Perussuomalaiset

Meiris Suominen

NAISET, TÄMÄKÖ ON VIESTI NAISTEN PALKKAKUOPASTA ?

Naiset saavat vähemmän palkkaa kuin miehet, koska tekevät vähemmän töitä, linjaa Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Heidi Marttila blogikirjoituksessaan. Ja kukkua kanssa sanon minä.

Naiset eivät todellakaan tee vähemmän töitä kuin miehet vaan ovat tutkitusti tunnollisempia työntekijöitä, jotka tekevät enemmän ylitöitä. Ja suurin osa vielä ilman ylityökorvauksia saadakseen työnsä tehdyksi. He ovat lojaaleja työntekijöitä työnantajaansa kohtaan, mutta uraputki vain katkeaa jossain kohdin. Kuuluisa naisten lasikatto; eteenpäin et pääse, vaikka kuinka olisit pätevä.

Marttila perää myös naisia pois perinteisiltä naisten aloilta ja siirtymään ns. kovapalkkaisimmille miesten aloille. No tämäkään ei pidä paikkaansa, sillä korkeasti koulutettuja naisia on Suomessa enemmän kuin miehiä. Mutta jostain syystä he eivät vain pääse näille kovapalkkaisille palleille istumaan. Ylemmän korkeakoulu- ja tutkijakouluasteen suorittaneista miltei 70 % on naisia. Tästähän voisi päätellä, että huippuosaamista vaativilta paikoilta löytyisi samassa suhteessa nainen, näin vaan ei ole.

Käännänkin Marttilan kehoituksen MIEHILLE; kouluttautukaa ja hakeutukaa näille naisvaltaisille aloille. Ei muuta kuin miehet kaupan kassoiksi, siivoojiksi, sairaala-apulaisiksi, vanhustenhoitajiksi, tarjoilijoiksi sekä lastentarhanohjaajiksi. Omaishoitajista voisi myös olla enemmän kuin neljännes miehiä. Miksi näillä aloilla pitäisi olla vain ylikoulutettuja naisia ?

Osallistu keskusteluun!


16 kommenttia
I, Robot
Utelias
#1

Ylimmille palleille?
Haasteita, vaativia tehtäviä, kyynärpäätaktiikka, kunnianhimoa, kykyjä.
Nainen 1, reservin vänrikki->kaupan kassa.
Nainen 2, kadettikoulun käynyt, yliluutnantti->kaupan kassa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Meiris Suominen Eduskuntavaaliehdokas
Tyytyväinen
#6

Kyllä naiset ottavat haasteen vastaan siinä kuin miehetkin ja pystyvät vaativiin tehtäviin. Kyynärpäätaktiikkaan me emme yleensä alennu, sillä pelkät kyvyt pitäisi riittää. Kunnianhimoa uskon myös löytyvän, mutta se on totta olemme liian kilttejä ja ajattelemme liikaa myös muita. Meiltä puuttuu tietty itsekeskeisyys pyrkimyksistämme.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Seppo Muurinen
Hämmentynyt
#2

Väittäisin jopa että naiset tekevät enemmän työtä kuin miehet,etenkin kun otetaan kotityötkin huomioon.
Laitetaan kaikki miehet – matalapalkka työhön – ja naiset miesten palkkaluokkiin ylemmille oksille,jotta koettaisiin mitä on oikeudenmukaisuus … työstä riippumatta.

Olisikohan silloin ”Sari sairaanhoitajankin” palkkakuoppa sen mukainen mitä taannoin kokoomuskin avitti puheissaan mutta ”Sari saikin vesiperän”.
Mitä on katteettomuus vaalilupauksissa … vesiperääkö ?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Meiris Suominen Eduskuntavaaliehdokas
Iloinen
#7

Juuri näin Seppo, niin me teemmekin, mutta yleensä omalla ajalla ylitöinä eikä jokaista minuuttia lyödä kellokorttiin. Lisäksi on tosiaan ne kotityöt, johon nykyisin miehetkin ovat alkaneet osallistumaan (tosin ei meillä) :). Koti pitää siivota, pyykit pestä ja lapset hoitaa. Minulla ei ainakaan koskaan ole ollut vapaa-ajan ongelmia tai aikaa miettiä uuden harrastuksen aloittamista. Ja uskon kuten sinäkin, että jos ei aina patistettaisi naisia insinööreiksi vaan miehiä näille matalapalkka-aloille niin jo alkaisi palkat sielläkin nousta eikä saisi kauan teettää pätkätöitä vaan olisi kaikki liitot kilvan huutamassa oikeutta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Seppo Muurinen
Tyytyväinen
#11

Meiris – Kiitos kun täällä vastailet joita eivät kaikki noteeraa mutta ymmärtäen sen etteivät kaikki ehdi vastata mahdollisiin kysymyksiin.
Kuitenkin kaikesta huolimatta olisi suotavaa että edes muutamiin kommentteihin vastattaisiin – täälläkin -,eritoten kysymyksiin ymv.jotta mahdollinen epätietoisuus ei saisi liian suurta osaa.

Itselläni ei ollut kysymyksiä mutta vahva toteamus mitä on saanut seurata yleensä elämässä. Mm.kotityötä ei arvosteta mm.eläkettäkin laskiessa + omaishoitokin on kotityötä niille jotka sitä suorittavat.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Meiris Suominen Eduskuntavaaliehdokas
Iloinen
#15

Ole hyvä Seppo,
yritän täällä vastailla ja kommunikoida kaikkien niiden kanssa, joita en tuolla toreilla ja kiertueilla tapaa. Omaishoitajat ovat oma lukunsa, josta aion kyllä kirjoittaa myös oman mielipiteeni mitä pitäisi tehdä. Tästäkin on aloite vetämässä eduskunnassa, mutta en tiedä vielä mihin asti se on päätynyt.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mikko Kangasoja
Hämmentynyt
#3

Tilastoihin kirjataan miehille enemmän työtunteja. Voitko osoittaa sen vääräksi?

Marttila kehotti naisia kovapalkkaisemmille aloille. Se, että monien naisten koulutus on korkea, ei liity tähän alavalintaan. Palkkaa saa enemmän lain, kaupan ja teollisuuden parista. Tilastollisesti naisilla ei ole lasikattoa hotelli- ja ravintola-alalla (2/3 johtajasta naisia), eikä hoitoalalla.

Tässä tietoa naisjohtajista kuuden vuoden takaa:
http://www.stat.fi/til/tyokay/2009/04/tyokay_2009_04_2011-11-28_kat_001_fi.html

Kuntien johtajista 56 % oli siis naisia. Kun miehiä kuntien työntekijöistä oli vain reilu viidennes, yksinkertaistaen naisia olisi pitänyt toki olla vieläkin enemmän. Ennen yksinkertaistamista tulisi kuitenkin selvittää sukupuolten koulutustaustojen erot ja pätevöittäminen johtotehtäviin. Naisia on myös paljon erityisasiantuntijoina, jopa 71 % kuntasektorilla. Yritysten johtajista 28 % oli naisia. Pidän sitä kelpo lukuna, koska moni yritys on teollisuudessa ja siellä useimpiin johtotehtäviin pätevöityy teknisellä koulutuksella, mihin taas harva nainen hakeutuu (13 % insinööreistä).

Naisetkin siis etenevät varsin hyvin ja hyvä niin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Meiris Suominen Eduskuntavaaliehdokas
Tyytyväinen
#8

Tottakai miehillä on enemmän työtunteja, he eivät tee yhtään ylimääräistä pelkästä tunnollisuudesta eikä ”heidän” aloillaan tunneta pätkätöitä. Miksi aina naisten pitäisi tehdä jotain toisin ? Miksi ei miehiä patisteta näille matalapalkka- ja pätkätyö aloille ? Kuka sitten hoitaisi lapsemme, sairaamme ja vanhuksemme, kun naiset oikeasti kävisivät vain teknisen alan kouluja ? Ikävä kyllä me naiset ajattelemme todellakin liikaa kaikkia muita ympärillämme tehdessämme päätöksiä, jotka koskevat omaa tulevaisuuttamme.
Minä olen koko työurani tehnyt töitä teollisella puolella, aloittanut metsäkonefirmasta ja nyt puu- ja metalliteollisuuden firmassa. Ja kaikissa näissä työpaikoissa on mieskolleega aina edennyt nopeammin ja useimmiten huonommilla kyvyillä vielä. Useimmiten selitys on, että sinä olet niin hyvä siinä mitä nyt juuri teet eli koetaan ettei naisilla ole tarpeita edetä urallaan samanlailla kuin miehillä. Eikä ole auttanut, vaikka kuinka olen kouluttanut itseäni vapaa-ajalla ja kertonyt kehityskeskusteluissa, että pyrin eteenpäin. Miehen tarvitsee osata vain yksi kieli, siinä kuin vastaavassa paikassa istuvan naisen on osattava 3. Johtotason miehellä on aina oltava sihteeri, nainen sitä harvoin tarvitsee, koska on jo kotona oppinut tekemään tehokkaasti 6 asiaa yhtäaikaa ja samalla vielä huomioimaan kaikki muutkin ympärillä ja heidän menonsa ja tarpeensa.
Tuo naisten eteneminen on hieman johtunut siitä, että naiset saivat laillista tukea, kun tuli tasa-arvolaki ja pakolliset naiskiintiöt. Muutoin olisimme saaneet vielä haaveilla siitä pitkään. Sirkka-Liisa Anttila on sanonutt vielä viime vuonna: ”Tasa-arvoon meillä on vielä matkaa, mutta naisjohtajien lasikatto murtuu
kuitenkin varmasti pikkuhiljaa”. Eli kyllä, kyllä se sieltä murtuu, mutta kuka hoitaa kotityöt kun istumme kaikki illat hallituksien kokouksissa 🙂

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mikko Kangasoja
Utelias
#12

Ainakin Insinööriliiton kestovalitus on palkattomat tunnit, josta päättelisin, että miehetkin ongelmaksi asti palkatta duunaavat.

Se, että juuri jonkun ”pitäisi tehdä jotain toisin” ei ole asian ydin vaan se, että jos tekee jotain väärin tavoitteidensa kannalta, kannattaa alkaa tehdä toisin. En näe, että ketään naista patistetaan pätkätyö-, matalapalkka- ja hoitoaloille vaan he itse sinne päättävät suuntautua. Keskeisimpänä syynä on varmasti itse hoitotyön mielekkyys arkisena työnä, ei niinkään halu auttaa yhteiskuntaa.

Tämän tutkimuksen mukaan jo 2007 oli 57 % terveydenhoidon keskijohdon johtajista naisia: http://www.kaks.fi/sites/default/files/Tutkimusjulkaisu%2059.pdf. Miesjohtajat olivat painokkaammin lääkäreitä, mikä vaikuttanee naisjohtajien määrään laskevasti, arvelen. Silti tuokin määrä on minun silmiin korkea ja vähintäänkin merkki siitä, että johtajaksi pääsee.

Uralla eteneminen voi olla aika monisyinen kuvio. Olen itsekin sitä mieltä, etteivät parhaat osaajat, sukupuolesta riippumatta, välttämättä etene. Tulkintani mukaan syitä ovat mm. nämä:
1. Istuva johto arvostaa itseään ja pitää siten samankaltaisia parhaina suorina alaisinaan. Niinpä vertauskuvallisesti kussakin tavanomaisessa yrityksessä itävät hyvin vain sellaiset siemenet, millaisia on kylvetty ennenkin.
2. Istuva johto saattaa haluta helppoja alaisia, sellaisia, jotka tekevät mukisematta mitä johto haluaa, eivätkä osoita paremmuutta (ja uhkaa johtajan auktoriteettia). Heitä saatetaan kutsua yhteistyökykyisiksi.
3. Johtajan kuva organisaatiosta voi olla heikko ja vinoutunut. Jos joku em. yhteistyökykyinen joutuu asioimaan johtajan kanssa usein, hän tulee luoneeksi muita tiiviimmän luottamussuhteen ja pääsee kertomaan asioista oman (itselle edullisen) näkökulmansa. Siten hänestä muodostuu vaikuttaja ja luotettu. Tietty toimenkuva voi ajaa tähän tilanteeseen, luoda tällaisen suhteen ja viedä uralla eteenpäin. Suhteet ratkaisevat. Jos pomon kanssa pääsee samalle aaltopituudelle, ylenemismahdollisuudet paranevat.

On tietenkin paljon muitakin seikkoja uraan vaikuttamassa, mutta tuossa mielestäni yksi esimerkki kertomaan siitä, kuinka paljon aspekteja kuvioon voi liittyä. Fiksun firman fiksut johtajat eivät tietenkään toimi yllä kuvatusti, mutta moni ehkä vahingossakin niin tulee tehneeksi. Tiedän muuten teknisen alan naisia, jotka ovat kieltäytyneet tai hangoitelleet ylennyksiä vastaan. Yhtäkään vastaavaa en miesten osalta tunne, vaikka heitä onkin suuri enemmistö. Se ei ole tietenkään kattava otos, mutta minulle merkki siitä, että urakehityksessä on paljon tutkittavaa, eikä pelkästään sukupuolten tasa-arvon osalta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Nykyisenä ”sosiaalisuutta” ja muuta puheliaisututa vaativana aikana ja imagosyistäkin, palkataan usein mieluummin naisia, miehiä syrjien.

Kun tulee ylenemisen tai palkankorotuksen tavoittelun aika, ehkä naiset eivät sitten hae näitä?

Toisaalta kyllä on jossakin todettu, että samasta työmäärästä, työtuntia kohden, kyllä palkka on miehillä ja naisilla sama.

Miten tämä ”ongelma”, jota ei ehkä ole, sitten ratkaistaisiin? Maksamalla naisille samasta työstä enemmän palkkaa?

Nykyään kuitenkin esim. koulujärjestelmän miehiä syrjivä luonne johtaa siihen, että korkeakoulutetuista suurempi osa on naisia. Pitäisikö huolehtia, että miehillä olisi sukupuolestaan riippumatta mahdollisuus saada hyvä koulutus? Miten miehiä (poikia siinä vaiheessa) voitaisiin tukea saamaan hyvä koulutus?

Miten voisimme tukea, että miehet eivät kuolisi paljon aikisemmin kuin naiset? Tässä on melkoinen epätasa-arvo.

Miksi miehet menevät huonokuntoisemmiksi ja kuolevat niin paljon aikaisemmin? Ovatko olot miesten kannalta sittenkin erittäin rajusti heikommat kuin naisilla?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Meiris Suominen Eduskuntavaaliehdokas
Hämmentynyt
#9

Nyt kyllä joudut hieman avaamaan minulle tuota koulujärjestelmän miehiä syrjivää luonnetta. Ja jos pojilla/miehillä ei ole ollut mahdollisuutta saada korkeaa koulutusta, niin miten on mahdollista, että he kuitenkin istuvat johtavilla paikoilla useimmin kuin naiset ? Otetaan nyt muutama esimerkki; hallituksessamme on 26 % naisia eli 74 % miehiä. Pörssiyhtiöiden hallituksissa istuu 12 % naisia ja tämäkin vain kiintiölain vuoksi. Suomessa on 119 pörssiyhtiötä, joissa vain yhdessä ! on toimitusjohtajana nainen. Enkä usko ettei se ole naisten halusta kiinni.
Miesten huonokuntoisuuteen ja alhaisempaan elinikään vaikuttaa varmasti hyvin paljon elintavat. Esimerkiksi he eivät harrasta hyötyliikuntaa kuten naiset kotia siivoomalla, ikkunoita pesten, ruokakasseja kaupasta raahaten, lasten kanssa ulkoillen jne. läheskään yhtä paljon kuin naiset. 🙂

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mikko Kangasoja
Hämmentynyt
#13

Meiris, tuo lukusi hallitusten naisjäsenistä Suomen pörssiyhtiöissä ei pidä paikkaansa. Oikea luku on 23 %, eikä sitä pakoteta kiintiöin.
http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hallitus-haluaa-edistaa-sukupuolten-tasa-arvon-toteutumista-porssiyhtioiden-hallituksissa?_101_INSTANCE_3wyslLo1Z0ni_redirect=%2Ftiedotteet

Mitä tulee lukuusi työnantajasi hallituksen 26 % naisosuudesta, luku on niin kauan täysin merkityksetön kuin ei tiedetä kuinka paljon naisia on vähintään toimihenkilöasemassa suhteessa miehiin. Osaatko kertoa sen? Se olisi mielenkiintoista tietää.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Oletko, Meiris, kokeillut nk. ”miesten töitä”?
Esim. palomiehillä on todella korkea palkka, mutta on erittäin harvinaista, että palomies selviäisi terveenä tavalliseen eläkeikään asti – työssä altistutaan kovalle stressille, onnettomuusriskille, kuumuudelle ja myrkkykaasuille. Rakennusmiehet altistuvat melulle, pölylle, myrkyille, tärinälle, vedolle, kylmälle, kuumalle, onnettomuuksille, suurille kantokuormille, nivelten ja selän rasitukselle ym., ja menevät nopeasti huonokuntoisiksi.

Miesten työt todella ovat ne ikävät, raskaat työt.
Naisten työt ovat kevyempiä, luonnollisempia ja palkitsevampia.

Miehet joutuvat muutenkin tekemään ikävät, vaaralliset työt, joissa altistutaan vaaroille, myrkyille, pölylle, melulle, jotka vievät nopeasti hautaan.
Älä ilku miehiä, Meiris! Tuollainen tuntuu siltä, että itse hipsuttelet jossain siistiympäristöisessä työssä, ja toiset ovat naama öljyssä jossain haisevassa montussa, ja sinä sitten vinoilet että epäreiluu… Mene itse sinne monttuun ja lopeta tuo vinkuminen! Katsotaan, vingutko sen jälkeen!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Meiris Suominen Eduskuntavaaliehdokas
Hämmentynyt
#10

Enhän minä ilkkunut miehiä, päinvastoin. Ja pystyn kyllä menemään monttuun ja paskaamaan käteni. Mutta luulen, että sinä vinkuisit, kun joutuisit nostelemaan 100 kg mummoja sängyssä ja vaihtamaan heidän haisevia vaippojaan ja pesemään hikisiä rinnanalusia, jonka jälkeen yrittäisi pukea täysin toimintakyvyttömän ja yhteistyöhaluttoman vanhuksen. Ja entäs ne kaikki tehdassiivoojat, jotka ovat useimmiten naisia (minunkin molemmat mummoni olivat, toinen Valmetilla ja toinen Gummeruksella) ? He altistuvat kaikelle tuolle myrkyille, pölylle, melulle jne ja kuolevat aika usein keuhkosyöpään, vaikka ikänä eivät ole tupakkaan koskeneet ? No hyvä puoli on, että he eivät joudu kauan kituuttamaan pienellä 600,- € kuukausieläkkeellä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

se oli sitten tässä
Hämmentynyt
#14

Etsinkin sittenkin toisen ehdokkaan, kun tässä olikin kiihkofeministinen edustaja kyseessä. Niitä löytyy vihervasemmistosta ihan riittävästi joten kiitos ei. Kas kun et vielä väitä, että naiset sotivat ja kaatuivat rintamalla enemmistönä ja miehet luistivat velvollisuudesta.

Minä olen pitänyt naisia ja miehiä tasa-arvoisina silleen oikeasti ilman liioitteluja ja totuuden vääristelyjä ja toisen sukupuolen ylistystä toisen kustannuksella.

Suomalainen mies kelpaakin parhaiten tykinruoaksi, sen olen oppinut Suomessa eläessä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000