Perussuomalaiset

Tiina Grönlund

Säästöt jäivät tekemättä

Sattumat pelastivat Varkauden talouden menneenä vuonna. Callwaves’n myynnistä saadut mukavat muutama miljoona piti alunperin kohdistaa yritystoiminnan tukemiseen mutta osalla paikattiinkin kaupungin kassaa. Valtion runsaskätisestä koronatuesta kassaan kilahti hulppeat 5 miljoonaa. Näiden ”lottovoittojen” ansiosta saatiin vuoden 2021 budjetti tasapainoon.
Kertaluontoiset tulot eivät kuitenkaan ole poistaneet kaupungin taloutta vaivaavaa ongelmaa, alijäämäisyyttä (= menot ovat suuremmat kuin tulot). Sen varalle konsultin avulla laadittiin erityinen talouden tasapainoitusohjelma, joka jo nyt kärsii pahoista tasapaino-ongelmista. Optimistiset toivotaan, toivotaan -säästöt eivät toteutuneetkaan. Esimerkiksi sairaspoissaolojen vähenemisestä piti tulla vuodessa miljoonan säästö. Tulikin miljoona takkiin. Tietyillä kaupungin toimialoilla vuosibudjetin ylitys on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Viime tiedon mukaan ohjelmassa ei tulla pysymään ja sitä on päivitettävä.
Vuonna 2020 Varkauden valtuustossa kauhisteltiin lukuisissa puheenvuoroissa kaupungin talouslukuja ja velanoton määrää: ”Hirveesti velkaa”. Kun sitten alettiin tehdä päätöksiä, joissa olisi ollut mahdollista toteuttaa säästöjä, unohtuivat nämä puheet. Perussuomalaiset jäivät yleensä ainoina puolustamaan säästölinjaa. Niinpä tämä valtuusto jää historiaan valtuustona, joka päätöksillään yli kaksinkertaisti kaupunkilaisten velkataakan (55 M€ v. 2017, 122 M€ v. 2023). Lasku lankeaa maksettavaksi nykyisille nuorille ja vielä taaperotkin ehtivät mukaan talkoisiin.
Kunnallisvaalit käydään taas tämän vuoden huhtikuussa. Vanhan valtuuston perintö lupaa työntäyteisiä hetkiä uusille päättäjille. Kaupungin taloustilanne on haastava ja konserniyhtiöt kuralla. Menoja pitää karsia ja tulot on syytä saada nousukiitoon. Tarvitsemme valtuutettuja, joilla on kokemusta ja ymmärrystä talousasioista mutta tarvitsemme myös valtuutettuja, jotka tuovat mukanaan uusia raikkaita tuulia ja ideoita. Pian on äänestäjien aika päättää uusista kirstunvartijoista. Kenelle sinä uskot oman lompakkosi?
Suomen hallitus on tyystin unohtanut suurten kaupunkien ulkopuolisen todellisuuden ja sen mistä Suomi elää. Idealismi ohittaa realiteetit ja vaikka korona kurittaa yrityksiä, mitään ei ymmärretä tai haluta muuttaa. Pidetään jääräpäisesti kiinni aivan eri taloustilanteessa tehdyistä päätöksistä, jotka lisäävät kuluja meille tärkeissä työmatkaliikenteessä, kuljetuspalveluissa, metalli- ja puunjalostusteollisuudessa. Nyt, kun valoa vihdoin kajastaa kaukana tunnelin päässä, ei toipumista kannattaisi yhtään hidastaa.
Hallituspolitiikka ei kuulu kunnallisten päätöksentekijöiden päätettävissä oleviin asioihin, joku voi muistuttaa. Kuitenkin tulevissa kunnallisvaaleissa eduskuntakauden puolivälissä meillä on hyvä tilaisuus äänestämällä lähettää viesti hallituspuolueille harjoitetun politiikan muutostarpeesta. Miksi emme tekisi sitä?

Tekstin aiheet:

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja