Ilmaisen ehkäisyn sijaan tukea nuorille perheille
Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen ei ole lakisääteistä palvelua.
Etelä-Karjalan hyvinvointialue oli mukana Maksuttoman ehkäisyn kokeilu -hankkeessa, jossa tarjottiin maksuttomat ehkäisyvalmisteet alle 25-vuotiaille. Loppuvuodesta 2023 tehtiin päätös lopettaa maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen säästötavoitteiden vuoksi. Nuorten maksuton ehkäisy maksoi vuodessa noin 86 000 euroa (ES 23.11.2024) ja keväällä 2022 alkaneen kokeilun aikana palvelua käytti noin 1 750 nuorta (ES 20.12.2023).
Kokeiluhankkeen päättyessä nousi esiin pelkoja raskaudenkeskeytysten ja seksitautitapausten määrän noususta. Huoli taisi kuitenkin olla hiukan ylimitoitettua. ”Hankkeen aikana ei pystytty näyttämään, että sillä olisi ollut selkeä yhteys alle 25-vuotiaiden aborttien määrän vähenemiseen, kun meillä aborttien määrä oli ennen hankettakin alhainen”, kertoi hyvinvointialueen perhepalveluiden johtaja (ES 20.12.2023).
Joulukuussa hyväksytty hyvinvointialueen talousarvio kuitenkin piti sisällään maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille 1.1.2025 alkaen, eli ehkäisyvalmisteet ovat jälleen maakunnan nuorille saatavilla pelkän ajanvarauksen vaivalla. Minussa tämä herättää muutamia kysymyksiä.
Täysi-ikäinen henkilö saa ostaa alkoholia, ajaa autoa, mennä naimisiin, ryhtyä hormonein ja leikkauksin vaihtamaan biologista sukupuoltaan, hankkia ampuma-aseen tai värväytyä Muukalaislegioonaan. 18 vuotta täyttäneen oletetaan siis olevan kykenevä vastaamaan teoistaan. Emmekö voisi olettaa täysi-ikäisillä henkilöillä olevan kykyä ottaa, muiden elämän osa-alueiden ohella, täysi vastuu myös seksuaali- ja lisääntymisterveydestään? Vastuuseen on kautta aikojen kasvettu elämänkokemuksen myötä.
Kyse on myös arvoista, ja siitä missä määrin verorahoilla halutaan niitä yhteiskunnassa ohjailla. Mielestäni ilmapiirin pitäisi enemmänkin olla vanhemmuuteen kannustava. Nykyisessä, syntyvyyden vähenemisestä kärsivässä ja lapsiperheitä kipeästi kaipaavassa ajassamme pitäisi pyrkiä tekemään kaikki mahdollinen vanhemmuuden tukemiseksi. Nuoren (vaikkapa vähän päälle parikymppisen) ihmisen biologia on lapsien saamiseen ja vanhemmuuteen liitettyjen ”taakkojen”, kuten valvottujen öiden, sietämiseen parhaassa iässä.
Alle 18-vuotiaiden nuorten ehkäisyvalmisteiden maksuttomuus on asia erikseen, mutta täysi-ikäisen nuoren aikuisen elämään kuuluu, tai ainakin pitäisi kuulua, vastuu omasta sukupuolielämästä. Sen sijaan että vahvistamme sitä harhaluuloa että lasten saamista voi lykätä melkein miten vanhaksi haluaa, emmekö voisi tukea alueemme nuoria perheitä kaikin keinoin? Sen sijaan että yhteiskunnassamme vallitsee ”ehkäisevä asenne”, emmekö voisi iloita jokaisesta tänne syntyvästä lapsesta ja rohkaista uusien veronmaksajien syntymiseen luomalla tervetulleeksi toivottavan ilmapiirin, jossa jokainen pienokainen on lahja?
Tekstin aiheet:
Tarkoittaako ilmainen ehkäisy kondomien jakamista?
Se olisi hyvä, koska se ehkäisee sukupuolitautien leviämistä.
Jos ilmainen ehkäisy tarkoittaa ehkäisypillereitä tytöille, niin se on tosi huono juttu. Ehkäisypillerit aiheuttavat monenlaisia sivuoireita, etenkin nuorille, eivätkä ehkäise sukupuolitauteja.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti