Perussuomalaiset

Arto Luukkanen

Ukrainan kriisistä

Venäjältä uutta sisäpiirintietoa Itä-Ukrainan kriisistä

(leipäteksti ilmestyi alun perin Turun Sanomissa to 13.11. 2014)

Isänpäivänä, 9 pnä marraskuuta käynnistyi Itä-Ukrainassa kiivas tykistötulitus hallituksen joukkojen asemiin. Kapinalliset ja Venäjän armeija keskittävät materiaalia ja joukkoja alueelle. Nyt ilmeisesti valmistellaan rajoitetuin voimin tehtävää hyökkäystä, jonka tarkoituksena on laajentaa kapinallisten aluetta ja ottaa haltuun Debaltseven risteys, laajentaa Donetskin hallintaa ja mahdollisesti myös työntyä satamakaupunki Mariupoliin saakka.

Venäläisten ammattilaisten rooli tässä hyökkäyksessä on ratkaiseva. ”Pohjoiset vapaaehtoiset” toimivat tykistössä ja tulenjohdossa sekä näiden panssarit toimivat kapinallisten ”keihäänkärkenä”.

Uusin vastaansanomaton todiste venäläisten tärkeästä roolista tässä konfliktissa on sanomalehti ”Zavtrassa” 24 lokakuuta julkistettu artikkeli (http://zavtra.ru/content/view/chelovek-s-severa/ №43 (1092) jossa salanimellä haastateltu ”mies pohjoisesta” kertoo kiinnostavia ensikäden tietoja Itä-Ukrainan rintamalta; erityisesti elokuun lopun hyökkäyksestä hallituksen joukkoja vastaan. Kyseinen lehti on lähellä Venäjän armeijaa ja sen johtoa; sen sivuilla ei viitsitä turhaan salailla Venäjän johtavaa roolia Ukrainan kriisissä. Venäjä on siellä ja sillä siisti!

Haastateltu mies on mahdollisesti pietarilainen (ehkä Murmanskista) tai Pihkovan 76:ssa maahanlaskudivisioonassa palveleva esikuntaupseeri, joka on toiminut Itä-Ukrainassa komentajana elokuun lopun hyökkäyksen aikana. Toimittaja Vladislav Šuriginin haastattelema venäläinen esiupseeri ts. ”mies pohjoisesta” analysoi asiantuntevasti vastustajaa, kapinallisia, omia ”pohjoisia” vapaaehtoisia ts. venäläisiä joukkoja.

Mies pohjoisesta” kertoo totuuden venäläisten roolista Itä-Ukrainassa

Analyysin omakohtaisin osa koskee ns. Ilovaiskin motin syntymistä ja sen tuhoamista elokuun lopulla ja syyskuun alussa. Silloinhan Venäjän tukemat kapinalliset laajensivat huomattavasti omaa aluettaan ja tempasivat aloitteen itselleen. Ukrainan armeijan vapaaehtoispataljoonat ja sen ”terrorismin vastaisen sodan yksikkö” kärsivät silloin kirveleviä tappioita.

Miehen korkea asema ja auktoriteetti heijastuu artikkelin jokaisesta lauseesta. Hän on selvästikin sotilasalan ammattilainen, joka osaa arvostaa myös vastustajaa.

”Mies pohjoisesta” ei soimaa Ukrainan armeijaa tai sen taisteluhenkeä vaikka arvosteleekin murskaavasti sen amatöörimäisyyttä, johdon heikkoa organisaatiota ja heikkoutta. Erityisesti Ukrainan maajoukkojen huono taistelumoraali hämmästytti, haastateltava kutsuu näitä tahdottomiksi ja veltoiksi ”zombeiksi”. Hänen mukaansa Ukrainan parasta miehistöä ovat sen erikoisjoukot, joissa näkyy vielä vanha neuvostoliittolainen henki ja koulutustaso.

Samoin hän toteaa, että vastustajien vapaaehtoispataljoonien (Azov, Aidar, Donbass…) taisteluhengen olevan hyvä vaikka heidän aseistuksensa on kevyttä ja koulutuksensa on huono. Mikä tärkeintä ”mies pohjoisesta” ennustaa, että Ukrainan armeijan kyky taistella tulee puolen vuoden kuluessa saavuttamaan kapinallisten tason ja tarjoamaan kunnon vastusta myös heille.

Hänen ennustuksensa mukaan Naton kouluttamat sotilaat, runsas rahoitus lännestä ja uudet aseet tulevat muuttamaan Ukrainan armeijan tasoa. Toisin kuin Venäjän armeija, joka on saanut harjoitusta Tšetšeeniassa ukrainalaiset joukot eivät ole vielä niin harjaantuneita…aika on kuitenkin ukrainalaisten puolella.

Kapinalliset – ryöstelijöitä ja oman käden oikeutta harjoittavia

Kapinallisia Donbassin joukkoja ”mies pohjoisesta” tietenkin kehuu estoitta ja pitää näiden taisteluhenkeä hyvänä. Ainoa ongelma näissä joukoissa on ns. ”mahnolaisuus” ts. ryöstely ja oman käden oikeus, jota nämä joukot harjoittavat estoitta valtaamillaan alueilla.

Nimitys tulee Venäjän sisällissodan aikaisesta komentaja Nestor Mahnosta, jota taisteli joskus punaisten puolella mutta toimi ennen kaikkea anarkismin puolesta. Hänen johtamansa armeija ryösteli, tappoi ja raiskasi erityisesti Ukrainan alueen juutalaista väestöä.

Venäläiset vapaaehtoiset – ”severjaanit”

Omia venäläisiä vapaaehtoisia ts. ”severjaaneja” salanimellä haastateltu venäläinen upseeri piti erinomaisina ja teknisesti pätevinä joukkoina. ”Mies pohjoisesta” kuitenkin torjui päättävästi torjuu väitteet siitä, että venäläiset olisivat kääntäneet ratkaisevasti voimat kapinallisten hyväksi.

Salanimellä haastateltu venäläinen upseeri myös torjui väitteet siitä, että venäläiset olisivat tehneet joukkomurhan Ilovaiskin motista vetääntyvien keskuudessa. Heidän tarjouksensa mottiin jääneille ukrainalaisille oli, että jos hävinneet heittävät aseensa pois heidät säästetään. Nämä aikoivat kuitenkin evakuoida raskaan kalustonsa pois motista ja sitä ei sallittu.

Tulevia tapahtumia upseeri kommentoi siten, että Kiovalla on nyt edessään vaikea valinta: aikooko se tehdä jotain ennen ”talvitaukoa”. Toisaalta haastattelun mukaan Donetskin lentokentän alueella on vahva vastustajan keskittymä, josta käsin voi tehdä ”paikallisia hyökkäyksiä”. Näyttää siltä, että isänpäivänä aloitettu operaatio ja sitä seuraava offensiivi tullaan suuntaamaan juuri Donetskiin – ”ehkäisemään” ukrainalaisten tulevia hyökkäyksiä.

Venäjän rooli Itä-Ukrainassa selviö

Avoin haastattelu osoittaa selvästi sen että Venäjän armeijan upseerit eivät haluaisi salailla omia operaatioitaan. Haastattelu paljastaa myös sen, että todellinen voimainkoetus on tiedossa seuraavana keväänä kun keli paranee.

Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

Ps. On ollut mielenkiintoista katsella suomalaista Ukraina tiedotusta ja kommentointia. Hupaisimpia ajatusflatuksia ovat olleet kaikenlaiset teoriat Kremlin ”koulukunnista”; onpa tässä kierrellyt mukana pieni haisu sosiologisista nelikentistä.

Mielenkiintoisinta on kuitenkin ollut seurata trolli-partisaanien kiihtyvää kampanjaa, Kremlin pikkupoliitikkojen armotonta painostusta ja sitä miten meille niin rakas Venäjän lapsiasiamies on otettu takaisin naftaliinista. Paine Suomea kohtaan tulee kasvamaan…samalla kun hallituksemme tulee antamaa periksi. Ikävä juttu.

Ukrainan ja Venäjän kriisi korostaa sitä miten tärkeätä oma maanpuolustus on. Ennen kaikkea Venäjän ja Suomen hyvien perussuhteiden takia…

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Olli
Vihainen
#1

Jos Putinin uusi asemakaava valmistuu vasta ensi kesänä niin se ei tee hyvää ruplan kurssille eikä suomalaisten työpaikoille ja kaupan käynnille.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000