Perussuomalaiset

Teemu Suominen

PerusMuutos

Perussuomalaisilla on puoluekokous kesäkuun toisena viikonloppuna, kuten moni varsin hyvin tietää. Asetelmatkin tuohon kokoukseen alkavat olla pikkuhiljaa selvillä, vaikka yllätyksiäkin voidaan nähdä.

Puoluekokouksessa oikeastaan vain yksi asia on varmaa, nimittäin se, että puheenjohtaja puolueessa vaihtuu. Tämä tosin on vain osa totuutta. Puolueessa tehdään isoja päätöksiä, mahdollisesti muutetaan pysyvästi tapaa tehdä politiikkaa.

Puolueella, kuten kaikilla puolueilla, on kaksi merkittävää paikkaa jotka täytetään Jyväskylän kokouksessa seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Kokouksessa valitaan puolueelle puheenjohtaja, joka on ennen kaikkea poliittinen toimia puolueessa, jonka kautta merkittävimmät linjaukset kulkevat. Toisaalta puoluesihteeri, joka johtaa järjestötoimintaa puolueessa, vaikkakin omaa merkittävän valmisteluvallan puoluehallituksessa. Näistä kahdesta paikasta äänestetään, mutta samalla äänestetään paljon isommista kysymyksistä.

Mistä sitten äänestetään? Perussuomalaiset sanovat mielellään olevansa erilainen kuin muut puolueet ja etteivät kuulu ns. vanhoihin puolueisiin. Perussuomalaiset muistuttaakin enemmän kansanliikettä kuin puoluetta, mutta tämäkään ei ole puhtaasti Perussuomalaisten yksinoikeus, vaan esim. Vihreät omaa hyvin samantapaisen ominaisuuden. Perussuomalaiset on perustettu SMP:n raunioille. Sen rakenne, toimintatapa ja kyky tehdä politiikkaa on liki muuttumaton ja sen toiminta, vaikka on värittynyt 60-lukulaisilla tavoilla, on se pohjimmiltaan täsmälleen samanlainen kuin parjaamansa ”vanhat puolueet”, joskin ilman organisoitua puoluekoneisto.

Perussuomalaiset tänä päivänä voidaan nähdä selkeänä SMP jatkumona, jota varmasti moni haluaa kutsua Soinilaiseksi politiikaksi tai kuten mediassa kuultu sanottava soinilaisuudeksi. Itse kutsuisin tätä SMP jatkumoksi. Perussuomalaisten sisällä on kuitenkin vahva tyytymättömyys rakenteeseen ja siellä halutaankin uudistaa puoluetta niin ilmeeltään, toiminnaltaankin kuin rakenteeltaankin. Kutsusihin heitä moderneiksi perussuomalaisiksi.

Puheenjohtaja kisassa, kuten puoluesihteeri kisassakin, on ehdokkaita useita, mutta tämä näyttäisi olevan silti kummassakin vaalissa kahden kauppa. Puheenjohtaja kisassa on eittämättä kaksi pääehdokasta Jussi Halla-aho ja Sampo Terho. Näistä kahdesta on ollut niin monessa paikassa, etten sitä tässä vatvo enempää. Täsmälleen sama asetelma on puoluesihteerikisassa, jossa istuva puoluesihteeri Slunga-Poutsalo edustaa mainittua jatkumoa. Haastajasta toiseksi pääehdokkaaksi noussut Jarmo Keto puolestaan edustaa modernia Perussuomalaisuutta.

Miten sitten nämä modernit perussuomalaiset eroavat mainitusta SMP jatkumosta? Vastaus on lopulta se, että hyvin vähän, mutta silti totaalisesti. Kyse on enemmän ajattelu tavasta kuin linjauksista. Siinä kun SMP henkiset ajattelevat puolueen olevan itsetarkoitus ja asema puolueessa tavoittelemisen arvoinen ja sitä kautta ja vain sitä kautta asioihin voidaan vaikutta, on modernien perussuomalaisten ajattelutapa käänteinen. Moderneille perussuomalaisille puolue ja sen puoluepolitiikka ja lopulta koko politiikka on vain välinen asioihin vaikuttamiseksi.

Tästä on olemassa yksi käsillä oleva käytännön loistava esimerkki. Jatkumoa edustavat haluavat olla hallituksessa kynsin hampain, vaikka se maksaisi mitä, koska asema ja vaikutus. Erona on se, että vaikka modernitkin varmasti haluavat olla hallituksessa, mutta koska puolue on välinen, ei heille hallituksessa pysyminen ole itseisarvo. Tällöin hallituksesta lähteminen, jopa kaataminen, on yksi työkalu työkalupakissa.

Linjatasolla Perussuomalaisissa on ollut vain muutama asia keskiössä aina ja varmasti tulee olemaan vielä pitkään. Nämä voidaan jakaa seuraavasti: Euro, EU ja Maahanmuutto. Eurolla tässä yhteydessä tarkoitetaan paitsi yhtenäistä valuuttaa, niin myös yhteisvastuita ja erilaisia tukitoimia, jolla Etelä-Euroopan ”banaani tasavaltoja” on tuettu. EU:lla kriittistä suhtautumista siihen millainen EU on ja mihin suuntaan se on kulkemassa, jossa vastassa on toisaalta kansallinen itsemääräämisoikeus, toisaalta syvenevä integraatio. Maahanmuutto puolestaan on paitsi maahanmuuttopolitiikkaa, niin se linkittyy vahvasti sosiaali- ja terveyspolitiikkaan, asumispolitiikkaan ja turvallisuuspolitiikkaan.

Näissä kysymyksissä SMP jatkumon ja Modernien perussuomalaisten välillä on vaikea hakea mitään linjaerimielisyyksiä. Erot ovat lähinnä painotuksissa näiden kysymysten sisällä, niin myös näiden kesken.

Karkeasti tämä voidaan nähdä niin, että Moderni perussuomalainen saattaa haluta irtautua EU:sta tai järjestää asiasta kansanäänestyksen, SMP jatkumo puhuu ”vähemmän EU:ta ja parempaa EU:ta”.

Kuuluipa lukija sitten kumpaan ryhmään tahansa, niin äänestyspäätöksellä tulee olemaan iso merkitys. Perussuomalaisten suunnan päättää seuraava puheenjohtaja ja puolueen toiminnan pitkälti seuraava puoluesihteeri. Perussuomalaiset voi jatkaa vanhan puolueen kaltaisena tai todella uudistua tekemään ihan uudenlaista politiikkaa joka rakentaa järjestökoneistonsa tämän mukaan. Uudistamalla puoluetta kuitenkin näkisin, että se pakottaa myös muut puolueet uudistamaan toimintaansa ja jos näin käy, suomalainen politiikka näyttää kovasti erilaiselta, kiinnostavalta, jo tällä vuosikymmenellä.

Minä itse kannatan järjestökoneiston vanhaa ja ennakkoluulotonta uudistamista ja sillä on todella kiire, jos meinaamme olla vahvoja maakuntavaaleissa. Kuten aiemmin todettu, Perussuomalaisia äänestetään niin kauan ja vain niin kauan kuin puolue pystyy olemaan uskottava vaihtoehto. Tuo uskottavuus on nyt syöty. Sen luominen uudestaan edellyttää saada toiminta, rakenne ja toiminta uskottavalle tasolle, vanhoihin nähden vaihtoehtoisella tavalla. Siksi minä äänestän, kuten äänestän -modernimman politikan puolesta.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


9 kommenttia
Mikael
#1

Yhdys sanat.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Hyvä kirjoitus. Näitä keskusteluja olisi pitänyt käydä jo heti hallituskauden alusta alkaen ja olla kriittinen Perussuomalaisten toimintaan hallituksessa. Varmasti olisi moni päätös ollut enemmän Perussuomalaisten näköinen mikäli neuvottelutilanteessa ei olisi annettu niin helposti periksi. J.Sipilä on tarkoituksella ja neuvottelustratekisesti kiirehdittänyt neuvotteluja jotta keskustan ja kokoomuksen kahdenkesken sopimia ja ennalta valmisteltuja tavoitteita voitaisiin runnoa sellaisinaan läpi. Tässä olisi Perussuomalaisilla ollut mahdollisuus käyttää aikalisää J.Sipilän painostuksesta huolimatta, ja neuvottelijoiden pitänyt käydä kuuntelemassa kentän ääntä. Neuvotteluihin mentäessä on vedetty hatusta asiat joihin Perussuomalaiset eivät välttämättä ole ehtineet varautua ja sitten päätökset tehty hötkyilemällä. Jatkossa ei kannata tähän langeta vaan rauhassa hakea kentältä mielipidettä josta sitten myös pitää kiinni.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kölli
#3

Soini pääsi hillotolpalle ja sortui EU-eliitin perseennuolentaan.
Puolue voidaan vielä pelastaa, puoli miljoonaa äänestäjää odottaa saavansa puolueen jota äänestää.
Mahdollisuus maan suurimmaksi on lähellä, oikea jytkyjen jytky tulossa oikealla politiikalla, siis EU- kriittisyys ja haittamaahanmuuton lopettaminen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Matti
Vihainen
#5

Juuri näin. Jos rohkeus olisi riittänyt Tornion hulluina päivinä, olisimme suosion huipulla. Timo Soini on ollut surkea puoluejohtaja hallitusvuosina. Paljon on myyty. Vähän on saatu. Valitettavasti. Väsymys paistaa läpi kaikessa. Nyt on aivan uuden aika.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kölli
Tyytyväinen
#4

MUUTOS TULI!
Ja hyvä niin, puolueen kannatus nousee kohisten koska nyt ollaan OIKEALLA ASIALLA!
Jytkyjen jytky tiedossa, muut tekopyhät puolueet laskevat alleen, pellet.
Suomen kansan ja suomalaisten puolesta mennään, rosvoeliitti ja europerseilevä monikulttuurihörhöjen sakki haistakoon pitkät!
Järki voittaa, ei populismi tai muu kansan kusttaminen. Suomi pelastetaan kuten moni muukin Euroopan maa, Unkari, Puola, Slovakia etunenässä ja muut perässä. Globalistinen rosvosakki ja Eu-komissaarit työntyköön sinne minne aurinko ei paista, tunnetaan myös heteromiesten parissa nimellä no mans land.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#6

Jytkyt ovat nyt taaksejäänyttä elämää ja hyvä niin. Persujen kannatus laskee alle viiden prosentin, mikä se kuuluukin olla. Yhden asian puolue ei Suomessa pitkälle pötki, täällä ihmiset osaavat erottaa populismin ja todellisuuden. Mistä Suomi pelastetaan? Mitä syytä on pelastaa Suomi? Siitäkö, että olemme kansainvälisessä yhteistyössä ja – yhteisössä mukana?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mikael
#7

Uskallan väittää, että persujen kannatus tulee kyllä nousemaan nyt nähtyjen vaihdosten myötä. Haluat uskoa sitä tai et, suomesta löytyy kyllä vaikka pelkästään maahanmuuttoon tarpeeksi kriittisesti suhtautuvia se ehkä 30% ja persuja veikkaisin aikanaan koittavissa eduskuntavaaleissa saavan 15-20% kannatuksen. Toisekseen persut eivät edelleenkään ole profiloitumassa vain yhden asian puolueeksi. Tämä on vain (anteeksi väsynyt termi) vihervasemmiston räksyttämää ”totuutta”.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#8

Kyllä se nähtiin jo tämän päivän kokouksen sekamelskasta, kuinka lujaa puolueella menee. Tieto ja taito on valttia nyky-yhteiskunnassa, tänään taisi olla hukassa niinkin pieni asia kuin kokouksen johtaminen. Saati sit kun kyseessä on valtakunnan asiat. No ainakin maine kasvoi. Tuoko se sit äänestäjiä on eri asia.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mikael
#9

Sekoitat nyt keskenään sellaisia asioita, joilla ei ole toistensa kanssa mitään tekemistä. Eihän tuohon voi oikein muuta enää vastata.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000