Vammaisten kuljetuspalvelu Espoossa - taas lähtöpisteeseen.
Vammaispalvelulain mukaisten kuljetusten toteutustapa muuttui Espoossa 2.2.2021. Aikaisemmin kuljetuspalveluun oikeutettu tilasi taksimatkan asiointiaan varten itse usein jo tutuksi tulleilta kuljettajilta, jotka tunsivat vammaisen erityisvaatimukset. Tuttu ja turvallinen kuljettaja on tärkeä tavalla, jota ns. vammaton taksinkäyttäjä ei varmaankaan osaa ymmärtää. Asiointi oli sujuvaa. Taksikuskit auttoivat asiakkaitaan ilman korvausta monissa liikkumiseen ja asiointiin liittyvissä haasteissa. Kuljetuspalveluun oikeutetulla oli käytössään kuukaudessa tietty määrä asiointimatkoja. Useilla tämä oli 18 matkaa kuukaudessa.
Espoo oli teetättänyt tutkimusta vammaisten kuljetuksien toteuttamisesta. Ehkä yllättäen kuntaliiton omistama konsulttiyritys perusti tytäryhtiön, joka alkoi tuottamaan matkojen välityspalvelua vammaisten kuljetuksiin. Kuinka ollakaan, tämä juuri vähän aikaisemmin perustettu FCG Smart Transportation Oy voitti tarjouskilpailun kuljetusten välityksestä. Näin siitäkin huolimatta, että kilpailutuksessa oli mukana ammattimaisesti taksien välitystoimintaa jo vuosikaudet pyörittäneitä ja toimintansa varmasti sujuvaksi hioneita yrityksiä.
Erillisen, uuden välitysyhtiön myötä tietenkin byrokratia, sekaannukset ja kustannukset lisääntyivät. Oletan konsulttien myyneen idean tällaisesta tilauskeskuksesta sillä, että taksikuljetusten kilpailutuksessa säästetystä rahasta saadaan sekä säästöä että liiketaloudellista tulosta välikädeksi tulleeseen välitysyhtiöön. Yhtälö ei tietenkään toimi, koska kuka tahansa pienien taksifirmojen tilinpäätöksiä edes ylimalkaisesti katsonut voi todeta. että ei hintakilpailutuksen kautta ole mahdollista alentaa juurikaan kuljetuksista perittäviä maksuja. Ehkä kiire oli niin kova, ettei tätä ehditty tarkastamaan.
Lopputulos lyhyesti oli se, että toiminta asiakkaan kannalta huononi ja se oli kokonaisuutena kalliimpaa. Konsulttien perustama, välillisesti meidän veronmaksajien omistama yritys, teki miljoonien tappiota muutaman vuoden toimintansa aikana. Yrityksen johtaminen on tietenkin useiden erilaisten toiminnan osatekijöiden hallintaa ja ohjausta. Tarvitaan muutakin kuin sujuvia PowerPoint esityksiä. Harjoittelussa paloi veronmaksajien rahaa miljoonia.
Toimintaa koitettiin korjailla vähitellen mutta lopuksi tappiomiljoonien kasvaessa liiketoiminta siirrettiin 020202 Palvelut Oy:lle. Veronmaksajien miljoonilla kehiteltiin vammaisten taksikuljetusten välitystoimintaa ja lopuksi se käytännössä lahjoitettiin yhtiölle, jonka omistus on ketjutuksen kautta ulkomailla. Hienosti meni – varmaankin omasta mielestä. Positiivista oli toki se, että uusi ammattimainen välittäjä näytti osaavan välitystoiminnan paremmin kuin konsulttien yritys.
Vastuu vammaisten kuljetuspalvelusta siirtyi Länsi-Uusimaan hyvinvointialueelle 2023 alussa. Tässä yhteydessä tietenkin alettiin vähitellen uudelleen suunnittelemaan niin välityspalvelun kuin myös kuljetuksia hoitavien taksiyhtiöiden kilpailutusta. Tällä hetkellä uusi tilausten välitysyhtiö on jo valittu. Vammaispalvelulain mukaisia kuljetuksia ajaneista taksiyrittäjistä on osa vetäytynyt kilpailutuksesta, koska ymmärtävät vaadittavan hintatason olevan heille liian alhainen. Moni vammainen on menettämässä tutun ja turvallisen taksinsa. Turvattomuutta lisää myös päätös yhdistää kuljetuksia tuntemattomien asiakkaiden kesken. Suostuisiko ns. vammaton taksinkäyttäjä siihen, että tilatussa taksissa istuukin jo valmiiksi tuntematon toinen asiakas ja sen jälkeen haetaan mahdollisesti vielä kolmas tuntematon samaan kyytiin. Sen jälkeen mietitään, kenellä on kiire ja kenellä on aikaa ajella sinne tänne eri kyytiläisiä asiointikohteisiin vietäessä.
Nyt hyvinvointialueella ollaan tuomassa mukaan vammaisten kuljetuksiin ns. kukkaromallia. Siinä tiettyihin taksimatkoihin oikeutettu saa niin halutessaan käyttöönsä kuvainnollisesti kukkaron, jolla voi matkustaa sen sallimissa rajoissa kuukauden aikana. Taksimatkan voi sopia itse, mikäli kyseisellä taksityrittäjällä on sopimus tuon kukkaromaksun hyväksymisestä. Pidän tätä hyvänä päätöksenä hyvinvointialueen vammaispalvelujen johdolta. Tämähän toki alkaa käytännössä muistuttamaan ennen v.2021 ollutta joustavaa ja sujuvaa toimintamallia. Uskallankin ennustaa, että parin vuoden käytön jälkeen huomataan, että keinotekoisen ”kukkaron” sijaan on kätevämpää ja kaikella tapaa sujuvampaa antaa asiakkaalle tietty määrä matkoja kuukaudessa.
Sittenhän on taas palattu alkupisteeseen. Matka takaisin vanhaan ja sujuvaan toimintamalliin vei suuren summan rahaa, aiheutti monille palvelun käyttäjille harmia, epämukavuutta ja turvattomuutta sekä alensi taksiyrittäjien tuloja.
Tekstin aiheet:
Päättäjien pitää aina ensin kokeilla”perse edellä puuhun menemistä”,ennenkö huomataan vanhan käytännön olevan paras.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kilpailutus ei aina ole järkevää. Kunnan pitäis pääsääntisesti tuottaa sosiaalipalvelut itse.
Vammaisten kuljetuspalvelu on osa sosiaalipalveluja.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti