Perussuomalaiset

Toni Rintala

Onko tuontihoitaja arvokkaampi kuin kotimainen?

Hyvillä mainoksilla voi saada houkuteltua lisää ulkomaista työvoimaa Suomeen. Mutta yhtä lailla pitäisi pitää huolta, että mainostus ja lupaukset eivät ole vain puhetta, kuten tähän saakka on ollut.

Vuonna 2012 työttömyyden koettelemasta Espanjasta houkuteltiin n. 50 nuorta hoitajaa Suomeen. Mutta alle vuoden kuluttua moni oli paennut takaisin kotiin – osa sai Lontoosta työtä paremmalla palkalla.

Monet suomalaiset hoitajat ovat vaihtaneet alaa tai muuttaneet ulkomaille, koska Suomessa työolot ovat olleet kurjat ja palkka ei ole ollut kilpailukykyinen. Jos työoloja ja palkkausta ei saada kuntoon kotimaisen työvoiman alalla pitämiseksi, niin kuinka se onnistuu muidenkaan kohdalla?

Ulkomaalaisten rekryä tutkinut professori Pirkko Pitkänen: ”Moni hoitaja ei jää pysyvästi Suomeen. Koulutushukan lisäksi hoitajien rekrytointi ei pidemmän päälle helpota työvoimapulaa, jos hoitajat eivät viihdy Suomessa.”

Nyt vihervasemmistosta toivotaan lisää virkamiehiä valvomaan tuontityövoiman työoloja, lisää opastajia ja lisää koulutusta. Toivotaan verorahaa ulkomailta ostetun työntekijän perheenyhdistämiseen, kotoutustoimiin ja muuhun hyvinvointiin. Vaaditaan tuotavaksi perheen lisäksi sisarukset ja isovanhemmat sekä tietysti myös puolison sisarukset ja isovanhemmat. Yksi työntekijä tuo perheen lisäksi 10 sukulaista, jotta hän varmasti kotoutuu. On niin arvokkaat työntekijät kyseessä, että nyt pitää laittaa kaikki rahat peliin! – huudellaan vihervasemmistosta.

Vaaditaan lisärahaa työolojen parantamiseksi sekä eettisesti kestävien työolojen ja työsopimusten noudattamisen valvomiseen, jotta arvokkaat maahanmuuttajat viihtyisivät työssään. Mutta suomalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ei taaskaan haluta panostaa senttiäkään, jotta he viihtyisivät työssään paremmin eivätkä haluaisi vaihtaa alaa tai muuttaa pois.

Suomalaiset hoitajat ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä ja moni on vaihtanut ammattia tai maisemaa. Vaan kun arvokkaasta maahanmuuttajasta tulee Suomessa asuva tai jopa suomalainen, ei hänkään täällä luultavasti viihdy, jos ei täällä jo asuvista suomalaisista haluta pitää huolta. Kalliiksi tulee jatkuva ulkomaisen työvoiman ostelu ja koulutus – ja sitten saamme katsella, kun hekin jatkavat matkaa parempiin töihin.

Ulkomaalaisten rekryä tutkinut professori Pirkko Pitkänen: ”Lähihoitajapula pitäisi ratkaista nostamalla palkkoja ja panostamalla työolosuhteisiin niin, että lähihoitajat pysyisivät työssään ja palaisivat toisista tehtävistä.”

Jos kotimaisista hoitajista olisi huolehdittu samalla tarmolla, ei hoitajapulaa edes olisi. Harmillista, kun vasta maahanmuuttaja on riittävän arvokas, että hänen hyvinvointinsa kiinnostaa. Suomalaisella hoitajalla ei taida olla samanlaista arvoa? Ainakin pieni eriarvoisuuden tunne tässä syntyy.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


19 kommenttia
eastfinn
#1

Arvokkaita ovat ulkomaan hoitajat. Miksi ei suomalaiselle hoitajalle tarjota samoja etuja, esim koko suvun elatus ja muut palvelut. Eiköhän alkaisi suomalaisiakin kiinnostaa hoitotyö.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Onko PS:et vaatineet palkojen korotusta julkisesti, ja antaneet tukensa kaikille liitoille TES neuvotteluissa. Ja tietysti pitää tukea lakoja, mutta onko persut tämän tehneet?.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Toni Rintala tietojenkäsittelytieteen maisteri
Iloinen
#6

Perussuomalaiset Naiset ovat julkisesti vaatineet parempaa palkkaa hoitajille. Myös perussuomalaisten kansanedustajista enemmistö on sen kannalla.
Lakkoja tukemalla se ei kuitenkaan tapahdu. Korotuspäätös on nyt aluevaaltuustojen käsissä. Ainakin Keski-Uudenmaan valituista lähes kaikki ehdokkaat kannatti korotuksia, jopa kokoomuslaiset. Nähtäväksi jää pitävätkö lupauksensa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Defund YLE
Iloinen
#3

Työnantajalle ja kokoomuslaisille veronmaksajina ovat, koska ovat halvempia ja täyttävät lain vaatiman kiintiön, josta sossut tykkäävät. Ei siinä Sanna Marinin viittaamalla kunniakansalaisella ole mitään sanaa. Halvalla mennään kuten huutolaisaikana: kuka tarjoaa alimman?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Aliina
#4

Poliitikoille ongelman ratkaiseminen on vain puhetta, tuontihoitajat ovat helppo heitto, heidän kotouttamisensa kalleudesta ei puhuta mitään. Tunnen kaksi ulkomailla työskentelevää suomalaishoitajaa (Sveitsi, Norja), kumpikin on tulossa Suomeen takaisin kun eläkepäivät koittaa. Tavallaan poliitikkojen jatkuva puhe ulkomaisen työvoiman tarpeesta kertoo paljon siitä kuinka vähän he arvostavat suomalaista työvoimaa aidosti, ovat valmiita syytämään suuria sivukuluja ulkomaalaisten viihtymiseen, ja pitävät suomalaisia selviönä, vain tyhjillä puheilla arvostettavina.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Potilas Saarinen
Utelias
#5

Onko tuontihoitaja arvokkaampi kuin kotimainen?EI ole! Thai saattaa se olla?:):):)

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000