TYÖTTÖMÄT OVAT LAISKOJA,PASSIIVISIA JA YHTEISKUNNAN LOISIA?
Edellisestä lamasta lähtien Suomessa harjoitettu työvoima- ja sosiaalipolitiikkaa yhdistävä nykypolitiikka on lisännyt asteittain sosiaaliturvan tarveharkintaa, sanktioita ja vastikkeellisuutta. Linjan takaa löytyvät oletukset, että vastikkeeton sosiaaliturva houkuttelee työttömät vapaamatkustajiksi, yhteiskunnan loisiksi. Toiseksi taas oletetaan työpaikkoja syntyvän lisäämällä työvoiman tarjontaa. Näin työttömyys on siis muutettu rakenteellisesta ongelmasta yksilön henkilökohtaisiin valintoihin liittyväksi ilmiöksi. Ja siksi työtön voidaan syyllistää ja tarvitaan lisää työperäistä maahanmuuttoa.
Tätä mieltä on esimerkiksi kokoomuksen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori : ”Entisaikaan oli kunnia-asia, että sosiaaliturvaan turvauduttiin vasta jos oli ihan pakko. Nyt on tullut sosiaalisesti hyväksyttäväksi tehdä niin.Tämä johtaa pahimmillaan siihen, että sukupolvelta toiselle periytyy se ongelma, että opetellaan se, ettei tarvitsekaan tehdä töitä. Jos heitä olisi muutama, niin mitäs siitä, mutta tästä on tullut liian yleistä.”
Suomen suunnasta tässäkin asiassa saamme kiittää etenkin OECD:n ja EU:n merkittävää roolia sen muotoilijoina. Suomessa on usein viitattu Saksan malliin, jossa on vain kasvatettu työssäkäyvien köyhien määrää, kun työttömät ns. ”pelko perseessä” työllistetään euron tuntipalkalla kuntien pikkuhommiin. Työvelvoitetta korostavalla linjalla ollaan jatkamassa valmisteilla olevan osallistavan sosiaaliturvan mallin kautta. Sen sijaan, että keskityttäisiin palkkatyön puutteeseen, ongelmaksi on jälleen määritelty syrjäytyminen. Ei olla huolissaan siis kansalaisen toimeentulon turvaamisesta vaan työttömän passiivisuudesta. Lisää vain kansainvälisyyttä politiikkaan niin voidaan koko Suomen tuhosta syyttää kansalaisia valtiojohdon sijaan.
Entinen demari Juhana Vartiainen julisti, että sosiaaliturvan ehtojen kiristäminen ja tason heikentäminen on vastaus sekä työttömien moraalikatoon että työllisyyden parantamiseen. Hänen mukaansa työttömät pitää pelotella työllistämään itsensä. Vain aktivointitoimenpiteiden pelotevaikutus lisäisi työttömien työllistymistä avoimille työmarkkinoille (Vartiainen: ”tärkein työllistäjä on pelko”).
Kuitenkaan käyttöönotetut henkilökohtaiset sanktiot eivät ole lisänneet avoimille työmarkkinoille työllistymistä tai vähentäneet passiivisen työttömyysturvan käyttöä. Myöskään mahdollisuudella leikata koulutuksesta kieltäytyvien nuorten toimeentulotukea (ns. Lex Soininvaaralla), ei ole havaittu olevan vaikutusta etuuden saajien käyttäytymiseen. Minusta ei ole mielekästä puhua työstä kieltäytymisen yhteydessä työttömän laiskuudesta, jos työn vastaanottaminen tarkoittaa kohtuuttomia työehtoja.
Kansalaiset sinnittelevät arjessa ja heikossa taloustilanteessa; tarvitaan syyllisiä tähän kurjuuteen. Joten poliitikot ja media ovat nostaneet syyllisiksi laiskottelevia työttömiä ja keskittyneet työvoiman tarjonnan lisäämiseen työttömien hyvinvoinnin kustannuksella. Vartiaisen mielestä työttömyysturvan kiristykset ja maahanmuuttajien tuoma kilpailu työmarkkinoilla ovat tässä teoriakehikossa kannatettavia, sillä ne pitävät työvoiman nöyränä. Vaan mitä tapahtuu suomalaisen kansan hyvinvoinnille ?
Työttömyys on siis nykypolitiikan mukaan laiskottelevien vapaamatkustajien moraalikadosta johtuva ongelma, jonka ratkaisemiseksi suomalaisen työttömän sosiaaliturvaa on heikennettävä entisestään. Tällä moralisoinnilla ei kuitenkaan ole onnistuttu ratkaisemaan työttömyysongelmaa. Hulvattomalla maahanmuuttopolitiikalla on luotu vain lisää työttömyyttä.
Minusta on nyt poliitikot olleet laiskoja ja menneet EU:n mallien mukaan sieltä mistä aita on matalin ja unohtaneet kansalaistensa hyvinvoinnin. Nyt kaikki työttömät, osoittakaa seuraavissa vaaleissa, että ette ole laiskoja, passiivisia ettekä yhteiskunnasta piittaamattomia: ÄÄNESTÄKÄÄ niin saatte äänenne kuuluviin !
Tekstin aiheet:
Samanlaisia kaunopuheita näkyy tulevan joka ehdokkaan suusta näin vaalien alla.
Ei ole kansan asiat varmaan sen paremmin vaikka hallitusta johtaisi mikä puolue tahansa. Samanlaisia omanedun tavoittelijoita kaikki!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
On perin epärehellistä ja tarkoitushakuista väittää, että kaikki puolueet toimisivat hallituksessa samoin. Perussuomalaiset ei ole vielä koskaan ollut hallituksessa. Nyt olisi korkea aika päästää heidät sinne. Viime kerralla se jäi muutamasta äänestä kiinni. Silloin Katainen pystyi kokoamaan kuukausien työllä kokoonpanon, josta persut oli saatu poistettua. Entisenä kokkarina aion äänestää persuja. Niiden on nyt aika näyttää kyntensä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tämähän on se tärkein pointti. PS hallitukseen, niin selviää mitä aikaan saadaan, muuttuuko arvot ja toiminta. Kaikkien muiden osalta tiedetään, että takki kääntyy ja oma etu kiiltää silmissä. Saa varmasti sitä, mitä ei tilaa.
Hyvällä onnella, ja jos PS on suoraselkäinen, tämän maan syökyskierre oikenee. Äänestämällä se selviää.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ei kannata yleistää, kuten kirjoituksessanikin totesin. Meitä on moneksi. Eikä voi tuomita ennen kuin ”rikos” on tehty. Perussuomalaiset eivät ole olleet hallituksessa enkä minä eduskunnassa. Jos tavoittelisin omaa etua niin tekisin tämänkin ajan kuulkaa aivan muuta kuin kiertäsin Keski-Suomea kuuntelemassa kansaa ja miettimässä yöt keinoja millä Suomen suunta saataisiin oikeasti muutettua. Mutta jokaisella on toki oikeus mielipiteeseensä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kysyn nyt tässä kun en muualtakaan osaa. Mikä puolue on ajanu vuokralaisen oikeudet niin että maksamatonta vyokralaista ei saa pois tolkullisessa ajassa.
Tällä hetkellä 5 kkn vuoktarästit n 3000 e. Ollut
kärähäoikeudessa jo 2 kk. Vuokranantaja ei siis voi tehdä mitään.
Onks siinä demarit? Siis jos saan selville, se puolue ei elämäni aikana tule saamaan ääntä ei mtöskään sellaisen johon voin vaikuttaa.
Asuntosijoittaja
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hyvä analyysi Suomiselta.
Kokoomuksen ja Demarien ajattelu on todella löysää, ja liturgiaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
”Linjan takaa löytyvät oletukset, että vastikkeeton sosiaaliturva houkuttelee työttömät vapaamatkustajiksi, yhteiskunnan loisiksi. Toiseksi taas oletetaan työpaikkoja syntyvän lisäämällä työvoiman tarjontaa. Näin työttömyys on siis muutettu rakenteellisesta ongelmasta yksilön henkilökohtaisiin valintoihin liittyväksi ilmiöksi. Ja siksi työtön voidaan syyllistää ja tarvitaan lisää työperäistä maahanmuuttoa.
Tätä mieltä on esimerkiksi kokoomuksen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori : ”Entisaikaan oli kunnia-asia, että sosiaaliturvaan turvauduttiin vasta jos oli ihan pakko. Nyt on tullut sosiaalisesti hyväksyttäväksi tehdä niin.Tämä johtaa pahimmillaan siihen, että sukupolvelta toiselle periytyy se ongelma, että opetellaan se, ettei tarvitsekaan tehdä töitä. Jos heitä olisi muutama, niin mitäs siitä, mutta tästä on tullut liian yleistä.”
No mutta, tämähän on kuin Perussuomalaisten puolueohjelmasta, ja Jari ”ohituskaista” Lindströmin suusta, joka on aito ja oma Persujen Vartiainen.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Eikös Ruotsissa ole työvoiman tarjonnan lisäämisellä saatu ihan hyviä tuloksia? Miksei sama toimisi Suomessakin?
Itse käyn töissä, mutta kaveripiirissäni on hyvinkin monta ihmistä jotka tulevat aivan hyvin työttömyysturvalla toimeen, eikä työmotivaatiota ole. Eikö syrjäytymisen estämiseksi olisi parempi tehdä töitä sitten vähän pienemmällä palkalla, kuin jäädä kotiin makoilemaan?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Jos joku tulee oikeasti hyvin toimeen sosiaali etuuksilla tässä maassa on hän, joko somali tai rehellisesti suomalainen rikollinen.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Erkki – Minullakin ystäviä jotka tulevat sosiaali etuuksilla toimeen eivätkä ole rikollisia ja ihan perus suomalaisia, kaikki ihmiset eivät vain tarvitse mitään ylimäärästä p*skaa. Mitä enemmän rahaa saa niin sitä enemmän sitä myös kuluu ja haluaa lisää niinhän se menee… itsekkin elän alle 700€ liiton rahoilla eikä mitään ongelmaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
TYöttömyysturva ei ole ikuinen ja se kun loppuu niin eipä naurata kun juokset sossussa anelemassa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
luuletko että kaikki sosiaalituen varassa elävät ovat kotona makaavia ”pasi viherahoja”kyllä ainakin minä liikun ja tee asiota jotka ovat samanlaisia kuin ”ns”työssäkäyvillä!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kyllä monikin menis varmaan töihin vähän pienemmälläkin palkalla.Jos olis töitä. mistä sais palkkaa.Mielikin pysyis virkeännä . Moni ei ymmärä joilla on töitä ennenkuin tulee omalle kohdalle. Ja ollut huonolla palkalla. jäät työttömäksi päiväraha on heikko. Moni joutuu menemään kerjäämään sosiaalitoimistoon. kun päiväraha ei riitä pakollisiin kuluihin.Jotka kadehtivat työttömien pientä toimeentuloa haluaisit ottaa työttömältä kaiken pois.Varsinkin jos olet Suomalainen . Muualta tulleet ovat tärkeämpiä kuin oma kansa. Ne saa mitä haluaa
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Suomessa on jo 480 000 tarjokasta. Mitäs jos pistetään 2 000 000?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
”työvoiman tarjonnan lisäämisellä”
…toimisi, jos olisi työtä tarjolla… Ruotsilla on oma valuutta, meillä ei. Ruotsi on siksi kilpailukykyinen, me emme.
Kansantalouden tuotanto asukasta kohden ei todellakaan ole maksimissa silloin, kun työttömyyttä on mahdollisimman paljon. Silloinhan tuotantomme olisi maksimissa, kun kukaan ei tekisi mitään! Tämä Kokoomuksen hokkus-pokkus-politiikkaa, joka vie tuhoon. Ja kansa uskoo, kun Hesarissa kerrotaan.
