Perheyritys ja työttömyysturva
Olen tehnyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen yrittäjän puolison katsomisesta työntekijäksi ja tämän oikeudesta työttömyysturvaan. Nykyisin nimittäin yrittäjän perheenjäsen jää helposti ilman työttömyysturvaa työskennellessään pienessä perheyrityksessä. Nykyisen lainsoveltamisen vaikutus on kaikkea muuta kuin työntekoon kannustava.
Suomen valtion tulisi kaikin keinoin kannustaa työikäisiä ihmisiä työntekoon – tätä kannustusta pitää olla varsinkin vaikeina aikoina. Lyhytaikainen työ tai lyhyen työviikon tekeminen voi olla tärkeä kokemus ja poikia lisätöitä.
Suomen työttömyysturvalain 1 luvun 6 § mukaan henkilö katsotaan yrityksen osaomistajaksi, jos hänen perheenjäsenensä omistaa vähintään puolet yrityksestä. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että yrittäjän perheenjäsen jää vaille työttömyysturvaa työskennellessään vähänkin yrityksessä.
Tunnetaan tapauksia, joissa yrittäjän puoliso on tehnyt pienessä perheyrityksessä tavallisena työntekijänä lyhyttä (esim. yksipäiväistä) työviikkoa ja työvoimahallinto on oman selvityksensä jälkeen todennut työntekijän yrittäjäksi. Tätä tapahtuu niin yrittäjien avio- kuin avopuolisoillekin.
Yrityksessä työskentelevää perheenjäsentä voidaan kohdella kuin yrittäjää, vaikka hänen ansionsa yrityksestä ovat pienemmät kuin 300 euroa kuukaudessa, mikä on määräraja työttömyysetuuksia laskemattomalle palkalle. Peruspäivärahan tai työmarkkinatuen epääminen on tällaisissa tilanteissa työntekijän näkökulmasta kohtuutonta. Menettely käytännössä rajoittaa henkilön työntekomahdollisuuksia ja vaikuttaa oleellisesti myös työnteon mielekkyyteen.
Tämä on yksi monista työntekijän kannustinloukuista Suomessa. Asia pitäisi korjata, jotta perheenjäsenet voisivat huoletta auttaa pieniä perheyrityksiä niissä työskentelemällä.
Tekstin aiheet:
Yrittäjän penskat menettävät kaikki opinto ym. tuet, jos penskat tekevät töitä yritykselle yli puoli vuotta. Ja tuo tulkitaan helposti niin, että on tehnyt töitä puolen vuoden aikana päivistä tai tunneista riippumatta. Riittää, kun palkkaa on maksettu ennemmän kuin kuuden kuukauden aikana.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tuosta on ollut jopa ohjelmia kuin kirjoituksia omine kokemuksineen että käytäntöineen – jos joutuu viranomaisen eteen – selittelemään/anomaan toimeentuloa ja näin takavasemmalta tulkittuna ; ei näytä heille hyvältä !
Onko kaikki siltä mitä ne näyttää toimeentulon kannalta … tapauksia vaiko mutta jonkinasteinen turva täytynee olla ?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Taas hyvä ja PS:n ohjelmien mukainen aloite. Lisää näitä ja jotenkin myös lisää julkisuutta näille.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Perusyrittäjien ry:n vuosikokouksessa lauantaina puutuimme myös tähän epäkohtaan. Yksin- ja pienyrittäjiä ja heidän perheenjäseniä kohdellaan
kohtuuttomasti työttömyys-,sairas- ja äitiyspäivärahojen suhteen. Eläke-
maksut ovat esim. maatalousyrittäjiin nähden kaksinkertaiset. Sosiaali-
tukien osalta tulkitaan yrittäjää poikkeavasti. Riidat työntekijöiden kanssa
yrittäjä häviää aina vaikka olisi oikeassa ns.” työntekijän heikomman oikeudella”, vaikka nykyisin ammattiyhdistysten tuomarit ovat huomattavasti yrittäjää vahvempia. PS:n kannattajakunnasta pienyrittä-
jien osuus on noussut jatkuvasti, emme ole tuuliviirejä viimeisen uskomme olemme asettaneet perusuomalaisiin edustajiin ja puolueeseen
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti