Kuntien ikärakenteen korjaamiseen taas lisää maahanmuuttoa?
YLE Aamu-TV uutisissa pohdittiin kuntien ahdinkoa, joka johtuu väestön ikärakenteen muutoksista. Mielenkiintoisen uutisesta teki se, että siinä lähes demonisoitiin yli 65-vuotiaat, jotka rappeuttavat kuntatalouden. Koskahan näitä virkeitä eläkeläisiä lakattaisiin syyllistämästä koko maan ahdingosta? Nykyisen käsityksen mukaan 65-75 -vuotiaat ovat kunnille tärkeitä. Vielä usein hyväkuntoisia, aktiivisia ja monet eläkkeineen ihan hyviäkin veronmaksajia. Nämä ihmiset osallistuvat kolmannen sektorin toimintaan ja ovat usein kunnan ydintoimintojen rinnalla järjestämässä erilaisia aktiviteetteja.
Näin pälkäneläisenä uutisen teki kiinnostavaksi myös se, että kuntaliitosselvityskumppanimme Kuhmoinen oli kolmen ikärakenteeltaan ”huonoimman” kunnan joukossa.
Lähetyksessä haastateltiin Helsingin Yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaaraa. Mitäpä Vaattovaara tarjosi kunnille ratkaisuksi muuta kuin maahanmuuttoa. Mistä me saamme niitä maahanmuuttajia, jotka poikkeavat niin paljon suomalaisista, että a) eivät itse vanhene ja b) eivät muuta kaupunkeihin?
Juurihan on moitittu perussuomalaisten maahanmuuttopoliittista ohjelmaa siitä, että siinä esitetään maahanmuuttajien hajasijoittamista, vaikka ihmisellä on vapaus valita asuinpaikkansa. Demareiden Koskinen on väittänyt ohjelmaa jopa perustuslain vastaiseksi. Millä Vaattovaara sijoittaisi juuri Kuhmoisiin vaikkapa sata suomenkielentaitoista työikäistä maahanmuuttajaa? Miksi professorin esitys ei ole perustuslain vastainen? Ja mistäpä Vaattovaara tekisi näille työpaikat Kuhmoisissa?
Sitä paitsi Vaattovaara ei ehkä seuraa Sote-uudistusta, jonka yksi tarkoitus on juuri poistaa ikärakenteen muutoksen aiheuttamat rasitteet pieniltä kunnilta. Tässä uutisessa ei mainittu Sote-uudistusta sanallakaan – joka sekin esitys on osoittautunut perustuslain vastaiseksi…
Tästä maailmasta tuntuu puuttuvan suhteellisuudentaju. Kaikki ajavat laput silmillään omaa agendaansa ja kieltäytyvät näkemästä kokonaiskuvaa.
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia