MInne menet Espoo?
Vaikka kaupunkina Espoo on nuori, sai se oikeastaan alkunsa jo 1458, kun Espoon seurakunta irtautui Kirkkonummen seurakunnasta. Kehitys oli ensimmäiset 500 vuotta melko hidasta. 1950 luvun alussa Espoossa oli vain hieman yli 20.000 asukasta, joista suurimmalla osalla oli äidinkielenä ruotsin kieli. Väkiluvun kasvu kiihtyi 1960-luvulla mutta se taittui hetkeksi tultaessa 1980-luvulle. Asukkaita muutti muualta Suomesta, lähinnä maaseudulta. Muuttoliike koostui ahkerista, kovasti töitä tekemään tottuneista ihmisistä ja väestönkasvu oli tuolloin pääosin lisää verotuloja tuovaa. Se siten mahdollisti Espoon alueen kehittämistä kohti nykyistä, kehittynyttä ja monimuotoista kaupunkia, jollainen Espoo eri asukaskeskittymiin pirstaloituneena nykyään on.
Tänä päivänä Espoo on yli 300.000 asukkaan kaupunki. Kasvu kiihtyi 1990-luvulla ja se on jatkunut voimakkaana koko ajan. Nykyään Espoota koettelee voimakas, jopa hallitsematon väestönkasvu, joka on voimakkaampaa verrattuna kaikkiin muihin suurin kaupunkeihin Suomessa. Tämä on muuttanut kaupunkia sekä sen ilmettä ja tuonut mukanaan haasteita niin ekologisesti, kulttuurisesti kuin myös sosiaalisesti. Vihreys ja väljyys ovat vähentyneet huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Metsää ja viheralueita kaatuu ja tilalle tulee korkeita, toisissaan miltei kiinni olevia kerrostaloja. Espoota rakennetaan nyt aivan liiaksi betonilähiöarkkitehtuurilla. Alkuperäinen ajatus vihreänä puutarhakaupunkina taantuu koko ajan.
Vaikka Espoo on mielestäni hieno kaupunki monessakin suhteessa, on sen kehityksessä kuitenkin ollut nyt täysin väärään suuntaan kulkevia polkuja. Väestönkasvu tulee liiaksi erilaisia sosiaalipalveluita tarvitsevasta muuttoliikkeestä. Se ei, toisin kuin 1980-luvulla, ole verotuloja tuovaa. Espoo kasvu tulee pääosin ulkomailta, ns. kolmansista maista tulleista maahanmuuttajista. Tämä tuo mukanaan betonitalorakentamisen kautta tapahtuvan kaupunkikuvan muuttumisen lisäksi myös tietenkin taloudellisia haasteita johtuen kasvavista tarpeista yhä monimuotoisempiin ja eriytyneempiin palveluihin eri ryhmille. Nyt etenevä väestökasvu on Espoolle kallista ja se aivan varmasti johtaa ennemmin tai myöhemmin verojen reiluun korotustarpeeseen. Maksajina ovat kunnan asukkaat. Taloudellisesti saamapuolella sen sijaan ovat mm. suuret rakennusyhtiöt alihankkijoineen. Aina, kun asukkaat asetetaan maksajan rooliin, on hyvä miettiä – haluammeko ja ennen kaikkea tarvitsemmeko me tätä hallitsematonta kasvua? Minä en halua, enkä tarvitse. Onkohan meitä saman mielisiä enemmän?
Hyvä kysymys on, onko väestömäärän räjähdyksenomainen kasvu syy vai seuraus. Haasteita, etenkin taloudellisia, se näyttää tuovan enemmän kuin tarpeeksi. Olen kuullut sanottavan, että metro tarvitsee asukkaita ja asiakkaita ollakseen järkevästi perusteltu liikenneväline. Tämä tarkoittaa vanhaa sanontaa lainaten, että häntä heiluttaa koiraa. Sitten taas – jostain on tullut muutamalle Espoon poliittista päätöksentekoa jyräävälle puolueelle kova into mahdollistaa rakennusliikkeille mahdollisimman paljon liiketoimintaa. Se metrosta tuttu retoriikka pätee kai sitten tässäkin – tiiviisti rakennettuihin betonilähiöihin tarvitaan asukkaita.
Kauniaisten kaupunginvaltuusto päätti jo vuosia sitten, että kaupungin ei tarvitse kasvaa samoin kuin muut lähialueet. Taustalla oli huoli kaupungin liian suureksi koetusta muutoksesta. Tämä on tullut esiin mm. asukaskyselyssä. Voisimmeko Espoossa ottaa mallia Kauniaisista?
Tällaisena nimittäin ei Espoon kasvu voi jatkua. Tarvitaan muutos.
Tekstin aiheet:
Onhan teillä nyt upouusi kaupunginjohtaja. Hän varmaan johdattelee Espoon uuteen loistoon? Make Espoo great again.
Suuria onnistumisia on sisäministerikaudelta (12.02.2018–05.06.2019)?
Paljonko maahan tuli maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
👍
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Espoo on menetetty, kuten Itäkeskus. Taitaapa olla menetettyjä ainakin myös Helsinki, Turku ja Oulukin. Sitä myöten koko Suomi, Ruotsin vanavedessä.
Tarvitsemme puhdistuksen ulkomaalaiskuonasta Trumpin tapaan!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ai sä tarkoitat Aslakkia, se puolivenäläinen ei varmasti mitään hyvää aikaan saa, niin kuin ei aikaisemminkaan.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Uusi kaupunginjohtaja Kai Mykkänen on tosiaan aloittanut sen uuden loiston hakemisen. Hän kutsui kolmisenkymmentä muslimia ramadan juhlan viettoon valtuustotalolle. Yhdessä syötiin iftar-illallinen. Hän halusi pitää kiinni tästä Espoossa äskettäin aloitetusta perinteestä.
Odotamme jännityksellä muitakin linjauksia kaupunginjohtajaltamme.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Suvakki, mikä suvakki.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Idiootti se on.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kuvia tilaisuudesta.
https://pt-media.org/2025/03/08/espoon-kaupunginjohtaja-juhlistaa-islamilaista-espoota-iftarilla/
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Mykkäsen todellisuudentaju on hävinnyt kokonaan.
Muslimit paastoaa päivän ja mässäilee illalla ja yöllä!
Mikä paasto se muka on??
Kantasuomalaiset köyhät joutuu paastomaan jatkuvasti, kun rahat on loppu.
Mykkäsen sietäis hävetä!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Muslimit ryypää öisin,kun Allah ei kuulemma näe pimeässä?toisin kuin kristinuskon jumala.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tapiola oli Espoon helmi ja jalokivi, mutta se on pilattu ihan täydellisesti.
Tapiolasta on tullut betonikaupunki entisen puutarhakaupungin paikalle.
Ja liikenteen solmukohta, läpikulkupaikka.
Nykyiset asukkaat eivät enää pysty mieltämään sitä, miten ihana paikka Tapiola oli silloin ennen, ei niin kauan sitten, kun Heikintori oli elävä kokonaisuus ja pikku ostari oli täynnä erilaisia liikkeitä.
Mikään ei ole entisellään.
Asylum-mamut ovat suurin rasite niin Espoolle kuin koko Suomelle.
Geneven pakolaissopimus ei ole tätä päivää, täysin vanhentunut ja ajastaan jälkeen jäänyt paperi. Myös kuntatasolla tämä asia pitäisi ottaa esille.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Juuri näin. Ennen kävimme Tapiolassa ostoksilla ja kahveilla. Oli hieno paikka.
Nykyisin emme enää käy siellä, koska paikka on Mogadishu tai Kabul pienoiskoossa.
