Perussuomalaiset

Sirpa Abdallah

Ministeri Ohisalolta tavanomainen "ohilaukaus"

On tämä politiikan annin seuraaminen jokseenkin erikoista anniltaan. Nimittäin luin IS:ssa olevasta toimittaja Suvi Hautasen (vihr?) kirjoituksesta ministeri Ohisalon (vihr) sanoneen ”Viime viikkoina olemme saaneet kuulla Petteri Orpon ja Riikka Purran jälkiviisastelua siitä, kuinka omistajaohjaus on epäonnistunut. He olivat kovin hiljaa silloin, kun päätöksiä edeltävien hallitusten aikana tehtiin, Ohisalo sanoi puhuessaan vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa Kuopiossa.

Valtion enemmistöomisteinen Fortum päätti ostaa enemmistön saksalaisesta energiayhtiö Uniperista Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana vuonna 2017.”

Voi, voi kuinka pihalla muistinsa kanssa onkaan näköjään Marinin hallituksen kaikki ministerit sekä siinä olevien puolueiden kansanedustajat, kun jatkuvasti on saanut kuulla siltä suunnalta miten Sipilän hallitus on heidän mukaansa suurin syyllinen Uniperin osakeostoon. Nyt Ohisalo näyttää pistävän vielä paremmaksi tuon harhaisen muistikuvansa, joko tarkoituksella tai sitten huonoon muistiin perustuen, Uniper osakkeiden oston määrästä vuonna 2017, joka ei todellakaan ollut osake-enemmistö vaan ensin vajaa 47 prosentin osuus, joka syntyi EOnin osakkeiden hankinnasta. Kaupat sovittiin syksyllä 2017 ja osakkeet siirtyivät Fortumille kesäkuussa 2018, kuten kuten IL:n tutkiva toimittaja Jarno Liski on erinomaisessa seikkaperäisessä analyysissään todennut. Tuossa analyysissä on kaiken kaikkiaan hyvin seikkaperäisesti selvitetty muutoinkin Fortumin seikkailujen syntyjä syviä Uniperissä. Sipilän hallituksen aikana Fortum hankki kaiken kaikkiaan vuoden 2018 loppuun mennessä 49,99 prosenttia Uniperin osakkeista. Siis alle 50 prosenttia, joka ei suinkaan ole siten osake-enemmistö. Näin ministeri Ohisalo puhuu puuta heinää vai peräti valehtelee, sillä hän ei voi tietenkään katsoa itseään millään muodoin osasyylliseksi Uniper omistusosuuden kasvattamiseen yli 70 prosenttiin, joka on se osake-enemmistö, Antti Rinteen hallituksen aikana, eikä todennäköisesti muutoinkaan syntyneeseen sotkuun Fortumissa.

Kuten toimittaja Liski toteaa, niin Venäjän hallinto lupautui mahdollistamaan Fortumin Uniper-valtauksen vasta Antti Rinteen (sd) hallituskaudella syksyllä 2019. Näin Fortum saattoi viedä päätökseen kahden yhdysvaltalaisen sijoitusyhtiön kanssa neuvotellut kaupat.

Kaupat toteutuivat maaliskuussa 2020 Rinteen hallituksen jo vaihduttua Sanna Marinin(sd) hallitukseksi. Fortum tiedotti keväällä 2020 omistavansa Uniperista 73,4 prosenttia ja käyttäneensä osakkeiden hankintaan kaikkiaan 6,5 miljardia euroa.

Kummassakin hallituksessa, niin Rinteen kuin Marinin, on istunut ja istuu edelleen ministeri Ohisalo (vihr). Sekoilua näyttää riittäneen monilla hallituksilla, puhumattakaan sitten siitä, että Marinin hallitus hyväksyi Fortumin antaman 8 mrd:n lainan ja vakuuden Uniperille (neljä miljardia oli osakaslainaa emoyhtiö Fortumilta Uniperille ja neljä miljardia emoyhtiötakauksia). Tästäkin on toimittaja Liskin analyysissä hyvä maininta ”Tällä kahdeksan miljardin paketilla Fortum tuplasi altistuksensa Uniperin riskeille tilanteessa, jossa Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sitä seuraavat pakotteet ja vastapakotteet olivat jo täysin mahdollinen skenaario. Tämä altistus suorastaan romutti Fortumin ja Suomen valtion neuvotteluaseman suhteessa Saksaan, kun kriisi puhkesi täyteen mittaansa.”

Tuossa ministeri Ohisalon ohilauksesta ja oppposition edustajien harhaisesta syyttelystä tiivistetty ”paketti”. IL.ssä oleva toimittaja Liskin analyysi kannattaa jokaisen lukea ihan ajatuksen kanssa jotta saa edes jonkinmoisen kokonaiskuvan tapahtumien kulusta, ettei tarvitse osoitella harhaisia kuvitelmia ja syyttelyjä ainakaan sivullisia kohtaan, kun itse on ollut osallisena kuten ministeri Ohisalo näyttää olleen.

Mitä tällaisesta IS:n kaltaisesta tiedottamisesta pitäisi oppia? Ainakin se, että kannattaa tarkistaa pitääkö kirjoitettu tieto paikkaansa, kun kerran toimittaja ei sitä ole tehnyt, kuten ei toimittaja Suvi Hautanen kirjoittaessaan vain sen mitä ministeri sanoo. Totuus jää kertomatta.

Osallistu keskusteluun!


8 kommenttia
#1

Jotta kansalaiset voisivat uskoa ja ennen kaikkea luottaa selvään valehteluun perustuvaa puhetta jopa ministerin suulla puhuttuna, niin eikö oikeusvaltion yhtenä tunnusmerkistönä pidä olla oikean tiedon antaminen, eikä oman kuvan kirkastaminen vääristelevillä tiedonmurusilla?

Toki Marinin hallituskauden aikana on saatu kokea sellaistakin, ettei ministerien tarvitse noudattaa lakia, kuten ulkoministeri Haaviston kohdalla on hallituspuolueiden taholla menetelty luottamusäänestyksessä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#2

Jonkunverran saa / joutuu ottamaan selvää , että miten asiat tässäkin fortum jutussa on , e nen kuin osaa sanoa mitään !? Sirpa näköjään on ottanut selvää , hyvä niin !!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#6

Jokseenkin varmaa on se, ettei ihan kaikki ole tullut päivänvaloon tässä jutussa. Ainakin siihen mitä on tullut julki Uniper neuvotteluista ja tuloksesta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#3

Hieman olen ihmetellyt ettei yksikään Rinteen/Marinin hallituspuolueen kannattajaa ole tullut antamaan sokeeraavaa mielipidettä Sipilän/persujen syyllisyydestä Uniper osake-enemmistön hankinnasta, kun tuota on aiemmin kuultu ihan päivittäin monissa eri lähteissä.

Jotta totuus ei pääsisi unohtumaan, niin kerta kielon päälle kirjoituksessa esitettyä ”Sipilän hallituksen aikana Fortum hankki kaiken kaikkiaan vuoden 2018 loppuun mennessä 49,99 prosenttia Uniperin osakkeista. Siis alle 50 prosenttia, joka ei suinkaan ole siten osake-enemmistö” Kun sitten Rinteen hallitus hyväksyi Fortumin ostavan osake-enemmistön Uniperista, niin samalla tuli vastuu yhtiön toiminnasta eli vastuullisuus saksalaisten kaasutoimitusten alihinnoittelusta.
jatkuu…..

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#4

Jatkoa…..Vastuuna tuli myös siten Uniperin pääomittaminen sekä takausten antaminen. Mitään vastuita ei käsitykseni mukaan olisi tullut vähemmistöosakkaana Fortumille vaan Saksan hallitus olisi itse joutunut pääomittamaan Uniperin riittävästi jottei se menisi konkurssiin. Tuskin tuota olisi maassa haluttu, sillä onhan yhtiö hyvin tärkeä maan kansalaisille sekä yritystoiminnalle.

Rinteen (sd.) hallituksen hyväksyessä, omistajaohjausministerinä tuolloi Sirpa Paatero (sd.), Fortumille hankkia Uniperistä osake-enemmistö eli alle 50:stä yli 70:een prosenttiin johti siihen, että verovelvollisillemme demarijohtoiset hallitukset aiheuttivat yli 7 mrd:n vahingon (voi olla suurempikin) osakkeiden hankintahintojen menetyksinä sekä tuon lisäksi tulevina vuosina mahdollisesti saatavat osinkotulot. Fortum menetti myös vesi- ja ydinenergialaitosten osakkuudet Uniperissa. Demarijohtoisten hallitusten toiminta on oman käsitykseni mukaan suurin syyllinen tappioihin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#5

Toisaalla on näköjään eräs kirjoitus Uniperin tappioista suomalaisille. Tuon kirjoituksen on kirjoittanut US:ssa keskustelupalstalla Johannes Hidén.
Kirjoittaja sanoo mm.;”Lähdetään pienimmästä seikasta. Fortumin Uniper-omistus ei mennyt arvoltaan täysin nollaan, mikä sekin olisi ollut täysin mahdollista, vaan Fortum saa saksalta noin puolen miljardin hinnan osakkeistaan. Tämä on pieni summa alkuperäiseen 7 miljardin sijoitukseen, mutta parempi kuin ei mitään.”

Omana mielipiteenäni esitin;
Eikö pitäisi ottaa huomioon kaikkein tärkein seikka Uniper-geississä eli se mikä taho hyväksyi Fortumin enemmistöosakkeiden oston? Sehän on tapahtunut Rinteen (sd.) hallituskauden aikana, jolloin omistajaohjausministerinä toimi Sirpa Paatero. Marinin hallituskauden aikana tuo osake-enemmistö tuli voimaan eli lopullinen kauppa tehtiin sekä hallituksen hyväksynnän perusteella Uniperille Fortum antoin pääomasijoituksen sekä takauksen yhteensä 8 mrd.
jatkuu…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000