VTV ja Outi Alanko-Kahiluoto, TrV puh.joht. eri näkemykset
Pistän lusikkani täysillä kierroksilla käyvään soppaan eli kohuun, joka velloo Valtion tarkastusvirastoston toiminnan ympärillä. Kohuun liittyy olennaisesti viraston pääjohtaja Yli-Viikarin toiminta ja myös muuta, kuten VTV:n vähentyneestä tarkastustoiminnasta kerrottua, josta luottamusmies Tervasmäki on ilmoituksen mukaan on infonnut TrV:n puheenjohtajaa Outi Alanko-Kahiluotoa. Tervasmäki kertoo nostaneensa asian esiin kahdesti ollessaan eduskunnan tarkastusvaliokunnan kuultavana henkilöstöjärjestö Eduskunnan akavalaiset ry:n hallituksen puheenjohtajan tai luottamusmiehen roolissa.
Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) sanoo tarkastustoimintaan käytettyjen henkilötyövuosien pysyneen samana kuin edellisenä vuonna. Kuitenkin Valtiontalouden tarkastusviraston tilinpäätöksessä 2019, toimintakertomus ja kirjanpito, sanotaan;
”Tarkastus- ja valvontatoimintaan sekä muuhun ydintoimintaan käytetyn työajan määrä 21 004 htp pysyi edellisen vuoden tasolla (21 004 htp vuonna 2018). Vuoden aikana käynnissä olleen organisaatiomuutoksen johdosta tehollinen työaika kohdistui edellisvuotta enemmän ydintoiminnan kehittämiseen ja muuhun ydintoimintaan”. Tuohon mainintaan viitaten Alanko-Kahiluoto näyttää edelleen käsittävän siten, ettei tarkastustoiminta olisi vähentynyt.
Mitä ihmettä on ajateltava kansanedustaja Alanko-Kahiluodon ajattelukyvystä, kun tuossa selvästi sanotaan työaikaa enemmän käytetyn kuitenkin edellisvuotta enemmän ydintoiminnan kehittämiseen ja muuhun ydintoimintaan, joten varsinaiseen ydintoimintaan eli tarkastukseen on näin ollen käytetty vähemmän. Kuinka paljon vähemmän se ei todellakaan ilmene tuosta toimintakertomukseen kirjoitetusta selityksestä (IL:n kirjoituksen, linkki kirjoituksessa, tarkastustoiminta on oleellisesti vähentynyt). Miten organisaatiota on muutettu? Mihin muutos perustuu? Eduskunnan päätökseen vai VTV:n omintakeiseen päätökseen, jossa painotetaan tulevaisuudessa aivan muuhun toimintaan kuin varsinaiseen tarkastustoimintaan eli siten kuin VTV:n tehtäviin lain mukaan kuuluu. Kuten tässä linkissä, IL:n kirjoituksessa, olevasta kaaviokuvasta ilmenee, on todellakin VTV:n varsinainen ydintoiminta eli tarkastustoiminta supistunut kuin pyy maailman lopun edellä pääjohtaja Yli-Viikarin johtajuuskaudella (virallisesti pääjohtajana vuodesta 2016 alkaen). Tilintarkastustoiminta noin puolella ja tuloksellinen toiminta paljon tuotakin enemmän.
Valtiovarainministeriön sivujen ja perustuslain mukaan;
”Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva riippumaton viranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja talousarvion noudattamista sekä valvoo finanssipolitiikan sääntöjä. Lisäksi tarkastusvirasto valvoo vaali- ja puoluerahoitusta.
VTV:n perustehtävä on tarkastaa, että valtiontaloutta hoidetaan laillisesti, tuloksellisesti ja talousarviota noudattaen. Se tutkii myös eduskunnan valtiontaloudesta ja taloudenhoidosta saaman tiedon luotettavuutta sekä seuraa finanssipolitiikan sääntöjen noudattamista.”
Myös VTV:n omien sivujen mukaan viraston tehtävänä on ”Valtiontalouden tarkastusvirasto, VTV, tarkastaa valtion taloudenhoidon laillisuutta ja valtion talousarvion noudattamista. Tarkastuksellaan VTV varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan tahdon mukaisesti, lakeja noudattaen ja järkevästi. VTV valvoo myös finanssipolitiikan säännösten noudattamista sekä vaali- ja puoluerahoitusta.”
Mitään muutosta ei siten näytä eduskunnassa lakimuutoksella määritellyn viraston toimintaan, joten pahasti näyttäisi siltä, että pääjohtaja Yli-Viikari olisi toiminut ohi perustuslain säädöksen lisäten sellaisen toiminnan määrää johon ei ole laissa määritelty toimintaa tapahtuvaksi.
Lieneekö tämä kyseinen VTV valtion virastoista ainoa josta löytyy kyseenalaista toimintaa ja valtionvarojen epäasiallista tuhlausta? Onko eduskunnassa politiikot päättäneet itsensä ns. pukiksi kaalimaan vartijaksi? Myös poliittiset virkanimitykset voivat johtaa tämänsuuntaisen kehityksen lisääntymiseen, jollei se ole jo vallalla huomattavassa määrin alati perustettujen uusien virastojen suunnalla? Nyt pitäisi eduskunnan keskittyä perkaamaan koko valtionhallinto uudelleen organisoituna ja poistaa kaikki tarpeeton ”häkkyrä” ja rahan tuhlaaminen niiden ylläpitämiseen. Työllisyyttä ei pidä kasvattaa tarpeettomasti verovaroilla.
Tekstin aiheet:
VTV:n toimintaa näyttää kytketyn ainakin kaksi erillistä valvontayksikköä, joista lähemmin VTV:n sivulla kerrottuna.
VTV:n neuvottelukunta ja VTV:n tieteellinen neuvosto sekä tietenkin tarkastusvaliokunta.
https://www.vtv.fi/tarkastus-ja-valvonta/
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Eniten minua huolestuttaa VTV:n asiassa se seikka, että VTV:n johtaja on nähtävästi vihreiden linjoilla (ollut joskus vihreiden kunnallisvaaliehdokkaana) ja häntä tarkastavan lautakunnan johtaja Kahiluoto on myös vihreä. Mitenkähän tässä käy? Syökö kaveri kaveriaan? Pitäisi järjestää puolueeton tutkimus asiasta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Aivan samaa itse mietiskelin ja kyllä edelleenkin. Onko poliittinen ohjailu kuviossa ja päätelmien tekemisissä mukana? Siis maan tapaa käytettynä yhä laajemmin. Nythän Vihreät ovat hallituspuolueena saaneet käytettyä virkanimityksiä muutoinkin tällä hallituskaudella. Myös lainkuuliaisuudelle (case Haavisto) pitäisi laittaa oma painoarvonsa, mikäli kyseessä todellakin on vihreiden liikkeeseen sidoksissa oleva pääjohtaja.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hei. Kiitos Sirpakin. Erittäin tärkeää On valvoa, Koska me syntiset ihmiset menisimme, noissakin asioissa: PERKELEEN perässä, ja, kuitenkin: Meidän pitäisi tekemisillämme ja menemisillämme: Ilahduttaa: Meidän Rakasta Isäämme: Raamattu, Raamattu: Sydämen Tiellä pitää, Vaik’ ei ymmärtäis’, paljon, muuta mitää. Kiitos. Siunaten, Lasse.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Perkaamiseen ovat kelvollisia vain perussuomalaiset. Muut puolueet ovat vuosikausia lähinnä tukeneet tätä huojuvaa hyytelötolppaa, jossa lehmänkauppa seuraa toistaan.
Satuitko lukemaan tämän:
https://blogit.perussuomalaiset.fi/markku-tervo/vuoden-merkittavin-henkilo-ronald-bernard-osa-2/
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Nähtäväksi jää mitä tämän VTV:n toiminnan käsittelemisestä eduskunnassa oikein jää käteen. Varsinkin kansalaisia pitäisi kiinnostaa ns. vanhojen puolueiden, mukaanluettuna vihreät, toiminta käsittelyn yhteydessä. Esille tulleiden seikkojen perusteella näyttäisi vahvasti siltä, että VTV on ryhtynyt tavallaan lisäämään toimintaansa politikointia niin EU:n suuntaan kuin ulkoministeriön toimintaympäristöön, vaikka sen tehtävänä olisi varsinaisesti tutkiä täällä politiikkojen toimintaa ja valtion rahavarojen tuloksellinen käyttäminen. Ei suinkaan itse VTV:n käyttää lisää rahaa mm. ilmastohumpan lisäämiseen ja ulkovaltioihin matkustamiseen. Ilmastotoimiin käytettyihin varoihin ja muille maille annettujen avustusten käyttämiseen tarkoitettuihin toimintoihin VTV:n tulee puuttua tarkastustoiminnassaan vain täällä olevista dokumentoihin aineistoihin ja niistä saatavien tietojen pohjalta. Ei VTV:n henkilöstön johtajineen tarvitse varsinaisen ydintoimintaansa liittyen matkustamista.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Myös ulkoministeri Haaviston matkailu tarkempaan syyniin. En ymmärrä mitä Suomen edustus tekee kaikissa niissä paikoissa, joissa Haavisto käynyt heilumassa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Sivistysvaltioissa Yli-Viikari,Alanko-Kahiluoto ja muut vihreät stalinistit olisivat ilveilynsä ilveilleet ja roikkuisivat nyt jo torilla julkisesti hirtettyinä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kommenttisi on mielestäni yliampuvasti sanottu.
Muutoin esille tulleiden tietojen valossa on ihmeteltävä miten laajaksi taitaa olla paisunut poliittisista virkanimityksistä johtuva väärinkäyttäytyminen jo pelkästään moraalisesti katsottuna. Toinen seikka joka tulee tutkia laajemmin on se, onko poliittinen ohjaus tapahtunut VTV:n toiminnan kehittämiseen perustuslaista poikkeavaan suuntaan eli näyttää siltä, että Yli-Viikari on ollut organisoimassa viraston toimintaa enemmän politikoinnin suuntaan. Viraston toiminnasta kerrottua luettuani jäin siihen päätelmään, että toimintaa on tarkoitettu ujuttamaan EU:n eräänlaiseksi yhteistyökumppaniksi ja myös tehdä enemmänkin ulkopolitiikkaa kolmansien maiden kanssa, vaikka perustuslain mukainen toimintaympäristö ei tuollaiseen anna oikeutusta vaan valvoa tarkastustoiminnalla maassamme verovarojen ja ylipäänsä valtion varojen käyttöä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Niin tulisi perata / tarkistaa kaikki , valtion / kuntienkin virastot , koneistot !! Kuinkahan se mahtaisi , käytännössä onnistua ?! Mistä löytyisi rehellisiä / puolueettomia tarkastajia ?! Vaikka Suomessa ei olekaan , korruptiota , nimeksikään !?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Sanoisin, että mitä pienemmät yksiköt, sitä helpompi pitää ne ruodussa. Massaan on helppo piilottaa vaikka mitä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti