Perussuomalaiset

Harri Vuorenpää

Vielä kerran yrittäjäeläkkeestä!

Suomen Yrittäjien nettisivuilla pohditaan yrittäjäeläkkeen kannattavuutta ja Varman asiantuntija toteaa 9.11.2020 julkaistussa jutussa hätkähdyttävän ”faktan”: sinulla tarvitsee olla jopa miljoona euroa säästössä, jos aiot pärjätä omilla säästöilläsi yelin sijaan.

Tarkastellaanpa tätä hieman. Jutussa todetaan, että tuolla miljoonalla pärjäät n. 30 vuotta, mutta sitten se on loppu. Tässä on ilmeisesti ajateltu niin, että tuo miljoona jaetaan noille vuosille jolloin keskimääräinen käytettävä raha on n. 33 000 euroa ennen veroja.

Tämä on kuitenkin hieman outoa ajattelua, koska tässä oletetaan että tuo miljoona euroa on sullottuna johonkin patjan väliin missä se odottaa vuosi toisensa jälkeen muuttumattomana. Jos nyt kuitenkin ajatellaan, että sinulla on miljoona euroa eläkeikään saapuessasi niin todennäköisesti olet ne jollain tavalla sijoittanut. Jos lisäksi oletetaan, että sijoituksesi tuottavat n. 5 % vuosituottoa, rahasi kasvavat 50 tuhatta euroa vuodessa. Jos siis nostat joka vuosi tuon tuoton ulos ja maksat siitä pääomatuloveron, jää sinulle elämiseen 35 000 euroa. Tällä summalla useimmat elelevät eläkepäivillä ihan kivasti ja mikä parhainta: miljoonan pääomasi ei muutu!

Eli ajatus siitä, että tuo miljoonan pääoma on ”syöty” 30 vuoden kuluessa, vaatii kyllä melko paljon rankempaa rahankäyttöä.

Tähän voi sitten tietysti todeta, että kenellä on miljoona säästössä eläkkeelle tullessa? Ei varmaankaan kovin monella. Se vaatisi melko kovaa säästämistä. Mutta mitäpä jos tätäkin vertaillaan yel-maksuihin? Mitä pitäisi maksaa, että pääsisi samanlaiseen yrittäjäeläkkeeseen kuin em. 35 000 euroa vuodessa nettona?

Kokeilin asiaa omalta kohdaltani. Oletettu eläkeikäni on n. 31 vuoden päässä. Paljonko minun pitäisi maksaa, jotta saisin eläkettä n. 2 900 euroa käteen kuukaudessa? Tarkistin asian eläkeyhtiön laskurilla ja vastaus oli, että maksaessani n. 17 000 euroa vuodessa (n. 1 400 eur/kk) yel-maksuja seuraavan 31 vuoden ajan saisin eläkettä bruttona n. 3 500 eur. Tämä siis tarkoittaisi, että maksaisin eläkeyhtiölle seuraavan 31 vuoden ajan yhteensä n. 527 000 eur.

Mitäpä jos tämän maksun sijaan sijoittaisin tuon 1 400 euroa joka kuukausi ja saisin siitä keskimäärin em. 5 % vuosituoton. Paljonko minulla olisi kasassa 31 vuoden päästä?

Vastaus: minulla on kasassa n. 1,24 miljoonaa euroa.

Eli kumpi houkuttelee enemmän: 2 900 euroa käteen joka kuukausi vai saman verran käteen ja miljoona tilillä? Ja selvennökseksi: ei minulla ole 1 400 euroa sijoittaa joka kuukausi. Mutta jos olisi, en laittaisi sitä yrittäjäeläkkeeseen.

On tietysti totta, että yrittäjäeläke liittyy myös muihin elämänalueisiin kuin eläkkeeseen, mutta niitäkin voi paikata toisilla instrumenteilla.

Tosin on säästämisessäkin kompastuskiviä. Ainakin toimittaja Julia Thuren on sellaisen löytänyt, kun hän toteaa, että ” Ajatus siitä, että säästää indeksirahastoon, kusee siinä kohtaa, kun et tiedä, koska sä kuolet.”

Täytyypä tarkastella omia yel-papereitani löytyykö sieltä vastaavaa tietoa…

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
#1

Olet oikeassa.
Nyt on vaan erittäin huono aika sijoittaa kun pörssit ympäri maailman on kaikkien aikojen huipussaan,on päivän selvää että pystysuoraan nouseet graafit tulee yhtä jyrkästi alas kun ovat sinne kiivenneet.
Syy tähän on liian kauan yli 10 v jatkunut pörssien nousu joka oli muuttua romahdukseksi Koronan takia joka huijattiin ympäri mailman uudelleen nousuun velkarahaa pumppamalla talouteen ympäri mailman.
Siis velkarahalla nosteetiin kursseja,on päivänselvää että romahdus tulee entistä voimakkampana kun tuppi tulee !
Ehkä sitten olisi hyvä aika sijoittaa kun oikea lama tulee.
Nyt kannattaa laittaa rahat sukanvarteen että on pelimerkkejä sitten kun niitä tarvitaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Veli Savolainen
Tyytyväinen
#2

On hyvä muistaa myös se, että takuueläkkeen, eli rapiat 800e/kk saa ihan jokainen, vaikka ei olisi päivääkään töitä tehnyt. Nykyinen työeläke lähtee kerryttämään eläkettä nolla tilanteesta, eli jos yrittäjä haluaa saada hieman enemmän eläkettä, kuin tuo minimi on, niin on YEL maksuja oltava maksettuna n. 130.000e. Vasta tämän jälkeen työeläke kasvaa yli minimi eläkkeen. Järjestelmää pitäisikin muuttaa siten, että työeläkkeiden kertymä alkaa takuueläkkeestä ja jos päivänkin työtä tekee, niin eläke hieman kohenee. Jos tähän mentäisiin, niin silloin voitaisiin nykyistä 1.5% eläkekarttumaa alentaa , ja näin saataisiin myös buustia työntekoon. Työtä kannattaisi aina ottaa vastaan jo tästä näkökulmasta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ätsyttä kun vääristellään
Tyytyväinen
#3

Höpö höpö… Yel vaikuttaa myös mm. Sairauspäivärahaan. Eli jos päässäsi napsahtaa suoni ja jäät henkiin niin 0eurolla ei kauaa elää eikä elätä.
Lisäksi mistäs saat 5 prosentin takuutuoton. Ennenkuin kommentoit että en tiedä, niin maksan myös työntekijöiden tyellit. Ja ktm…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000