Mm. uudessa Stockmannissa olen vieraillut kerran. Ehkä sille käy samoin, kuin Itäkeskuksen tavaratalolle? Mamut eivät asioi niissä, Lidl kelpaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Käyn Tapiolassa usein. Totta on, että vanhasta puutarhakaupungista on jäljellä muisto vain. Mogadishu tai Kabul pienoiskoossa se ei ole. Verrattuina muihin Espoon keskuksiin se erottuu edukseen. KylläTapiolassa on kaiken näköisiä ihmisiä, mutta sopivasti.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Omistusasuntojen neliöhinnat ovat korkeita Tapiolassa, varakkaiden paikka siinä mielessä edelleen.
Mutta onko uusimpien korkeiden, tiiviisti rakennettujen talojen joukossa vuokra-asuntoja?
Vuokratalot tuovat aina mukanaan yllätyksiä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Uudet, korkeat, tiiviisti rakennetut slummit täynnä kanakoppeja eivät houkuttele. Ovat lisäksi rumia alueita. Rakennettu tuomaan voittoa rakennuttajalle. Varma vuokralainen, kela eli veronmaksaja maksaa. Vuokralla asuminen on ykkös vaihtoehto myös monelle joka itse maksaa vuokran. Vuokra-asuntoja löytyy muualtakin kun näistä masentavista slummeista. Vuokralla asuminen ei tee ihmisestä huonompaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ei vuokra-asuminen tee kenestäkään huonompaa. Vuokra-asuminen voi olla hyväkin vaihtoehto.
Mutta liian paljon vuokrataloja jossain lähiössä on huonon kierteen alkulähde.
Lisäksi viime vuosien pienten asuntojen rakentaminen asuntosijoittajille on ollut älytöntä.
Nyt on jo boomi kääntynyt, rakennuttajat ei saa kaikkia koppejaan kaupaksi.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Johan tyhmyyttä viljelet. Vertaapa Espoon omistusrivitaloalueita vuokrakerrostaloalueisiin. Ne ovat kuin eri maasta ihan käytännössä. Viimeisenä Espoossa säilyvät perinteisinä rauhallisina juuri nuo rivarit, mutta ikävä kyllä alueiden koulut täytetään mamuilla ja sitä myöten kotimaiset lapsiperheet muuttava muualle myös niinsanotusti paremmilta alueilta Espoossa. Pako on jo alkanut, sillä vain ajattelematon laittaa omat lapsensa mamutettuun kouluun.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kyllä siellä kauppakeskus Ainoassa lusmuilee aivan liian monta maahanmuuttajaa. Ei koulussa, ei työelämässä, vaan Kelan tukiaisilla?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ainoa on kokoontumispaikka mamuporukoille samoin kuin on Helsingissä ja Vantaallakin isoissa kauppakeskuksissa ja asemilla.
Porukat eivät asu sillä alueella (esim. Tapiolassa), mutta viettävät aikaa näissä paikoissa. Pitkiäkin aikoja.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Vai että sopivasti, johan vitsin murjaisit 😄
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Mitkä ovat Espoon ongelmalähiöitä?
Suvela kai on, ja sen ympäristökin Espoon keskuksessa on ollut kyseenalaisessa maineessa.
Suurpelto (onko nimi oikein) on kohtalaisen uusi alue keskellä ei oikein mitään, siellä lienee mamuväestön osuus suuri.
Matinkylän jollain alueilla mamujen kasaantumisia.
Leppävaara on tullut tunnetuksi katujengin syntypaikkana.
Ja jne. siellä täällä ongelmaryppäitä on.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Koko Espoo on mamukaupunki, valitettavasti.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Niin on. Kilpailee ykkös-sijasta helsingin ja vantaan kanssa. Mjykkänen tekee varmasti parhaansa asian eteen.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Väestökello https://www.vaestokello.fi kertoo mamujen prosenttiset osuudet eri alueilla pääkaupunkiseudulla.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti