Perussuomalaiset

Thomas Kämper

Osatyökykyisten työllistäminen.

Ihmisläheisessä yhteiskunnassa on merkittävää, että kaikilla on mahdollisuus työhön. Toimettomuus ja varhainen eläköityminen tuovat mukanaan ongelmia, jotka tulevat kalliiksi yhteiskunnalle. Suomesta on puuttunut järjestelmä, jossa julkisella tuella työllistetään henkilöitä, jotka eivät pysty tekemään täyttä työviikkoa, puhutaan osatyökykyisistä.

Ruotsissa on ollut jo 40 vuotta käytössä järjestelmä, joka työllistää osatyökykyisiä ja vammaisia. Se on nimeltään Samhall, jonka palveluksessa on n. 26 000 työntekijää. Samhall maksaa palkan ja myy palveluita yrityksille.

Tällaisen tuetun työpaikan vaatimukset eivät ole samat kuin tavallisissa työpaikoissa. Työsuhde on pysyvä ja työntekijät saavat omaa palkkaa. Tämä on itsetunnon kannalta merkittävä tekijä, jolloin myös vajaalla työteholla tekevät saavat olla mukana rakentamassa yhteiskuntaa . Samhallin idea on, että nämä siirtyvät vähitellen vapaille työmarkkinoille.

Ruotsissa Samhall on olemassa, koska työmarkkinat eivät ymmärrä kaikkien ihmisten arvoa. Tällaisen työllistämisen filosofia on, että ihmisiä katsotaan siitä näkökulmasta, mihin ihminen pystyy. Positiivinen ja ihmisystävällinen ja kannustava näkökulma järjestää työtä kullekin kykyjensä mukaan. Työ on aitoa työtä eikä työllistävää leikkityötä.

Hallitus on päättänyt ottaa vastaavanlaisen systeemin käyttöön myös Suomessa. On paljon suorittavaa työtä, johon voi rutinoitua vähäiselläkin koulutustaustalla. Ilman valtion tuntuvaa tukea tämä ei kuitenkaan lähde liikkeelle. Etenkin alkuvaiheessa valtion tuen osuus voi olla mittava.

Vantaan tuleva kaupunginvaltuusto voisi ryhtyä toteuttamaan tätä mallia. Ensimmäinen vaihe olisi tutustua sopivalla kokoonpanolla Ruotsissa kuinka homma siellä hoituu. Toinen vaihe on perustaa pilottihanke, jossa haetaan konkreettisia yrityksiä tähän hankkeeseen ja valikoidaan ihmisiä. Tämä sopisi työllistämishankkeena ja todennäköisesti vaatisi kunnan perustaman yhtiön, joka työllistäisi ja myisi tätä työvoimaa yrityksille, joilla olisi valmius pysyvään jatkotoimintaan. Yrityskartoituksessa etsittäisiin sopivia yrityksiä kokeiluun.

Thomas Kämper
Kuntavaaliehdokas 515
Vantaa
Uusimaa

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Nimetön
Utelias
#1

Tietysti on hyvä asia, että kiinnitetään huomioita jutussa mainittuun ongelmaan, esimerkkinä Ruotsi.
Tiedoksi vaan, että siellä on käytössä, meillekin tuleva malli, jossa Kuntien velvollisuutta hoitaa työllistymisiä on korostettu. Asiaan on suhtauduttu siten, että vastikkeetonta rahaa ei jaeta.
Kunta järjestää töitä, oli se sitten mitä tahansa. Eräs toteutus oli Kunnan yleisen siisteyden kohentaminen, eli risusavotta. Sinne oli saavuttava, satoi tai paistoi, muuten ei korvauksia irronnut. Viimeistään syksyn sateiden myötä, alkoi ihmeesti työttömyystilastot kohenemaan ja myös pitkän avoinna olleet muutkin työtehtävät kiinnostamaan.
Jopa jotkut järkyttyneimmät palasivat lähtömaihinsa.
Ei uskoisi svenssoneista moista ryhtiä löytyvän? Ehkä ”Siperia opettaa”?
Jännä nähdä mihin meillä päädytään?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#2

Hei. Kiitos 😕 Thomaskin. Hyvä: ”Palvelemaan, Ettei: Palveltavaksi.” Kiitos. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000