Perussuomalaiset

Sirpa Abdallah

Keskustakin Sipilän johdolla antamassa löysiä vaalilupauksia

9 kommenttia

Keskustan puheenjohtaja Sipilän vaalilupaukset, jotka pohjaavat ilmeisesti puolueen vaaliohjelmaan 2019 eduskuntavaaleihin lupaavat sellaista mitkä eivät pohjaudu millään tavoin valtionvarainministeriön antamiin lukuihin tulevalle eduskunta-/hallituskaudelle. VM nimittäin kertoo kylmää totuutta maamme tilasta seuraavalla tavalla IL:n kirjoituksen mukaan;

ENSI vaalikaudella ei ole järin rahaa jaettavaksi, kertoo valtiovarainministeriön (VM) virkamiesten puheenvuoro.

VM:n mukaan talouden liikkumavara on ohut, ja kestävyysvaje on ratkaisematta.

– Keskeiseksi ongelmaksi nostaisin uudistuskyvyttömyyden, VM:n ylijohtaja Sami Yläuotinen totesi.”

Eikö Sipilän johtama hallitus olekaan kyennyt uudistamaan maata, vaikka hän on painokkaasti itse sanonut näin tehdyn. No, tokihan sote-uudistus on kivikkoinen ja karikkoinen. Tuskin edes maaliin saadaan Sipilän hallituskaudella. Pahalta maaliin saattaminen näyttää.

MV:n mukaan Suomen talous on heikommassa tilanteessa kuin ennen vuoden 2008 finanssikriisiä, joten uuden taantuman saapuminen vain pahentaa tilannetta. Julkinen velka on vain kasvamistaan kasvanut, vastuutkin ovat kasvaneet. Eikä vähiten EU:n päätöksistä johtuen (EVM esim.). Ministeriön mukaan julkinen talous ei ole vielä valmis vastaanottamaan taantumaa, eikä kestävyysvajettakaan ole vielä ratkaistu. Näinpä julkisen talouden vahvistamista on jatkettava tulevalla hallituskaudellakin. Löysiä vaalilupauksia ei tulisi antaa yhdenkään puolueen, eikä tehdä jatkossa sellaisia tarpeettomia kustannuksia lisää aiheuttavia päätöksiä kuten nyt vuoden 2015 turvapaikkahakemuksista on syntynyt ja syntyy vuosikausien ajan jatkossa lisää. Mainitulla tavalla ei maata johdeta tuloksellisesti.

VM:n mukaan seuraavan vaalikauden aikana on tehtävä nopeavaikutteisia toimia jotta saadaan maan talous puoli prosenttia ylijäämäiseksi, joka tarkoittaa 2 miljardin toimien täyttämistä (puoli mrd vuosittain).

Eikä nuo nopeat toimet yksinään riitä vaan lisäksi on tehtävä 5 mrd euron rakenneuudistuksia lisää. Soteuudistuksesta, jos se saadaan aikaan, tuskin syntyy toivottua 3 mrd euron pidemmän ajan säästöä vaan taitaa käydä toisin päin. Kustannukset nousee.

Mitäs ovat sitten alussa mainitut keskustan ja Sipilän esittämät vaalilupaukset?

– 140 000 uutta työpaikkaa ja työllisyysaste 75 prosenttiin

– 100 euron korotus takuueläkkeeseen ja loppu indeksijäädytykseen (joka tosin on päättymässä lain mukaan 2019)

– verotuksen keventämisvara on kohdennettava pieni- ja keskituloisiin

– harkinnanvarainen ylimääräinen lapsilisä 

– välipala kouluun ja jokaiselle nuorelle oikeus yhteen harrastukseen

– hoitajamitoitus eli lisää hoitajia vanhuksille

Entäpä näiden kaikkien lupausten rahoitus ja rahoitusmäärä? Rahoitukseen, mutta ei määrään, Sipilä on antanut vastauksen, johon luonnollisesti tulee suhtautua hyvin varauksellisesti, sillä se pohjautuu toiveiden tynnyriin eli sellaiseen kuin työllisyyden parantumiseen ja josta saatava hyöty tulee kyllä käytettäväksi aivan muuhun kuin mihin Sipilän antamat lupaukset, mikäli työllisyys paranee.

Sipilä kertoo rahoituksen tulevan lupauksiinsa; ” Yksi prosenttiyksikkö työllisyysasteessa tuo julkiseen varaan liikkumavaraa 1–1,4 miljardia. Kuvitelkaa, kuinka merkittävä on yksi prosenttiyksikkö.”

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen toteaa Twitterissä vaalilupausten rahoituksista; Tässä on hyvä muistaa, että jos työllisyyden kasvusta tuleva julkisen talouden liikkumavara käytetään kokonaan menonlisäyksiin/veronkevennyksiin, ei työllisyyden kasvu auta kestävyysvajeeseen”.

Keskustan vaalipuheretoriikka ei suinkaan eroa millään tavoin sdp:n Antti Rinteen aiemmista puheista. Yhtä löysää ”tavaraa” vain keskustan vaalilupaukset pakattuna vihreällä apila-kuvioisella paperilla. Keskustan eduskuntavaaliohjelma 2019 on luettavissa tästä.

Lähteet;

https://www.is.fi/politiikka/art-2000005988559.html

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/683992b2-e940-4666-82e5-f06d9b53e26a

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ekonomistit-tarttuivat-keskustan-vaalilupauksiin-mika-ihmeen-indeksijaadytyksen-purkaminen/00380d9d-f50e-4fc6-b0df-eebf42fea433

https://www.uusisuomi.fi/aiheet/eduskuntavaalit-2019

https://www.keskusta.fi/Eduskuntavaalit-2019/Keskustan-vaaliohjelma

Osallistu keskusteluun!


9 kommenttia
#1

Mistähän kuvittelette leikattavan menoja puoli mrd vuosittain kuten VM odottaa, sillä eihän verotulojen määrä suinkaan voi kasvaa, kun keskustakin esittää pieni- ja keskituloisten veroja alennettavaksi? Tuohan ei voi käytännössä’ tarkoittaa minkään verolajin verojen korottamista, sillä völillisten verojen kortus koskee kaikkein eniten juuri pieni- ja keskituloisia.
Entäpä ne syntyvät lisäkustannukset, joita Sipilän hallitus otti vastattavaksi 2019 turvapaikkajärjestelmästä ja ihan vapaaehtoisesti kansalaistemme maksettavaksi? Niidenkin määrä on jollain tavalla huomioitava.

Siinäpä miettimistä vaalikopissa äänen antaville.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Vaikka kuu taivaalta...
#2

Verta, hikeä ja kyyneleitä muutamaksi vuodeksi, niin eiköhän se auta.
Turhista menoista on luovuttava. Eräs niistä on turvisruletti jonka määrää Sipiläkin haluaa nostaa. ”Hädänalaisia (muukalaisia) pitää auttaa” – Kustannuksista viis! Siinä verorahoja hassaantuu mm. kotoutusvirkailijoiden palkkoihin. Turvisten asuttaminen, sos/terv palvelut, koulutus ne vasta maksavatkin! …ja mitä muuta. Vaimot taivaskanavineen kotona. Kieltä ei opita!
Maahan tulija ei voi olla niin tyhmä, ettei ihan itse ymmärtäisi kotoutua. Siten tänne on ennenkin kotouduttu vuosisatoja. Esim. 1973 Chilestä. Kyse on siitä, että ei haluta kotoutua, ollaan fyysisesti läsnä, henkisesti omassa kotimaassaan tapakulttuureineen kaikkineen. Tulijat ovat haluttomia kotoutumaan, eikä sille ulkopuoliset mahda mitään. Toimeen he tulevat mainiosti näinkin.

Veroja maksamme jo aivan tarpeeksi. Sipilän lupaukset ovat vaalipuheita joilla ei ole todellisuuspohjaa. Jotenkin inhottaa koko äijä. Pitää meitä tyhmi

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#3

Tuo turvapaikanhakujärjestelmä on sinänsä EU:sta lähtöisin. Suomen päättäjät ovat olleet innolla lisää’mässä veronmaksajille lisäkustannuksia, jotka osittain katettu ottamalla lisävelkaa. Eikä nuo kustannukset ole ainoita, jotka tulevat EU:n kautta maksettaviksi.

Unionin rakenne on kallis jäsenmaiden veronmaksajille nettomaksumaissa, kuten Suomelle. Tämä vain ei ole mennyt kansalaisille ajatukseen. Eikä tuosta uutisoidakaan riittävällä tarkkuudella, eikä oikeastaan juuri ollenkaan. Uutisoidaan vain että 50 euroa per asukas. Mutta mitä tuolla saamme? Ei yhtään mitään muuta kuin lisää ristiä rikollisuuden kasvusta esim.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

kätsä kätevä
Tyytyväinen
#8

Kotouttaminen on lähes mahdotonta, tosin itselläni on somalisyntyinen työssäkäyvä naapuri joka hoitaa perheensä hyvin. Joten poikkeuksiakin on. Mutta kun taannoin kävelin itäkeskuksessa teini-ikäisten maahanmuutajataustaisen tyttöjen takana kuului heidän yhden ihmettelyä, miksihän isä js äiti sanovat samassa rapussa asuvia koiriksi, he kun kuuluvat eri heimoon? Kyllä siellä ovat voimakkaat heimoihin perustuvat rasistiset käsittee voimassa. Näitä ihmisiä emme saa koskaan kotoutuettua.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#9

Rasismista syytellään jokseenkin aina ja vain suomalaisia, vaikka sitä esiintyy myös muissa kulttuureissa Suomessakin. Vaikea sitä on kitkeä pois jos ei kerran puhuta/ymmärretä maan kieltä. Lisäksi vanhemmilla on erittäin suuri merkitys kotoutumisen onnistumisessa. Kuten kerrot havainneesi yhden esimerkin sellaisesta tavasta, joka ei mitenkään voi olla onnistumisen peruste perheessä, kun vanhemmat suhtautuvat muihin asukkaisiin kyseisellä tavalla.

Perheenyhdistämistoimet eivät omasta mielestäni ole suinkaan eduksi kotouttamiseen. Kyllä nuoret itsenäisesti kotoutuvat paremmin yhteiskuntaan kuin että vanhemmat eivät halua muuttaa ajattelutapaansa aiemman kulttuurin sidoksista/tavoista. Jopa saattavat kieltää yhteydenpidon suomalaisiin/muihin eri kulttuurista oleviin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Euron ainoa etu
#4

Eurossa olon ainoa etu on pääsy eroon valuutan vaihdosta matkaillessa.
Siinäkin monesti tulee kohdemaassa todetuksi maamme kalleus.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#6

Ei ole merkitystä. Omasta mielestäni, sillä kansalaisista pieni osa matkustaa ja tarvitsee valuutan vaihtamista. Tosin vieläkin joutuu vaihtamaan joissakin maissa matkustettaessa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#5

Verotuksen suhteen olemme jo tilanteessa, että minkä tahansa yksittäisen veron nostaminen alentaa kyseisestä verosta valtiolle tulevia tuloja.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#7

Aivan. Sanotaan, että tyhjästä on paha nyhjästä. Noinhan käy, kun pienituloisilta loppuu käyttöraha ilman verojen nostoakin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000