Perussuomalaiset

Tapio Lämsä

Kuituselvitys – tyssääkö vai toteutuuko?

Eli palataampa tähän aiheeseen vaihteeksi viherkurmuutuksen sijaan. Tekemäni kuntalaisaloite liittyen tietoverkkojen ja verkkopalveluiden kehittämiseen Kuusamossa on nyt käsittelyssä kaupungin koneistossa. Ensimmäinen vaihe lienee lautakuntakäsittely ja sen jälkeen asia mahdollisesti etenee valtuuston käsittelyyn. Lähikuukausien aikana nähdään, että eteneekö asia millään tapaa ja torpataanko selvitys jo lautakunnassa.

Tähän mennessä varsinaiset valtuutetut eivät ole asialle korvaansa lotkauttaneet. Ja se ei ole mikään hyvä merkki. Kuitenkin tietoverkkojen toimivuuden varmistaminen on kaupungin kannalta yksi perusasioista. Olisi toivottavaa, että valtuutetut puolueesta riippumatta perehtyisivät asiaan. Verkon kautta toimivia palveluja tulee koko ajan lisää ja myös paikkakunnan elinkeinoelämän kannalta kyse on yksi tärkeimmistä asiosta. Jo nyt voidaan puhua, että tietoverkot kuuluvat perusinfraan. Ja sen takia asiaa ei voida ohittaa mitenkään olankohautuksella.

Moni yhteiskunnan perustoiminto on kohta enenevissä määrin menossa verkkoon ja verkkojen toimivuus on varmistettava tavalla tai toisella. Asiassa ei voida edetä siten, että suoriltaan valitaan joko kuitu- tai mobiiliratkaisu. Ilman selvitystä asiassa mennään taatusti takapuoli edellä puuhun.

Selvitys pitäisi sisällään seuraavia asioita. Ensinnäkin siinä pitää selvitä, miten laajaksi kuituverkko mahdollisesti rakennetaan, rakennetaanko kuituverkko pelkästään tukiasemiin haja-alueella vai lähdetäänkö kuitua vetämään suoraan asuntoihin ja muihin rakennuksiin. Sekin pitää selvittää, että mikä on kaupungin, operaattoreitten ja valtion rooli verkon kehittämisessä. Mitä tukia on mahdollisesti saatavana mahdollisen kuituverkon rakentamiseen? Tehdäänkö mahdolliset rakennustyöt markkina- vai julkishallintovetoisesti? Mikä vaikutus on tulevalla 5G-verkolla tukiasemaverkon tiheyteen? Saadaanko 5G-verkkoon mahdollisesti alempia taajuuksia käyttöön, jolloin mahdollisesti riittää kuidun veto tukiasemiin? Mitkä ovat kussakin ratkaisussa mahdolliset kustannukset kaupungin ja loppukäyttäjän osalta? Kaiken päälle selvityksestä pitää tehdä sellainen, että sitä voidaan päivittää tilanteen mukaan.

Se on varmaa, että osa kaupunkia sen kuiduttamisen tarvitsee. Hehkutettu tuleva 5G-verkko ei tule kaikille riittämään. Alemmillakin taajuksilla 5G-verkko kuitenkin tulee olemaan nykyistä tiheämpi ja alemmilla taajuuksilla verkon kapasiteetti ei yksinkertaisesti riitä.

Joten toistan jo tämän moneen kertaan hokemani asian. Ottakaa siellä virkamiehistössä, lautakunnassa ja valtuustossa jo vihdoinkin lusikka käteen. Perehtykää asiaan ja ottakaa kantaa. Lopettakaa tämä radiohiljaisuus asian suhteen, hiljaisuudella te ammutte kuusamolaisten jalkaan. Ja todella toivon, että tämä selvitys tehdään. Koska jos sitä ei tehdä, niin verkkopalveluitten suhteen Kuusamo siirtyy kohti pimeää keskiaikaa.

Osallistu keskusteluun!


4 kommenttia
#1

Hyvä aloite. Ajattelepa vaikka Rukaan vetävyyttä, jos siellä ei kuuluisi kännykkä? Kuituteknologia mahdollistaa lähitulevaisuudessa, että soittajat voivat olla vaikka Tukholmassa ja laulaja Rukalla, ja silti he voivat tehdä yhteisen live-konsertin. Saat keskelle metsää vaikka ministerin pitämään puhetta ja silti puhuja voi olla eduskuntatalossa. Kulttuuriselle matkailulle erittäin suuri vaikuttaja ja mahdollisuus.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tapio Lämsä yrittäjä
#3

Aloite on ollut jo jonkin aikaa päällä ja asia on koko pitäjää koskeva…ei pelkästään Rukaa. Ongelmana tuntuu vaan olevan se, ettei tähän kaupungin taholta oteta mitään kantaa. Ja paikallispoliitikot harvoja lukuunottamatta ovat myös hiljaa. Kuitenkin kaupunki paukuttaa koko ajan sähköisten palveluitten puolesta, mutta itte infraan ei kiinnitetä mitään huomiota. Eli hölmöt odottaa…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Totta kai asia on koko pitäjää koskeva, ei pelkastään Rukaa. Mitä jos esitätte elinkeinoelämälle, että Ruka ei kestä kansainvälistä kilpailua, jos infraan ei kiinnitetä huomiota. Pitäjän asiat tulevat siinä sivussa myös kuntoon 🙂

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Kun istuisikin siellä lautakunnassa…Kuusamossa ns. nelikko pelasi persut pihalle lautakunnista. Varavaltuutettuna sentään välillä pääsee valtuuston kokouksiin.

Ongelmana on myös se, ettei kukaan tunnu tietävän koko tietoverkkoasiasta hevon paskaakaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000