Perussuomalaiset

Jaana Strandman

KELIAKIAKORVAUS TAKAISIN

Keliakiakorvaus takaisin

Keliakiavuoden tavoitteena on lisätä yleistä keliakiatietämystä ja vaikuttaa sitä kautta siihen, että keliakian alidiagnostiikka vähenee ja mahdollisimman moni 70 000 diagnosoimattomasta keliaakikosta saisi diagnoosin sairaudelleen. Suomalaisista keliakiaa sairastaa noin 2% eli yli 100000 henkilöä. Suurin osa on naisia. On arvioitu, että vain 1/3 on diagnosoitu.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa viljatuotteita sisältämä gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa. Tutkimuksen mukaan maailmanlaajuisesti gluteenittoman ruoan ongelmia ovat sen saatavuus, korkea hinta ja ruokavalion rajoittava luonne.

Haluan keliaakikkona edistää gluteenittomiin tuotteiden ja tuotehintojen kohtuullistamista. Keliaakikko joutuu arjessaan jatkuvasti varmistamaan ja lukemaan tuoteselosteita. Merkinnät esim. Seisovissa pöydissä eivät usein ole paikallaan. Ottimet ovat voineet vaihtua ja pienikin ainesosa tuo keliakian oireet ja tuhoaa arvokasta suolinukkaa. Vetoankin, että gluteenittomuus on selvästi merkitty eri tuotteisiin. 

Gluteenitonta tuotteet ja raaka-aineet ovat kalliita. Haluan vaikuttaa siihen, että KELAN keliakiakorvaus palautetaan takaisin keliaakikoille. Perussuomalaiset ovat ainoana puolueena kristillisdemokraattien kanssa kannattamassa keliakiakorvauksen maksamista yhdenvertaisen hoidon tukemisen näkökulmasta.. Lääkeostoissakin on kelakorvaus. Keliaakikolle ainoa hoitomuoto on pysyvästi ja tarkasti gluteeniton ruokavalio. Tämän vuoksi korvaus on perusteltu ja tasapuolinen sekä eriarvoisuutta vähentävä. Korvaus olisi 38e/kk, ja se auttaisi keliaakikkoja erikoisruokavalio -hankinnoissa, jotka ovat kallistuneet ruuan hintojen nousun myötä.

Jaana Strandman

Keliaakikko

Erityisopettaja

Kansanedustajaehdokas PS

Kaakkois-Suomen vaalipiiri

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
Tyytyväinen
#1

Miksi se on poistettu , korvaus listalta ?!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Sote, sote ja sote
Vihainen
#2

Kysytään Himmeli Sotelta, kun saavat muuttotavaransa järjestykseen siis vuonna 2025!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

MO
Vihainen
#3

Hienoa!

Kummallisesti asiasta ei ole uutisoitu. Minä huomasin asian vasta hetki sitten. Minä kyllä osaan kokata gluteenittomasti. Kemian cumlaudesta on minulle tällainen etu. Ymmärrän tuoteselosteet ja osaan varoa.

Haavoittuvaisia asemassa keliakiapotilaita säälin. Mistä he saavat apua ja neuvoa? Tietämys keliakiasta on olematonta. Vuosia sitten biologikollegani räjähti ravintolassa, kun kokki kuuluvasti kysyi, että onko tomaatissa vehnää. Minä en ehtinyt reagoida.

Nyt lähinnä nauran. Ei tuo lahtelainen ravintola ole enää olemassa.

Puoluepolitiikassa on mielestäni haettava ratkaisuja yhteisissä asioissa eikä riideltävä. Asiat riitelevät, eivät ihmiset.

Keliakiatuen lakkautus tasa-arvoon vedoten oli egalitäärinen päätös. Lue: äänestäjiä olisi ollut vähän, joten ei haittaa.

Pahana sota-aikana on tärkeää huolehtia huoltovarmuudesta. Samoin yleiset menot on kohdidistettava oikein. Sotesoppa on järjetön. Hallintohimmeleitä viherpiiperöt saivat.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000