Perussuomalaiset

Veli-Matti Ahtiainen

Verovähennysoikeus lasten ja nuorten harrastusten maksuista

parasta ennaltaehkäisyä tulevaisuuteen?

Alla kuluneen talven aikana paikallislehdistössäkin julkaistu mielipidekirjoitukseni.

 

Keskituloisena perheenisänä, jonka lapset harrastavat ohjattua, maksullista liikuntaa, sain ajatuksen maksujen verovähennysoikeudesta, joko osittaisesta tai kokonaisesta. Malli voisi olla kotitalousvähennyksen kaltainen, sisältäen mahdollisesti vähennyksen maksimimäärän, kohdentuen liikunnan lisäksi kaikkeen ohjattuun harrastustoimintaan, kuten kulttuuriin ja musiikkiin.

Ajatus kehittyi jäähallin kahviossa pojan treenien loppumista odotellessa, saman päiväisen hyvinvointialueen valtuustonkokouksen jälkimainingeissa. Aluevaltuuston kokouksessa olimme käsitelleet talouden sekä työvoiman saatavuuden haasteita ja ennaltaehkäisevät toimet nousivat yhtenä tärkeänä aiheena esille. Mielenterveyden ongelmat ja niiden hoitovelka sekä esimerkiksi diabetes ovat merkittävässä roolissa hyvinvointialueiden ja terveydenhuollon tulevaisuuden haasteista puhuttaessa. Samaan aikaan elämisen kulujen noustessa rajusti, nousi toisen kiekkoisän kanssa pohdiskeluun, miten käy esimerkiksi jäähallin jäävuorojen hinnan ja tätä kautta kausimaksujen määrän tulevilla energiahinnoilla. Samalla pohdimme, kuinka suuri osa nettopalkasta kuluu lasten harrastuksiin.

Keskituloinen maksaa usein ainakin suhteessa kovimman mukaan mm. päivähoitomaksuista, eikä esimerkiksi hyvin toimivat vähävaraisille perheille suunnatut lasten harrastusten tuet koske keskituloisia. Verovähennysoikeus lasten harrastusmaksuista toimisi varsin yhdenvertaisena tapana tukea lasten ja nuorten ohjattuja harrastuksia, joilla on kiistaton positiivinen vaikutus niin psyykkiseen kuin fyysiseen hyvinvointiin. Hyvinvoinnin tukemisella, eli ennaltaehkäisyllä taklaamme tulevaisuuden terveydenhuollon mustia pilviä pois, saadessamme hyvinvoivia ihmisiä, jotka kuormittavat terveydenhuoltoa entistä vähemmän. Kustannusvaikutuksen uskon jo lähitulevaisuudessa olevan positiivinen. 

Lisäksi työssäni toisen asteen opettajana, olen nähnyt vuosien aikana älylaitteiden ja tietokoneiden ottaneen entistä vahvemman roolin nuorten arjesta ja aito kanssakäyminen ihmisten kanssa uhkaa jäädä päivittäin tervehdysten tasolle, nuoren käpertyessä sohvalle älypuhelimen kanssa tai tietokoneelle huoneeseensa. Se että emme puhu nuortemme kanssa, näkyy päivä päivältä enemmän esimerkiksi opettajan arjessa, puheen ymmärtämisen ja jopa tuottamisen vaikeutena ja erinäisinä diagnooseina. Ohjatun harrastamisen tukemisella, saamme suorien terveyshyötyjen lisäksi uskoakseni lasten ja nuorten sosiaalisia taitoa kehittymään ja tätä kautta arjen sekä opiskelunkin helpottumaan, kuin itsestään.

Tulen ajamaan tätä asiaa eteenpäin niin kunta, maakunta kuin hyvinvointialueen valtuusto- ja hallitustyön lisäksi oman puolueeni eduskuntaryhmän kautta ja toivottavasti kevään eduskuntavaalien jälkeen itse suoraan eduskunnasta käsin.

Veli-Matti Ahtiainen vm.ahtiainen@gmail.com 0405263332

Kirjoittaja on Pirkanmaan Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas ensi kevään vaaleissa ja toimii opettajan päivätyön ja perhearjen ohella mm. kotikuntansa kunnanhallituksessa ja valtuustossa, maakuntavaltuustossa ja varavaltuutettuna hyvinvointialueen valtuustossa sekä aluehallituksen varajäsenenä.

Osallistu keskusteluun!


22 kommenttia
Nimetön
#1

Onko laskelmaa paljonko tämä maksaa ja mistä rahat otetaan?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Demarit tietää, mistä otetaan, ja loput lainataan
#6

Jos ei ole vaikka arvonlisäverollisia tapahtumia, mistä sitten otetaan maksuja tai kuka sen maksaa? Tuskin meidän palveluja on keksitty vain arvonlisä verovero edellä, tai sittenhän me pärjätään hyvin, kun lisäillään vaan kaikkea verotettavia tapahtumia, aina kun valtion pussissa on lovi. Meillä ei juurikaan kysytä, kuka maksaa ylen humpan, kaikkine sinfoniaorkestereineen ja radiotaloineen. Valtion hyvinvointi perustuu tällä hetkellä autoilun verottamiseen, ei niinkään työstä ja viennistä saatuihin tuloihin, joka olisi sitä tervettä hanketta. Entäpä, jos autoja ei olisi ollenkaan?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Sattumaverotus, sattumatalous
#12

Juuri näin, osa poliitikoista vääntää ratakiskoa solmuun, eli tulot verottomaksi, ja verot kulutuksesta. Tuo ei lopulta tule menemään kansan keskuudessa edes tappelun kautta läpi. Tuota voisi kutsua sattumataloudeksi, jos on, siis jos on kulutusta, niin rahaa hyvinvointiin on, voi verrata vaikka sattumaenergiaan, tuulivoimaan. Verot on kerätty tähän mennessä pääasiassa tuloista, ei menoista, vaikkakin nykyisin välilliset verot ovat suuremmat kuin palkkaverot, ja kokonaisverot ovat galaksin suurimmat, piiloveroja on sijoitettu piiloverojen sisään. Tuloverot on verotettu tulojen mukaan, eli väestön mielestä ihan oikein ajatus on oikein, progressiivinen verotus, hallittu, inhottu, mutta selkeä, tasapuolinen. Mitä enemmän tienaat, sen enemmän maksat veroja. Mitä tekee palkalla, jolla ei saa mitään, vähiten pienillä palkoilla tai eläkkeillä. Verotus kulutuksen mukaan johtaa epävarmaan talouteen ja hyvinvointiin, sosialistien mukaan kulutuksen verottaminen on oikein, kaukana tasa-arvosta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#13

Tuo johtaa siihen Marinin Tanskan malliin, jossa kaikki hinnat nousee, arvonlisäverot, ruokakassin hinta nousee, polttoaineiden verot nousee, sosialismi nostaa kaiken elämisen hintaa, jos palkkaveroja alennetaan. Palkkaverojen alentaminen on siis ajatuksena kiva, mutta maan talouden kannalta täysin hoopo. Älykästä ja lakko-rauhaa elämää saadaan parhaiten laskemalla elämisen kustannuksia, valtion menoja leikkaamalla, ei laskemalla hoitajan palkkoja, vaan oikeasti karsimalla valtion turhat virat, kuten eläkevirat pois, julkisissa menoissa on seulottavaa. Ylen toimintamenot alennettava sadoilla miljoonilla, jättämällä ylen elokuvatuotanto ja joutava huvinpito pois ym. ym., tuleehan ne muutkin kanavat toimeen ihan omillaan, ja tulijoita varmasti maailmalla riittää. Ne jotka ei löydä valtion menoista mitään leikattava, on varmaankin hyötyjiä valtion holtittomasta rahankäytöstä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kokoomus Roope-Ankan seikkailut
#14

Niin, välilliset verot ovat lopullinen vero, kun aikaisemmin vaikka mm. asuntovelan korot olivat vähennyskelpoisia, lopullinen vero määräytyi sen mukaan. Nyt kun siirrytään välilliseen verotukseen, kuten arvolisäverotukseen kaikessa hyvässä ja pahassa, niin vähentämisiä ei enää tavalliselle ole tulossa, eli se johtaa aina kokonaisverotuksen kiristymiseen, myös ne suurituloiset, jotka nauttivat suurista seteleistä palkkapäivänä. Suomalaisesta eurosta on pahimmillaan tulossa jotain liiroja tai muuta kottikärrykamaa, jossa kottikärryynkin on asennettava joku ohjaustehostin ja vetolaite, rahan arvo alenee idänpikajunan vauhtia, joka on tietysti sosialidemokraateille mieleen, meneehän tuo vaikka eläkeläisten taloudesta pois, ja enemmän jää demareiden käyttövaraksi mahdollisten sosialistihallituksien käyttöön.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Demarit hyvinvointijärjestelmän uhka
#16

Juuri näin, Suomi tai suomalaiset ovat valinneet nykyisen hyvinvointitien varmasti pitkän harkinnan tuloksena, kuten hyväksyvät kohtuulliset kulut tuosta. Systeemi sisältää kuitenkin miinoja, kuten miten estää järjestelmän ulkopuolisia hyväksikäyttäjiä, maailmalla kun ei kaikkialla ole juuri mitään turvamekanismeja, niin matkaliput Suomeen houkuttaa. Omaa väkeä turvaava järjestelmä on vaarassa, kun mm. demarit käyttävä hyväkseen järjestelmää, hamuaa pysyvää joukkoa tänne, ääniharavointi vaaleissa mielessä. Systeemi on puhkeamassa, ja vaaleissa ihmiset äänestävät joko oman hyvinvointijärjestelmän turvaamisen puolesta tai demareita tuon järjestelmän romuttamisen puolesta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#17

Vasemmistokommunistit kokoavat joukkoaan demareiden ympärille, mitä tekee Orpo, ei mitään. Yhteistyökyvyttömyys ei-sosialistisella rintamalla johtaa vasemmiston, Sosialistisen internationaalin voittoon, jossa muka maan yrittävät kannattelee sosialismia, tuskin. Kokoomus tulee yksinään kokemaan rökäletappion vaaleissa, ja hallitus nykyisellä katastrofimenossa jatkaa, ehkä Orvolle lohkeaa joku apupuolueelle sopivat ministerin salkku, velkaantuminen kiihtyy, vihreäsiirtymä räjähtää käsiin, kuten väki verotetaan luita myöten.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#18

Vaikuttaa siltä, että Orpo liemuilee demareiden kainalossa sen vuoksi, että demareilla ei ole moraalia, jossa kun kaksi moraalitonta lyö hynttyyt yhteen, kauppaa voidaan tehdä lähes mistä tahansa asiasta. Ilman väestön älykästä vaalikäyttäytymistä maamme talous menee velkataloudessa jatkossakin, ja lasku tuleville sukupolville.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#19

Orpo ei selvästikään kykene ajattelemaan selkeästi, tuskin on edes johtaja aineista, jota Suomen päämisteriltä pitäisi vaatia. Marin on sen verran vihainen ja äkkipikainen puheissaan, että maan päämisterinpaikkaan ei ole kykyjä, punaisten mattojen prinsessa ja kampaamoiden onni, eli jotain hyvääkin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Vihainen
#15

Verotuksen siirtyminen enemmän ja enemmän kulutusverotukseen koskee kaikkein eniten juuri pienituloisia, pienituloisia jotka nyt maksavat ehkä 10% veroa. Alle n. € 17 000;- tuloista ei makseta valtionveroa ollenkaan. (Aika ennen sotea.)
Esim. hyvin moni eläkeläinen elää alle € 14 000;- vuotuisella eläkkeellä. Ja heitä tulee olemaan myös jatkossa koska tuon € 14 000;- eläkkeen ansaitsemiseksi tarvitaa työura jonka keskipalkka on yli € 22 000;-.
Kun pieni- ja monet lähes keskituloiset käyttävät kaikki tulonsa kulutukseen voiadaan hyvin sanoa että he maksavat kaikista tuloistaan 10 – 24 % arvonlisäveroa. Lehdet 10%, elintarvikkeet 14 %.
Kun arvonlisäveroa, esimerkiksi, korotetaan niin se on suoraan pois niiden kulutuksesta jotka käyttävät kaikki tulonsa elämiseen.
Jos sitä aiotaan tasata verotusta alentamalla niin se täytyy alle tuon n. € 17 000;- ansaitsevan osalta alentamalla vähennyksillä kuntaveroa. Tämä olisi suora tulonsiirto kunnilta valtiolle eli kuntaverosta arvonlisäveroon.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Veli-Matti Ahtiainen Opettaja, insinööri(AMK)
#9

Hei, ei ole tarkempaa laskelmaa tehty vielä, ja ajatusta eteenpäin viedessä toki tällaisesta pitää liikkeelle lähteä. Joka tapauksessa, uskon että olisi kustannusneutraali ja -positiivinenkin kohtalaisella aikataululla, ottaen huomioon vaikka tämän hetken sijoitusten ja huostaanottojen sekä psykiatrisen hoidon hinnan. Jos ajattelee yhdenkin lapsen kohdalla joka välttää tällaisella ennaltaehkäisyllä mahdolliset jälkihoidot, voidaan ajatella että kuukauden verovähennys on vähemmän kuin yhden VUOROKAUDEN hinta hoidossa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Järkipersu
#2

1.Minusta kaikki verovähennykset pitäisi poistaa !

2. Kaikki turhat tuet pitäisi poistaa niin yksityisiltä kuin yrityksiltä.
(Vain sosiaali tuki oikein sitä tarvitseville Suomen kansalaisille pitäs jättää ja senkin tasoa pitäs laskea huomattavasti ja yrityksille ei tarvitsisi muuta tukea kuin laiva liikenteelle (Kun asumme erillään Euroopassa Saaressa Venäjän kainalossa) Ja maanviljelijöille kohtuullinen tuki että omavaraisuus säilyy tuki pitäs muuttaa että se maksetaan viljellyn tuotteen hinnassa,Eikä rahaa roiskita pintaalan mukaan summitaisesti.

3. ´Kaikki elämiseen työntekoon,liikkumiseen ,piskeluun liittyvät kulut pitäs saada laskettua mm. kiinteistöverot,ruuuan ,polttoaineen,sähkön hinta ym. veron alennuksin.Että Pienimmät palkat ja sosiaali turvat saataisiin Eu tasolle ! ja jotta niillä voisi elää ja niin että ne kannustaisi aina tekemään töitä sosiaali pummauksen sijaan.

4.Viron veromalli /Sosiaali pummien / pakolaisten houkuttelu malli pitää saada Suomeen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Järkipersu
#7

Viron veromalli toisi työtä, ostovoimaa ,investointeja maahan niin että voisimme maksaa säästyneillä rahoilla ulkomaan velat pois !

Tietetenkin Suomen pitäs lopettaa kaikki rahan jako ulkomaille heti välittömästi siis ei senttiäkään Ukrainaan,Italiaan,Kreikkaan,Turkkiin ,Somaliaan jne… Kyllähän tällä kosntilla maa velkaantuu ja kotitaloudet kun otetaan velkaa ja nostetaan veroja ja hintoja tahallaan…ja rahat jaetaan ympäri maailman Brysselin Miljoona viran toivossa jopa Sotimiseen !
Tässähän menee turvallallisuuskin samalla !

PERSUJEN OLISI MYÖS VAADITTAVA ETTÄ POLITIKOJEN EU/ VENÄJÄN TROLLAUKSESTA TULEE AINA MAAN PETOS SYYTE JOSTA TUOMITAAN ELINKAUTISEEN !!!!

Muutenhan tämä maa menee konkurssiin ja joutuu sotaan ,elin kautis tuomoilla estgetään ihmeisten ja konkurssit teurastus tässä maassa

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#3

Tyytyväinen , että puhutaan ja kysymys , mistä rahat , vastaus Suomalaisten maksamista veroista !!? Jätetään ulkolaiset vähemmälle avustukselle !! Muistetaan , että 1 miljarttikin = jo 1000 miljooonaa , siitäkin riittäisi moneen tarpeeseen , Suomen maassa !?!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Ei niistä harrastuksista ennen ole tarvinnut mitään maksaa yhteiskunnan.
Minulla oli harrastuksena kalastus metsästys ja luonnossa liikkuminen.
Niin toimilla olen jo elänyt lähes 80 vuotta.
Talvisin kerättiin käpyjä että sai taskurahaa.
Kotityöt myös lisäsi sitä harrastusta. Oli veden ja puun kantoa sisälle.
Keväisin aina sai kuoria pölliä josta myös maksettiin vähän rahaa.
Kyllä niitä vaatimuksia voi esittää mutta mistä kaikkeen otetaan rahat?.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Veli-Matti Ahtiainen Opettaja, insinööri(AMK)
#10

Yhteiskunta on muuttunut melko paljon kahdeksassakymmenessä vuodessa ja lasten ja nuorten pahoinvointi lisääntynyt dramaattisesti. Kyllä meillä myös kalastetaan ja tehdään kotitöitä, sekä harrastetaan. Näitä mahdollisuuksia ei vaan kaikilla ole ja silloin ohjatut harrastukset ovat oiva lisä arkeen. Tulee ottaa huomioon vuorotyölaiset ja yksinhuoltajat, jotka saavat myös ”vanhempien verkoston” käyttöönsä harrastepiireissä, eli harjoituksiin vientiä ym. Rahoitus otetaan viiveellä laskeneista sote-kuluista, siihen ennaltaehkäisyllä tähdätään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Persut voisi aloittaa omista puoluetuista ja jakaa rahat köyhien lapsille harrastuksiin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Vihainen
#8

Eikö asia ole kuitenkin niin että punavihreän vasemmiston puoluetuet ole enemmän kuin tupla Perussuomalaisten puoluetukiin verrattuna?
Voitaisiin alkaa sieltä missä on eniten ja mistä ehdotuskin tulee.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Veli-Matti Ahtiainen Opettaja, insinööri(AMK)
#11

Katso vaikka Pirkanmaan Hyvinvointialueen viime syksyinen talousarviovaltuusto verkosta videolta, sieltä löydät meidät ”persut” esittämässä mm. demokratiarahan (piilopuoluetuki) ja kokouspalkkioiden laskemista. Katso samalla oman puolueesi äänestyskäyttäytyminen, siinä hetkeksi faktojen muodossa pureskeltavaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000