Perussuomalaiset

Tapio Lämsä

Päätelmiä Kuusamon kansalaistorin valokuitutilaisuudesta

Eli nyt on valokuituun liittyvä kansalaistori takana. Ja voi sanoa, että tilaisuus oli antoisa. Kiitokset myös tilaisuuden järjestämisestä perussuomalaisten kanssa kokoomukselle, vihreille ja vasemmistoliitolle. Tästä on hyvä jatkaa paukuttamaan asiaa eteenpäin. Joka tapauksessa kuidun veto tulee eteen ennemmin tai myöhemmin. Kyllä luennoitsija Timo Hänninen piti hyvin asiaa valaisevan luennon, että mihin tulevaisuudessa ollaan menossa tietoliikenteen ja netin suhteen. Siksi luulisi herätyskellojen alkavan vihdoinkin soimaan.

Toivottava herääminen

Eli käytännön tasolla juttu menee sillä tavalla, että ilman kuitua ei tulla pärjäämään. Vaikka tulevaisuudessa nojauduttaisiin pelkästään mobiiliin eli käytännössä 5G:hen, niin silloin tukiasemiin joudutaan se kuitu vetämään. Ja jos koko Pohjois-Suomi meinattaisiin hoitaa tietoliikenteen osalta 5G:llä, niin puhutaan miljoonista tukiasemista. Ja kalliiksi tulee – taatusti.

Kuten olen jo aiemmin todennut, niin asiassa Kuusamo on ollut tyystin unessa. Vuosia täällä on kuviteltu, että mobiiliyhteydet hoitavat paikkakunnan tietoliikennetarpeet. Ja syynä tähän on käytännössä se, että päättäjillä ei ole ollut kaikkea tietoa käytettävissä. Ja osittain luultavasti myös sekin, ettei ainakaan osalla päättäjistä ei ole ollut mielenkiintoa tutustua asiaan. On hyvä puhua sähköisistä palveluista, mutta jos perusinfra ei ole kunnossa – niin palvelut ovat täysin merkityksettömiä. Jos palveluita ei pysty surkeitten yhteyksien takia käyttämään, niin se on voi voi.

Tulevaisuuden tarpeet, operaattorien lupaukset ja ratkaisumalli

Luennoitsija kertoi siitä, että seuraavan kymmenen vuoden aikana datamäärä tulee käytännössä monikymmenkertaistumaan. Tämä on jo nähtävissä siinä, että perussääntönä vuodessa verkon yli liikkuvan datan määrä kasvaa noin 50 %:lla. Ja tämä kasvu on vääjäämätöntä – puhuivat epäilijät mitä tahansa.

Luennossa käytiin läpi erilaisia ratkaisuja, miten Pohjois-Pohjanmaalla kuituverkkohankkeita on toteutettu. On kunnallista yhtiötä, kunnallisia osuuskuntia, kyläosuuskuntia jne. Yhteinen nimittäjä näille hankkeille on se, että julkinen toimija on AINA jollain tapaa mukana. Markkinaehtoisesti hankkeet eivät ole käytännössä lähteneet missään liikkeelle. Operaattorit ovat lähinnä keskittyneet mobiiliverkkoihin ja niitten myyntiin. Ja myynti tapahtuu käytännössä täysin katteettomilla lupauksilla hirmunopeista yhteyksistä.

Ratkaisumalli selviää parhaiten selvityksellä, jota olen jo esittänyt aikapäivää sitten. Raaka-arvio paikkakunnan kuiduttamiselle on noin 10 miljoonaa euroa. Tästä noin 70 prosenttia on mahdollista kustantaa julkisella tuella eli kaupunki laittaa osan pottiin ja osan valtio. Loppu voisi olla ns. markkinarahoitteista osuutta. Periaate olisi se, että periaatteessa jokaiselle tämä mahdollisuus tarjottaisiin. Mutta joka tapauksessa verkon käyttäjät maksavat kustannukset. Julkinen taho toimisi periaatteessa hankkeen mahdollistajana.

Loppukaneetti

Edelleen, varmasti kuituverkoille löytyy omat vastustajansa. Mutta kuitenkin aletaan puhua perusinfran perusinfrasta, joten ehkä vastustajilla kannattaa oikeasti hieman kuulla sitä toistakin osapuolta. Jokatapauksessa tulevaisuudessa ratkaisu tulee olemaan kuidun ja mobiilin kombinaatio. Vaihtoehdot ovat kuidun osalta – rakennetaanko ne nyt rauhassa vai pitääkö asiassa laittaa nukkumisen takia jossain vaiheessa projekti päälle kiireellä. Se nyt pitää kuusamolaisilla päättäjillä ratkaista.

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Lalli
#1

Veronmaksajilta rahansiirtoa yksityiselle firmalle toihan ois ku paskaputkihimmeli

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#3

Oletko sinä se Köyliöjärvellä heilunut Lalli vai Lalli Partinen?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Hillotolppa
#2

Kylläpä täällä melkoiset jutut

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000