lopetukselle ei annettu muita perusteita kuin se, että on tehty päätös rakentaa uusi iso koululaitos Palokkaan, jonne nämä Saarenmaan lapset on jo ennalta laskettu sisään. Taas haluttiin ampua alas pieni kyläkoulu, tuon kylän ainoa lähipalvelu ja sydän. Se tuntuu kurjimmalta, että uuteen kouluun kulkeminen voi venyttää näiden pikkukoululaisten päivää jopa kaksi tuntia.

Tämä kyläkoulujen lopettaminen ja kylien autioittaminen on väärin. Kaikki eivät halua olla kaupunkilaisia vaan on myös niitä, jotka muuttavat maalle elääkseen luonnon keskellä leppoisessa pienessä kyläyhteisössä. Mikäli kyläkoulut lopetetaan, muuttavat myös perheet alueilta pois. Kaikilla on oltava mahdollisuus asua ja elää myös taajamien ulkopuolella. 

Jamaica Hakkarainen

sivistyslautakunnan jäsen

kansanedustajaehdokas (ps)

Jyväskylä

Tekstin aiheet:

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja