Perussuomalaiset

Jaana Vesterinen-Prähky

Tarjolla väriterapiaa pilke silmäkulmassa

Kesällä silmiini sattui kirjailija ja tutkija Thomas Erikson kirja: Idiootit ympärilläni – Kuinka ymmärtää muita ja itseään.

Kirjassa käsitellään erilaisia persoonallisuustyyppejä ”tai asioita” värien kautta ja opuksen mukaan eri värien kanssa kannattaa pyrkiä kommunikoimaan eri tavoin.

Keräsin sen pohjalta kesäkivaksi lukemiseksi alle vinkkejä, miten eri värien kanssa voisi yrittää päästä parhaaseen lopputulokseen.

Punaiset

Punaiseksi lukeutuvat ovat kilpailuhenkisiä, kärsimättömiä, päättäväisiä ja helposti suuttuvia. Lisäksi punaiset tykkäävät suorasta ja välittömästä toiminnasta.

1. Punaiselle ripeys merkitsee tehokkuutta ja jos haluaa yrittää sopeutua punaisen tahtiin, tulee pitää tulenpalavaa kiirettä. Sinun pitää siis punaisten kanssa puhua nopeammin ja vilkuilla samalla kelloa, sillä niin tekee punainenkin.

2. Keskusteluissa punaisten kanssa pysy aina tiiviisti asiassa ja lörpöttele vähemmän. Säilytä vahva tuntuma taustatietoihin, sillä jos punainen henkilö aistii, että olet epävarma, hän saattaa esittää kysymyksiä ja painostaa sinua yksityiskohdista.

3. Punaiset räjähtävät helposti, mutta älä alistu siihen. Vaadi aikuista käytöstä äläkä anna heidän saada tahtoaan läpi huutamalla.

4. Ole oma-aloitteinen ja päättäväinen, uskalla pitää puolesi. Älä peruuta, vaan perustele mielipiteesi. Jos punainen pitää sinusta – sellaistakin voi tapahtua – hän saattaa kuunnella neuvojasi. Älä kuitenkaan odota lepertelyä tai kehuja.

Keltaiset

Keltaiset ovat luovia, innostuvia, avoimia, ulospäin suuntautuneita mutta toisinaan hieman epäkäytännöllisiä. Keltainen ponnistelee aina itsensä äärirajoille saadakseen muut mukaan.

1. Jos haluat sopeutua keltaisten tyyliin niin hymyile usein, uskalla vitsailla, olla sarkastinen ja naura paljon. Keltaisten kanssa on tärkeää, että tunnelma on rento ja mukava, silloin teillä kaikilla on kivaa yhdessä.

2. Kuori viestistäsi kaikki mahdollinen pikkusälä. Keltaiset harvoin haluaa tietää, miten asiat pikkutarkasti tai teknisesti toimivat. Hänelle tärkeintä on, että ne toimivat.

3. Ole avoin ja osoita olevasi saatavilla. Opettele menemään fiilispohjalla, näytä että sinäkin rohkenet toimia näppituntumalta sekä kantaa vastuuta, sillä näin keltaisetkin tekevät.

4. Ole jännittävä, kiinnostava ja moderni. Käytä esimerkiksi sellaisia ilmaisuja kuin juuri kehitelty, uusi idea, ei ennen käytetty.

5. Tee ennakkotyöt hyvin, ehdota tarkkaa toimintamallia ja valmistaudu vahtimaan, että esittämäsi suunnitelma voidaan toteuttaa. Silloin keltaisten kiinnostus on taattu.

Vihreät

Vihreä ovat ystävällisen ja vakaan oloisia mutta usein hyvinkin jääräpäisiä ja kohahdushakuisia. He eivät pidä konflikteista mutta nauttivat niiden aiheuttamisesta.

1. Sinun kannattaa osoittaa, että olet valmis kuuntelemaan vihreiden maailmanpelkoja ja murheita. Keskusteluissa älä missään nimessä paina ensimmäisenä päälle eli anna tarvittaessa olla rauhassa.

2. Osoita olevasi kekseliäs, sillä sitä vihreät eivät välttämättä ole. Tämän vuoksi muista aina selittää ratkaisusi perusteellisesti ja kertoa miten asiat ”ihan aikuisten oikeasti” etenevät.

3. Ole kärsivällinen. Jos haluat muuttaa jotakin, etene varovasti ja pienin askelin. Jos kritisoit vihreää, tee se yksityisesti ja mahdollisimman ystävällisesti sekä konkreettisesti.

4. ”Hänhän on herrantähden aikuinen” -näkemys ei auta yhtään. Joskus vihreä ei välttämättä osaa päättää asioista, joten sinä joudut auttamaan häntä siinä. Mutta muista edetä hitaasti ja varovasti.

Siniset

Siniset ovat yliherkkiä -ja tarkkoja, loogisia, asiallisia, varovaisia ja yksityiskohtiin juuttuva. Toimivat ihmissuhteet eivät kiinnosta sinisiä.

1. Jotta asiat toimisivat sinisten kanssa, sinun kannattaa tehdä kotiläksysi huolellisesti. Siniset ovat ajatelleet kaikkea, joten niin sinunkin pitäisi. Eli varmistaudu, että sinulla on aina vastaus kaikkeen ja sano se suoraan. Ja jos sininen ei sitä tajua – yleensä ei nimittäin tajua – niin älä välitä, ei välitä sininenkään.

2. Sinisten kanssa unohda visiot ja innostavuudet ja pitäydy vain tässä hetkessä. Ole selkeä sekä tarkka yksityiskohdissa. Vain faktoilla on merkitystä, ei sinisten saduilla tai fantasioilla.

3. Korosta faktaa, koska vain se on sinisten kanssa tärkeää. Äläkä huutele tai hutiloi, sillä se kertoo siniselle huonosta laadusta. Muista lopuksi sinisen kanssa aina kolme tärkeää asiaa: tarkista, tarkista ja tarkista.

4. Lopuksi yritä aina perustella siniselle, että jos pöydästä puuttuu faktoja, niin silloin ei pidä huudella. Ajat nyt vain ovat sellaiset. Luotsaa itse itseäsi oikeaan suuntaan – ja sinisiä – no edes johonkin suuntaan.

* * *

Richard Webster taas on kirjassaan Värimagia todennut, että halusimme tai emme niin värit vaikuttavat meihin ja jokaisella meistä on kokemuksia väreistä sekä niiden vaikutuksista. Teemme väreihin liittyviä valintoja joka päivä, ja väreillä – vaikka vain yhdellä yksittäisellä – voi joinakin hetkinä olla meihin ja mielialaamme voimakaskin vaikutus.

Usein värit tulevat elämäämme tiedostamattamme. Huomaamattamme olemme ripotelleet ympärillemme – kotiin, valmistamaamme ruokaan, pukeutumiseemme, esineisiin työpöydällämme – toisia värejä enemmän kuin toisia.

Kirjassaan Richard pohtii muun muassa sitä, mistä tulee yhtäkkinen halu pukeutua punaiseen tai miksi toisinaan ympäröimme itsemme vihreällä tai mistä johtuu, että vaatekaappimme ovat toisinaan täynnä sinisiä vaatteita tai, että toisinaan haluamme pukeutua vain mustaan?

Hänen mukaansa värien sisällään pitämät viestit ovat kiehtovia, ja niihin kannattaa tutustua, sillä värien kautta voimme tutkailla, mitä esimerkiksi sisimmällemme tai ympäristöllemme kuuluu.

Muutama poiminta Richardin kirjasta:

– punainen väri on hyvä väri elämään väsyneille, aneemisille ja harhaileville ihmisille,

– oranssi on monissa uskonnoissa pyhä väri ja auringon symboli,

– sinisen värin kääntöpuoli voi olla liikaa käytettynä alakulo, näköalattomuus, kylmyys ja välinpitämättömyys,

– indigonsininen auttaa taas kuulemaan sisäistä ääntämme paremmin,

– keltainen taas on ilon väri, ajatusten ja älykkyyden symboli, siihen liittyy iloinen mieli ja optimismi: keltainen ilahduttaa aina ja herättää huumoria, 

– vihreää kannattaa käyttää, jos haluaa tyynnyttää tai tasapainottaa mieliä,

– valkoinen taas pitää sisällään kaikki sateenkaaren väri, joten toisinaan sen käyttöä kannattaa annostella.

Kuten huomaat ihmisen aivot ovat keskeisessä osassa värien näkemisen ja tulkitsemisen suhteen. Viime aikoina olen huomannut, että ihmiset aistivat värit hyvin yksilöllisesti, sanoisinko jopa omistushaluisesti mutta se johtuu yksinkertaisesti vain siitä, että lapsille voimme puhua lempiväreistä mutta aikuiset usein unohtavat omistushaluissaan lempiasioiden merkityksen tai vähättelevät sitä.

Joka tapauksessa värien sisältämät viestit ovat mielenkiintoisia ja niiden kautta voimme jopa tutkailla, mitä ympäristöllemme kuuluu.

Politiikassakin kannattaa tarkailla värjeä ja jos sattumalta rakastat sinistä ja keltaista = rakastat ihmisiä ja elämää! 🙂

Tekstin aiheet:

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja