Perussuomalaiset

Ville Tavio

Perheyritys ja työttömyysturva

4 kommenttia

Olen tehnyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen yrittäjän puolison katsomisesta työntekijäksi ja tämän oikeudesta työttömyysturvaan. Nykyisin nimittäin yrittäjän perheenjäsen jää helposti ilman työttömyysturvaa työskennellessään pienessä perheyrityksessä. Nykyisen lainsoveltamisen vaikutus on kaikkea muuta kuin työntekoon kannustava. 

Suomen valtion tulisi kaikin keinoin kannustaa työikäisiä ihmisiä työntekoon – tätä kannustusta pitää olla varsinkin vaikeina aikoina. Lyhytaikainen työ tai lyhyen työviikon tekeminen voi olla tärkeä kokemus ja poikia lisätöitä.

Suomen työttömyysturvalain 1 luvun 6 § mukaan henkilö katsotaan yrityksen osaomistajaksi, jos hänen perheenjäsenensä omistaa vähintään puolet yrityksestä. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että yrittäjän perheenjäsen jää vaille työttömyysturvaa työskennellessään vähänkin yrityksessä. 

Tunnetaan tapauksia, joissa yrittäjän puoliso on tehnyt pienessä perheyrityksessä tavallisena työntekijänä lyhyttä (esim. yksipäiväistä) työviikkoa ja työvoimahallinto on oman selvityksensä jälkeen todennut työntekijän yrittäjäksi. Tätä tapahtuu niin yrittäjien avio- kuin avopuolisoillekin.

Yrityksessä työskentelevää perheenjäsentä voidaan kohdella kuin yrittäjää, vaikka hänen ansionsa yrityksestä ovat pienemmät kuin 300 euroa kuukaudessa, mikä on määräraja työttömyysetuuksia laskemattomalle palkalle. Peruspäivärahan tai työmarkkinatuen epääminen on tällaisissa tilanteissa työntekijän näkökulmasta kohtuutonta. Menettely käytännössä rajoittaa henkilön työntekomahdollisuuksia ja vaikuttaa oleellisesti myös työnteon mielekkyyteen.

Tämä on yksi monista työntekijän kannustinloukuista Suomessa. Asia pitäisi korjata, jotta perheenjäsenet voisivat huoletta auttaa pieniä perheyrityksiä niissä työskentelemällä.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


4 kommenttia
I, Robot
Utelias
#1

Yrittäjän penskat menettävät kaikki opinto ym. tuet, jos penskat tekevät töitä yritykselle yli puoli vuotta. Ja tuo tulkitaan helposti niin, että on tehnyt töitä puolen vuoden aikana päivistä tai tunneista riippumatta. Riittää, kun palkkaa on maksettu ennemmän kuin kuuden kuukauden aikana.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Tuosta on ollut jopa ohjelmia kuin kirjoituksia omine kokemuksineen että käytäntöineen – jos joutuu viranomaisen eteen – selittelemään/anomaan toimeentuloa ja näin takavasemmalta tulkittuna ; ei näytä heille hyvältä !

Onko kaikki siltä mitä ne näyttää toimeentulon kannalta … tapauksia vaiko mutta jonkinasteinen turva täytynee olla ?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tyytyväinen
#3

Taas hyvä ja PS:n ohjelmien mukainen aloite. Lisää näitä ja jotenkin myös lisää julkisuutta näille.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Raimo Heinänen
Tyytyväinen
#4

Perusyrittäjien ry:n vuosikokouksessa lauantaina puutuimme myös tähän epäkohtaan. Yksin- ja pienyrittäjiä ja heidän perheenjäseniä kohdellaan
kohtuuttomasti työttömyys-,sairas- ja äitiyspäivärahojen suhteen. Eläke-
maksut ovat esim. maatalousyrittäjiin nähden kaksinkertaiset. Sosiaali-
tukien osalta tulkitaan yrittäjää poikkeavasti. Riidat työntekijöiden kanssa
yrittäjä häviää aina vaikka olisi oikeassa ns.” työntekijän heikomman oikeudella”, vaikka nykyisin ammattiyhdistysten tuomarit ovat huomattavasti yrittäjää vahvempia. PS:n kannattajakunnasta pienyrittä-
jien osuus on noussut jatkuvasti, emme ole tuuliviirejä viimeisen uskomme olemme asettaneet perusuomalaisiin edustajiin ja puolueeseen

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000