Perussuomalaiset

Jaana Vesterinen-Prähky

Työväenopisto joutumassa Kaapelilta kadulle

4 kommenttia

Apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen junailee jälleen

Helsingin Sanomat kertoi 22.2.2017 Tanssin Talon uuden hankesuunnitelman valmistumisesta Kaapelitehtaalla.

Helsingin Suomenkielisen Työväenopiston kannalta tilanne on erittäin ongelmallinen, koska asiaan liittyy opiston taideopetuksen yllättävä häätäminen pois Kaapelilta.

Työväenopiston Kaapeli-tilojen irtisanomisesta ei ole olemassa virallista kaupunginhallituksen päätöstä. Myöskään ei ole päätöstä siitä, että kaupunki rahoittaa opiston uusien tilojen hankintaa tai remontointia noin 1-1,5 miljoonalla eurolla. Puhumattakaan nousevista vuokrakuluista.

Tilakeskuksen tietoon Työväenopiston yllättävä tilatarve saatettiin vasta nyt tammikuussa, jolloin alustavasti todettiin, ettei korvaavien tilojen löytyminen pikaisesti ole mitenkään mahdollista. Myös uusien tilojen remontoinnin rahoittaminen jäi ”ilmaan”.

Näillä näkymin näyttää enemmänkin siltä, että Työväenopiston taideopetus ei enää jatka toimintaansa entiseen tapaan Kaapelin-tilojen menettämisen jälkeen. Käytännössä apulaiskaupunginjohtaja Viljasen ”ajattelema” irtisanomiskuvio uhkaa käytännössä lopettaa koko Työväenopiston taideopetuksen, josta Kaapelissa opiskeli viime syksynä yli 4000 opiskelijaa, yli 230 kurssilla.

Työväenopiston tilojen irtisanomisprosessi kyseenalainen

Opiston johtokunnassa koetaan vahvasti, että apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (SDP) on valmistellut opiston taidetilojen irtisanomisen yhdessä Kaapelin toimitusjohtajan ja Tanssin Talon hankejohtajan Juha Huotarin kanssa johtokunnan selän takana sekä ohi niin johtokunnan, kuin kaupungin päätöksentekoprosessin.

Tapahtumien valossa näyttää vahvasti siltä, että apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen yrittää purkaa opiston vuokrasopimuksen Kiinteistö Oy Kaapelitehtaan kanssa kaikessa hiljaisuudessa ja mahdollisimman nopeasti vaalitohinan ja kaupungin 1.6. tapahtuvan organisaatiouudistuksen tiimellyksessä siten, ettei kukaan taho edes ymmärrä käytännössä mitä opiston toimitiloille Kaapelissa tapahtui?

Adressi Työväenopiston Kaapelitilojen puolesta luovutettu Ritva Viljaselle

Kansalaisadressin opiston taideopetuksen jatkumisen puolesta Kaapelilla on allekirjoittanut yli 650 ihmistä. Lisäksi Työväenopiston rehtori on kirjoittanut asian tiimoilta myös HS:n mielipidekirjoituksen: Tanssin Talo ja Työväenopisto mahtuvat molemmat Kaapelille.

Adressi luovutettiin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljaselle tammikuussa, johon hän vastasi 8.2. ylimalkaisesti seuraavalla tavalla:

”Tanssin talon rakentaminen edellyttää, että kaapelille rakennetaan lisäosa, mutta myös noin 1000 m2 nykyisestä kaapelista siirtyy tanssin talon käyttöön. Tämä on ollut hankesuunnitelmassa jo alusta alkaen. Tanssin talo yhdistää uutta ja vanhaa rakennusta ja siitä tulee kiintoisa kokonaisuus. Tanssin talolle tulee kaksi esityssalia ja lisäksi rakennetaan yhteiset lipunmyynti- ja muut tukitilat kaikille Kaapelin kulttuuritoimijoille.”

”Tässä tilanteessa on arvioitava tilojen vapauttamista Kaapelilta. Hankkeen vaatima tila edellyttäisi lukuisten pienten Kaapelin kulttuuritoimijoiden vuokrasuhteiden irtisanomista, ja tämän haluamme välttää. Siksi on ajateltu, että kaupunki suurimpana ja mahdollisuuksiltaan merkittävimpänä toimijana väistää.”

”Työväenopiston kuvataidetoimijoille etsitään uudet, vastaavat tilat läheltä. Tarjolla on lähellä ainakin kaksi erinomaista vaihtoehtoa ja opistolle remontoidaan tilat. Tilakeskus neuvottelee parhaillaan vuokrasopimuksia eteläisten kaupunginosien alueelta yhteistyössä työväenopiston kanssa. Kuvataideopetus onkin tärkeä osa työväenopiston toimintaa, eikä sitä ole tarkoitus lopettaa, vaan haluamme jatkossa turvata sille aiempaa paremmat toimintaedellytykset.”

Opiston taidetilojen puliveivaamisen loputtava

Jatketaanpa vielä hieman asian tiimoilta, sillä Viljasen vastaus adressin allekirjoittajille on vähintäänkin mielenkiintoinen.

Apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljaselle mielestä opiston taidetilojen irtisanomisperusteeksi riittää siis pelkkä ”ajatus”. Logiikka on käsittämätön. Kaupungilla on selvät menettelytapaohjeet tilojen irtisanomista ja vuokralle ottamista varten. Niiden mukaan ei opiston Kaapeli-tilojen irtisanomisvyörytyksessä ole toimittu.

Ihmettelen – Viljasen ilmeistä halua hoitaa irtisanominen suorastaan härkisti – ohi virallisten ja demokraattisesti valittujen päätöksentekijöiden sekä kaupungin ohjeistuksen ja hyvän hallintotavan.

Näyttääkin siltä, että sivistystoimen sisäpiireissä Työväenopiston Kaapeli-tilojen irtisanomisesta on jo aikoja sitten sovittu. Ja vaikka Viljanen viime tiistaina kävi Työväenopiston johtokunnan kokouksessa sivulauseessaan vakuuttamassa ”uskovansa, luulevansa ja toivovansa”, että opisto saa korvaavat tilat Kaapelista irtisanottavien tilojen tilalle – on meidän käsitettävä, ettei virallisia päätöksiä asian suhteen ole olemassa.

Jos Työväenopiston kuvataideopetus loppuu Hapen ohella myös Kaapelitehtaalla, kuten on uhattu ja Viljasen toimesta ”ajateltu”, on suuri riski siitä, ettei sen jälkeen opistolla ole enää toimivaa ja kuvataiteen eri lajit asianmukaisesti huomioon ottavaa taidekeskittymää Helsingin kantakaupungissa lainkaan. Siinä tapauksessa kuntalaisille turvattava alueellisuusperiaatekaan ei myöskään enää tule toteutumaan.

Apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen toimintaa oudoksuttiin monissa tahoin vahvasti myös Guggenheim-museon valmistelun osalta. Työväenopiston Kaapeli-tilojen irtisanomisoperointia katsellessa, ei voi välttyä ajatukselta, että apulaiskaupunginjohtaja Viljasen kulisseissa tapahtuva ja asianmukaisen valmistelun ohittava toimintatapa näyttää olevan enemmän sääntö, kuin poikkeus.

Työväenopiston johtokunnan kausi päättyy 31.5.2017

Opiston johtokunta on erittäin tietoinen hankalaksi muodostuneesta Työväenopiston Kaapeli-tilojen taideopetuksen irtisanomisasiasta ja käsitteli sen vuoksi asiaa tammikuun kokouksessaan.

Johtokunta kuuli puheenjohtajien selvityksen asian tiimoilta ja käydyn keskustelun perusteella edellytti yksimielisesti, että Helsingin Kaupunki järjestää työväenopistolle korvaavat tilat riittävän ajoissa siten, että Kaapelitehtaan tiloissa järjestetty toiminta voi jatkua keskeytymättä, mikäli Kiinteistö Oy Kaapelitalo irtisanoo työväenopiston vuokrasopimuksen.

Opiston johtokunnan kausi päättyy toukokuun lopussa, jonka jälkeen tehtävän ottaa hoidettavakseen kaupungin uuden organisaation lautakunnat.

Mikäli kaupunginhallitukselta ei ole siihen mennessä edelleenkään olemassa mitään virallista faktaa tai päätöstä opiston uusien tilojen suhteen, jää hamaan tulevaisuuteen nähtäväksi, miten apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen kirjoittama vastaus adressin allekirjoittaneille kansalaisille tuli toteutumaan.

Helsingin Suomenkielinen Työväenopisto

varapuheenjohtaja 31.5.2017 saakka

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


4 kommenttia
#1

Kiitos hyvästä ja asiaa avaavasta kirjoituksesta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Kiitos! Olen itsekin nähnyt Kaapelitehtaan työskentelytilat. Olin tuolla Lohjan Taideyhdistyksen järjestämällä tutustumis- ja näyttelymatkalla. Tutkin vielä jälkikäteen Työväenopiston taiteen opetusohjelmankin. Onhan selvää, että tälle toiminnalle tulee osoittaa asianmukaiset tilat.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Onko järkee vai ei
Utelias
#3

Ehdottakaa tanssinopetusta kaduilla ja puistoissa, miljardi kiinalaista ei voi olla väärässä?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Vihainen
#4

Epäpätevä Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtajaksi, käsittämätöntä toimintaa. Olisiko vastaisku kun ei saanut tuhlattua Helsinkiläisten veronmaksajienrahoja Guggenheim-museoon. Näköjään apulaiskaupunginjohtaja on sitä mieltä ettei kukaan saa harrastaa kulttuuria missään muodossa eikä mitään muutakaan. Ei itsekkyydellä ja ylimielisyydellä kansalaisten asioita ajeta.

Työväenopisto on kautta aikojen ollut erittäin suosittu Helsinkiläisille ja aina kaikki kurssit ovat olleet täynnä. Monille elintärkeää harrastustoimintaa olla mukana työväenopiston toiminnoissa.

Kai se pitää uskoa, että on tämäkin eräänlainen taiteen laji miten Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja on expertti tuhlaamaan kaupungin rahoja eikä mitään järkevää tulosta synny suuntaan eikä toiseen.

Toivottavasti ihmiset osaavat äänestää tällä kertaa oikein ja työväenopisto saa tarvitsemansa tilat käyttöön. Hyvä ihmiset äänestäkää tällä kertaa oikein.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000