Perussuomalaiset

Henri Myllyniemi

Kreikan entinen suurpuolue suurissa vaikeuksissa

Kreikan 25.1. pidettävien ennenaikaisten parlamenttivaalien alla on alkanut varsinainen kuhina kansanedustajien vaihtaessa ryhmittymiä hurjalla tahdilla. Toistaiseksi suurin kärsijä on entinen suurpuolue, sosialidemokraattinen Pasok, joka on uhkaavasti jäämässä alle äänikynnyksen – ja siten kokonaan ilman parlamentaarikoita vaalituloksen ratkettua.

Pasok sinnitteli vielä vuodenvaihteessa 3,5 prosentin kannatuksen kanssa. Tämä riittäisi parlamenttipaikkoihin, sillä äänikynnys on tasan kolme prosenttia annetuista hyväksytyistä äänistä.

Pasok on nyt kuitenkin menettänyt kovan luokan politiikkoja, ja on aivan oletettavaa kannatuksen siirtyvän nimekkäiden edustajien mukana.

Ex-pääministeri Papandreou perusti oman puolueensa

Tammikuun kolmantena Pasokista irtaantui Giorgios Papandreou, joka ilmoitti perustaneensa uuden vasemmistopuolueen Kiniton. Papandreoun isä perusti aikanaan Pasokin. Puolue oli pitkään Kreikan vaalikentän kahdesta suurpuolueesta toinen.

Papandreou toimi Kreikan pääministerinä, mutta hän tuli syrjäytetyksi ja Pasokin kakkosmies, Evangelos Venizelos otti ohjat käsiinsä.

Papandreou vei mukanaan lähipiirinsä, jolla on uskollinen kannattajajoukkonsa. Papandreoun lähtömotiivina voi olla puhdas henkilökohtainen ”kosto” Venizelokselle.

Varakulttuuriministeri loikkasi Uuteen demokratiaan

Pasokin uudempi kovan luokan menetys tuli ilmoille torstaina, kun maan varakulttuuriministeri ja entinen näyttelijätär Angela Gerekou ilmoitti siirtyvänsä nykyisen hallituskumppanin Uuden demokratian riveihin.

10 vuoden sosialidemokraattinen aate muovautui parin päivän aikana porvarilliseksi, sillä vain pari päivää aiemmin hän oli kertonut pysyvänsä Pasokissa. Gerekou oli tiedotteessaan peräänkuuluttanut keskusta-vasemmiston yhtenäisyyttä. Yhtenäisyys ilmeisesti toteutuu parhaiten loikkaamalla toisaalle.

Venizelos oli kirjoittanut loikasta tiedon saatuaan Uuden demokratian pelaavan moraalitonta ja rumaa peliä. Hän esiintyi myös yksityisellä Star-televisiokanavalla ja luonnehti loikkaa opportunistiseksi käyttäytymiseksi.

Vastaavanlaisia lausuntoja ei kuulunut silloin, kun hän oli itse kampeamassa Papandreouta paitsioon. Poliittinen muisti on lyhyt myös politiikoilla.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000