Perussuomalaiset

Sirpa Abdallah

Miten käy keskustan kynnyskysymyksen kanssa - sivistys ym?

Kuten tiedetään asetti keskusta 10 kohdan kynnyskysymysluettelon Rinteen hallitukseen menolle. Yksi noista kynnyskysymyksistä kuuluu ”Vanhustenhoidon epäkohtiin puututaan muun muassa tiukemmalla lainsäädännöllä ja riittävillä resursseilla, eikä keskusta hyväksy valtionosuuksien leikkauksia, joilla vaarannetaan kuntien peruspalveluita kuten sivistystoimi, varhaiskasvatus ja vanhushoiva.”

Mitä sitten on uutisoinnin mukaan sovittu. Hallitusneuvotteluissa on sovittu oppivelvollisuuden pidentämisestä toiselle asteelle. Näin ollen oppivelvollisuus pidentyisi koskemaan peruskoulun lisäksi myös ammatillista koulutusta sekä lukiota. Mitä tarkoittaa oppivelvollisuuden pidentäminen? Opetushallituksen mukaan nykyinen oppivelvollisuus käsittää ”Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevilla oppivelvollisuus alkaa 6-vuotiaana esiopetuksella. Muilla oppilailla se alkaa perusopetuksen ensimmäisellä vuosiluokalla 7-vuotiaana. Yleisen oppivelvollisuuden mukaan opiskelevien oppilaiden oppivelvollisuus kestää 10 vuotta.”

Mikäli varhaiskasvatus aloitetaan suunnitelman mukaan jo vuotta aiemmin eli 5-vuotiaana ja ulotetaan aina peruskoulusta toisen asteen oppimäärään (ammattikoulu tai lukio), niin tämä oppivelvollisuuden keston lisääminen käsittääkseni johtaa kuntien sivistysmäärärahojen huimaan korotukseen ottaen huomioon myös oppimateriaalin maksuttomuuden opiskelijoille. Kuntien valtionosuuksien korotuksista ei mainita halaistua sanaa uutisoinneissa. Tästä seuraa se, ettei keskustan yksi kynnyskysymys täyttyne. 

Entäpä tuleeko maksuttoman päivähoidon laajennuksesta myös lisäkustannuksia kunnille?

Hallitusneuvotteluissa sovittu 180 milj.euroa ei tule riittämään edes osaan oppivelvollisuuden pidentämisestä aiheutuviin kustannuksiin. Puhumattakaan pidentämisestä saatavista hyödyistä. Niitä ei saada vaan olisi ennemminkin keskityttävä opetusryhmäkokojen pienentämiseen ja opettajamäärän lisäämiseen. Opetus enemmän yksilölliseksi ja kiinnostavaksi. Oppivelvollisuuden pidentäminen ei mitenkään sovi kaikille.

Sanotaan, pakko ei ole kuin kuolema. Eikö valtiolla ole muuta keinoa saada kansalaiset ”tyytyväiseksi” ja työtätekeviksi kansalaisiksi kuin pakkokeinoja yrittämällä? Voi aikoja, voi tapoja! 

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
#1

Katsotaan venyykö keskustalaisten palttoo niin, että napit lentelee. Hyväksytäänkö päättävissä elimissä neuvoteltu hallitusohjelma karvoineen päivineen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000