Oikeilla taloustieteilijöillä ja Kekkosella oli päinvastainen ajatus asiaan; tuotanto on maksimissään kun jätkät on töissä.
Euro kehiin ja sillä kotimaisen tuotannon kilpailukyky sekä ulko- että kotimaan markkinoilla saman tien kuntoon, eikä muuta tarvita! Helppoa. Poliittisesti vaikeaa.
EU-euro takaa varallisuuden siirron eliitille, joka omistaa kaiken, myös tiedostusvälineet, ja kansa on riittävän tyhmää uskoakseen kaiken soovan mitä Hesari suoltaa. Vai onko? Jos 50,1% kansasta äänestää Perussuomalaisia, voimme ajaa myös omaa euro-politiikkaamme. Valitettavasti näin ei vielä ole. Kreikan tie on kuljettava ensin meilläkin. Tyhmyydestä joutuu kärsimään.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ainut pohjoismaa, jossa työttömyysaste on 90-luvun jälkeen parantunut on Norja (Suomi -90 = 2,9% / 2014 = 8,8 %, Ruotsi -90 = 1,4% / 2014 = 8,1 %, Norja -90 = 6 % / 2014 = 3,7%, Tanska -90 = 7% / 2014 = 7,1%). Ruotsi on siis sukeltanut vielä enemmän kuin Suomi työttömyysasteessa, joten en nyt sanoisi hyväksi tavoitteeksi. Osa työttömistä varmasti tulee toimeen nykyisellä työttömyysturvalla, mutta yhteiskunnalla ei ole varaa kauan maksaa tuota tasoa. Onhan se nytkin jo puheissa otettu esiin, että ansiosidonnaista on leikattava ja rajusti, samoin kaikkia sosiaalietuuksia. En vielä ole valmis uskomaan, että työttömissämme olisi enemmistö näitä ns. sosiaalipummeja, joilla ei ole tarvetta tehdä töitä. Työ on aina kuulunut tärkeänä osana suomalaisen ihmisen arvoihin, ainakin minun arvoihin. Suomalaiset ovat olleet ylpeitä ammattiosaamisestaan ja korkeasta työmoraalistaan, minä olen sitä yhä edelleen. Ja kaikki ne työttömät joiden kanssa minä olen jutellut haluaisivat töihin eikä makoilla sohvalla, koska se ei tuota sosiaalista kanssakäymistä ja eristää yhteiskunnasta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Miksi et laske OMAA palkkaasi ja rahoita lähipiirisi työttömyyden poistamista palkkaamalla työttömiä töihin?
Kuinka pieneksi palkka voi mielestäsi mennä?
Miksi esim 30vuoden työuran ja veronmaksua suorittanut ei olisi oikeutettu saamaan työttömyysturvaa, joka on luvattu ja mistä syystä veroja maksettu?
Palautaisitko näille henkilöille siis kaikki heidän maksamansa verot?
Jos firma jakaa ennätys-lisä-optioita, miten perustelet ettei ole varaa maksaa palkkaa tuloksen tehneille duunareille?
Oletko yksinkertainen?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ei koske kaikkia työttömiä.. Tiedän monta työtöntä jotka menis töihin, jos niitä työpaikkoja vain olis ja työnantajia jotka olis valmiita ottamaan töihin ja maksamaan töistä palkkaa.. Monet työttömät hakee kaikki mahdolliset työpaikat mitä missäkin on ja saavat vastauksena vain että ei tällä kertaa.. Kyllä siihenkin turtuu.. kun vuodesta toiseen sama vastaus.. Menee motivaatio elämiseen.. ja sitähän tuollaiset kirjoittajat jotka moittii työttömiä ajavatkin takaa.. että työttömiltä menis se viimeinenkin eli ihmisarvo.. Joka mielestäni on kaikilla ihmisillä.. Monesti se työttömyys ei ole työttömän omaa syytä, vaan olosuhteiden tekemä pakko.. Monet työttömät tekee vapaaehtoistyötä.. aikansa kuluksi auttavat kuka milläkin tavoin toisia ihmisiä.. on tehtävä kotona töitä.. eli kotityötkin on tehtävä.. ei sitä jouda makaamaan, kun talvella on luotava lumesta pihatiet.. ja kesällä juostava ruohonleikkurin perässä ajamassa nurmikot.. Jos meinaat perunoita tai muita juureksia jotta saat edes jotain syödäksesi.. niin kyllä maat on muokattava ja perunat sekä juurekset istutettava, syksyllä on sitten niiden pois otto.. Marjastus on monen harrastus.. josta saa lisä särvintä.. samoin kalastus ja metsästys niille jotka osaa sen taidon..
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Niin minäkin tunnen näitä työttömiä, jotka olisivat valmiita ottamaan minkä tahansa työn, kunhan sillä oikeasti selviäisi arjen maksuista. Mutta nykysysteemi on siitä kummallinen, että todellakin on kannattavampaa käyttää aikansa vaikka mainitsemiisi hyviin asioihin kuin olla töissä. Näillä asioilla voi täyttää päivänsä, olla sosiaalisesti aktiivinen ja osa yhteiskuntaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Onko tämänkin blogin pitäjä koskaan ollut työtön? Onko hän koskaan ollut sairas tai pitkäaikaissairas? Ymmärtääkö hän sellaisia ihmisiä jotka on joutuneet sen kokemaan.. Sillä mekin olemme IHMISIÄ, joilla on IHMISARVO.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Et ilmeisesti ymmärtänyt lukemaasi. Turhaan blogistia arvostelet, hänhän on työttömien puolella.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Olen ollut työtön, olen ollut sairas, mutta onneksi en pitkäaikaissairas. Valmistuin Helsingissä 1995, jolloin oli lama vuodet ja työt jopa siellä kortilla. Muutaman kuukauden aikana tein 297 työpaikkahakemusta, kävin 136 työpaikkahaastattelussa enkä saanut työpaikkaa. No syksyllä menin jatkokoulutukseen ja sitä kautta pääsin ensin kuukauden harjoitteluun ja siitä 3 kk äitiyslomansijaisuus, siitä 1 vuosi vuorotteluvapaan sijaisuus jne. Minun onneni on, että olen ollut perusterve eikä työtä rajoittavia sairauksia ole. Mutta en myöskään ole ollut ronkeli työnlaadun suhteen.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kokoomus ja monet muut politikot syyttävät työttömiä ja heikosti pärjääviä.Helppo hypätä mistä aita on matalin. Työttömät ja heikosti pärjäävät on alistettu. ei uskalleta puolustaa itseänsä. Politikoilla on isot puheet aikaan ei ole saatu mitään. Eurooppaa kumarretaan omalle kansalle pyllistetään. Rahat on pantu Euroopalle. Oma kansalaiset saavat kärsiä.Toivottavasti joskus huomaisit omat virheensä.Mutta rahalla on ihmeellinen voima. Ja putkinäkö
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ei osa poliitikoista koe virhettä tehneensä; kaikki on mennyt aika hyvin; on päästy eliittiin ja taattu itselle hyvät olot loppuelämäksi, hieman ehkä osaa kaivertaa se, että suurelle osalle kansaa tämä kaikki on käynyt haitaksi, mutta ei auta tehdä toisin, koska silloin potkaistaisiin itse pois mukavasta eliitistä; julkinen mediavihakampanja niskaan ja virat ja rahat loppu siihen paikkaan. Toisaalta eliitti puhuu omaa tarinaansa toisilleen selittääkseen omaa ansioituneisuuttaan etuihin ja politiikkansa oikeutusta, ja siihen alkaa suurin osa uskoakin ainakin osin, etenkin kun tiedotusvälineet toistavat eliitin sanomaa herkeämättä, eivätkä omat tiedot ja taidot aina riitä analysoimaan asioita, jolloin tämä sitten hyväksytään maailmankuvana.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti