Perussuomalaiset

Arto Luukkanen

Viimeisestä lähdöstä

Viimeisestä lähdöstä

Puhelinpa tässä tänä aamuna Järvenpään Mankalassa erään toisen koiran ulkoiluttajan kanssa koirista. Keskustelu kääntyi siihen, että miten ikävää on menettää koiraystävä. Niiden elinkaari on niin kovin lyhyt.

Keskustelukumppani kertoi miten hänen isänsä edesmennyt koira inhosi eläinlääkäreitä. Ehkä koira jotenkin vaistosi tai haistoi sen, että eläinlääkärin vastaanotolla nukutettiin koiria ikuiselle matkalle. Voi olla, että koira haistoi kuoleman. Mitä me tiedämme koirien älystä ja tiedosta? Joskus ne tietävät meitä paljon enemmän.

Viimeisellä kerralla kuolemansairas ja miltei rampa koira kuitenkin itse hakeutui nukutushuoneeseen omin käpälin ja osasi tulla oikean pöydän eteen odottamaan omaa piikkiään. Ikään kuin tietäen, että tämä olisi sille parasta.

Koiran menettäminen on joskus sama asia kuin menettäisi läheisen ihmisen. Koirien lähdöt ovat kuitenkin monesti paljon ”inhimillisempiä” kuin ihmisten lähdöt. Meillä koko perhe oli rapsuttamassa ja hellimässä syövän kohtalokkaasti lyömää koiraa kun taas monta kertaa vanhusten lähtö täältä on yksinäinen ja kivulias tapahtuma.

Ihmisen lähdön vaikeus

Minä totean tässä nyt suoraan, että en tiedä mikä olisi parasta ihmisille. En ymmärrä aina elämää joten miten ymmärtäisin kuolemaakaan.

Sen vain tiedän, että läheisten ihmiset kohdalla, se menettämisen kipu säilyy aina. Ihan niin kuin koiralemmikin kanssa mutta se tietysti vihlaisee vielä enemmän ja syvemmin. Eniten vihlaisee hirveä kipu, jota lähin tuntee. Aina eivät lääkkeetkään sitä hiljennä. Tulee mieleen rukous: etkö Herra jo armahda ihmistä!?

Periaatteessa – oman moraalikäsitykseni mukaan – elämä on pyhä. Se on meille annettu lahja, jota pitää vaalia aina. Jos eutanasiasta avaa portit jonkinlaiselle kuolemankultille, niin sitten ollaan hukassa.

Toisaalta. Mikä minä olen sanomaan milloin sen kivun ja sairauden tuoman kidutuksen pitää loppua? Sen tiedän, että sairaaloissa tämä on hoidettu käytännössä siten, että terminaalivaiheessa olevilta vanhoilta ihmisiltä, on vain jätetty ruoka pois eli on turvauduttu ns. passiiviseen eutanasiaan.

Mitä sitten tehdä?

Kuolema ja sen avustaminen ei ole uusi keksintö. Antiikin filosofi Hegesias Kyreneläinen eli paremmin tunnettu nimellä ”kuolemaan taivuttelija” (ὁ πεισιθάνατος) uskoi, että itsemurha oli ihan ok. Elämä oli hirveää (deinoos ho zoee) ja että tuskaa vastaan kuolema oli hyvä lääke. Hänen mukaansa onnellisuus on elämässä täysin mahdotonta, sillä meillä on niin paljon kärsimyksiä ja että hyvä ei koskaan oikein toteudu.  

Venäjällä taas oli olemassa vanhauskoisuudesta irronnut äärimmäinen lahko (detiubitsy) joka uskoi, että paras tapa jouduttaa Jumalan valtakunnan tulemista on tappaa lapset; nämä pääsevät sinne kyllä kun ovat puhdassydämisiä ja näin myös ihmissuku loppuu.

Mitä sitten tehdä? Epäröiden ja kovasti ymmälläni totean: aktiivinen eutanasia ei ehkä ole se paras vaihtoehto. Se avaa portit jollekkin joka ei ole tervettä. Toisaalta, jos sairaalat ja lääkärit toteavat passiivisen eutanasia oleva parasta ja että potilas oli todistettavasti samaa mieltä – niin silloin tilanne on ehkä toisin.

Arvoisat perussuomalaiset siskot ja veljet! 

Mitä mieltä te olette??

Arto Luukkanen

Järvenpää

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Utelias
#1

Minun mielestäni, jos ihminen toimintakykysenä tekee ”testamentin”, että hänet saa lopettaa tietyssä vaiheessa, on ok. Siltikin, jää paljon kysymyksiä. Entä jos ihminen tuleekin toisiin aatoksiin, ja katuu testamenttiään, muttei kykene sitä ilmaisemaan? Ja henkilölle, kuka lopetuspäätöksen tekee, asetetaan suuria vaatimuksia. Sinne voi olla tarjolla valelääkäreitä, ja muita pyöveleitä, elämänlopettajia.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Hoitotapoja pitää kehittää kivun kestäväksi. Ja kun se käy riitämättömäksi sen päättäväksi. Eutanasia ei ole ratkaisu, vaan saatto.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#3

Kiitos Arto hyvästä kirjoituksesta. En itse kannata eutanasiaa. Syitä on useita. Lääkärin arkipäivään kuuluisi tällöin ihmisten lopettaminen? Kuka tekee toimenpiteestä viimeisen päätöksen – lääkäri vai komitea, kenties poliittisesti kasattu? Mitä jos skitsofreenikko haluaa itselleen eutanasian? Tai narstinen persoonallisuushäiriö lähipiirissä aivopesee vanhusta eutanasiaan, jotta hyötyisi perinnöstä? Minkälaisen portin tämä aukaisee – onko suunta silloin kohti n-liittoa tai inkvisitiota? Alkaako kohta toisinajattelijat ”pyytää” vangittuna eutanasiaa?
Suomella on kohtalon kysymykset käsillä. Nyt on jo nähty mihin sukupuolineutraali avioliitto johtaa. Aletaan ajaa transseksuaalisuutta, kahta äitiä, ajetaanko kohta lapsiavioliittoja, moniaviosuutta jne.
Saattohoidon parantaminen ja kunniakas kuolema ei ole sama asia kuin eutanasia.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000