Kevät koittaa
Kevät koittaa ja ihanaa niin. Mutta niin varma kuin lintujen laulu ja purojen solina on jokakeväinen koirankakkakeskustelu, johon emme nyt kuitenkaan ota kantaa. Lumivaipan alta paljastuu tänä keväänä myös toinen ikävä ilmiö, käytetyt kasvomaskit.
Kävimme pääsiäisen aikana kiertämässä lähialueita jalan ja oli todella surullista huomata miten paljon teiden varsilla, ojissa ja kaduilla näkyi kasvomaskeja. Keräsimme noin kahden tunnin aikana kolme jätesäkillistä roskia, joista suurin osa oli nimenomaan käytettyjä kasvomaskeja. Jututimme samalla ohikulkijoita ja emme suinkaan olleet ainoita, jotka ovat tämän ongelman huomanneet. Samalla tulimme kiinnittäneeksi huomiota siihen, ettei kevyen liikenteen väylien varrella ole tarpeeksi roskakoreja.
Kasvomaskit ovat ekologisuudessaan luultavasti verrattavissa tupakantumppeihin, eli toisin kuin koirankakka, ne eivät maadu. Joidenkin arvioiden mukaan kasvomaskin häviäminen luonnosta kestää jopa satoja vuosia. Lisäksi kasvomaskien sisältämä muovi saattaa lopulta päätyä mikromuoviksi, joka aiheuttaa omat ongelmansa.
Roskilla on tapana rikastua loppuvaiheessa vesistöihin, valumavesien mukana. Kumilenkin sisältävät maskit ovat eläimille, kuten linnuille haitallisia, koska voivat esimerkiksi kiertyä nokan tai kaulan ympärille. Ympäristöön jätetyt kasvomaskit tuovat esteettisen haitan lisäksi terveysriskin. Ymmärrämme hyvin, ettei monikaan tahdo mennä koskemaan käytettyä maskia, laittaakseen sen roskikseen.
Toivoisimme, että kaupunki lisäisi runsaasti näkyvien roskakorien määrää. Niille on nyt tänä aikana tarvetta.
Vuokko Hämäläinen ja Pauli Kainulainen (kirjoittajat ovat PS:n kuntavaaliehdokkaita)
Tekstin aiheet:
Korona-aika on lisännyt räjähdysmäisesti koirien määrää ja samalla koirankakkojen määrä on lisääntynyt samaa tahtia.
Suunnattoman epämiellyttävää, kun pitää aina kytätä tietä edessään, ei voi kunnolla ihailla heräävää luontoa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kiinnittäisin huomioita myös erääseen toiseen ikävään ilmiöön. Erityisesti jos sattuu ”vieheriäisiä” olemaan lukijoiden joukossa? Hehän ovat huolestuneita metsien monimuotoisuuden puolesta.
Kysymys kuuluukin, että miten näkevät nuo Tuulivispilät sen edistäjänä? Yhä enemmän ja yhä isompia laitoksia suunnitellaan. Isompien vispilöiden halkaisija jopa satametriä? Valtaosaa kaavaillaan muuttolintujen reiteille. Jo nyt ne tuhoavat lintukantaa merkittävästi. Puhumattakaan tulevista ”puistoista”.
Onko kenenkään koohottajan mieleen tullut edes asettaa rajoituksia vispilöiden käynnille, kiihkeimpään muuttoaikaan? Voisiko vastakkain asettaa Turpeenpolton haitat ilmastolle ja vispilöiden haitan luonnon monimuotoisuudelle? Etsiä niistä komromissi?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ja ”Vihriäisten”Jumalolento”Susi kärsii ”tuulivispilöistä”Ja käy yhä”uhanalaisemmaksi”!!! :):):)
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti