Perussuomalaiset

Sanna Antikainen

Pullon henki hallintaan

Suomessa on jo pitkään jatkunut keskustelu, jossa alkoholihaittojen vähentämiseksi ehdotetaan vain alkoholin saatavuuden rajoittamista ja sen laimentamista. Tämä keskustelu on jälleen hallituksen alkoholipoliittisten linjausten jälkeen leimahtanut täyteen loistoonsa.

Alkoholin laimentaminen ja saatavuuden rajoittaminen kuuluvat ns. kokonaiskulutusmallin piiriin, jossa huomio kiinnitetään alkoholin kokonaiskulutusmäärään kansan keskuudessa. Kokonaiskulutusmäärä on erittäin helposti mitattava, kun samaan aikaan hyvän hoidon mittaaminen on asteen verran hankalampaa. Tämä kokonaiskulutusmalli onkin kuin lahja Ylhäältä yhteiskunnallemme, jossa talous-, tilasto- ja suoritevimma jylläävät niin lujaa, että heikompia pelottaa. Helpottavatko nämä vimmalla ylistetyt kokonaiskulutusmallin mukaiset toimenpiteet yksittäisen ihmisen; päihdeongelmaan sairastuneen tai päihdeperheessä kasvavan lapsen tilannetta?

Myönnän jo heti aluksi, että päihderiippuvuus aiheena on minulle henkilökohtainen ja käsittelen aihetta omien henkilökohtaisten kokemusteni pohjalta: itse kahden alkoholismiin kuolleen vanhemman tyttärenä ja entisenä lastenkotinuorena katson asiaa hiukan syvemmälle. Toisaalta, yhä jatkuvat opintoni sosiaali- ja terveysalalla, mielenterveys- ja päihdetyön opintoni sekä käytännön työkokemus (joskin vähäinen) ohjaavat ajatteluani niin, että pelkkä kokonaiskulutusmalliin juuttuminen ei ole ratkaisu Suomea vaivaavaan ongelmaan.

Kun puhumme alkoholihaitoista, tulisi meidän ymmärtää, mistä puhumme. Suomessa noin 540 000 ihmistä juo pullon koskenkorvaa päivässä. Tämä joukko juo puolet kaikesta kulutetusta alkoholista ja valtaosa alkoholin terveydellisistä ja sosiaalisista haitoista kohdistuvat näihin ihmisiin.

Auttaako alkoholin laimentaminen tai sen saatavuuden vaikeuttaminen päihderiippuvaista? Valtiotieteen tohtori ja THL:n erikoistutkija Christoffer Tigerstedt esittelee Teuvo Peltoniemen toimittamassa ”Pääasiana alkoholi” -kirjassa Ruotsin tilannetta: Ruotsi kielsi 1977 keskioluen päivittäistavarakaupoista ja korvasi sen ”kansanoluella”, jossa on alle 3,5 tilavuusprosenttia. Aluksi tämä hillitsi mallasjuomien kulutusta, mutta nykyisin kansanoluen suosio on romahtanut noin kuuteen prosenttiin ruotsalaisten kokonaiskulutuksesta. Tigerstedt kirjoittaakin tekstissään, kuinka kokonaiskulutusmallin mukaiset hintaan ja saatavuuteen vaikuttavat ratkaisut ovat Suomessakin korkeintaan kyenneet jarruttamaan, mutta eivät pysäyttämään alkoholin kokonaiskulutusta

Kuinka Suomi saisi pullon hengen hallintaan? Millä tavoin voimme  lievittää alkoholihaittoja?

Useimmat sairaudet Suomessa ovat saaneet ”täydet oikeudet”, kuvailee psykiatrian erikoislääkäri Rauno Mäkelä aiemmin mainitsemassani Teuvo Peltoniemen toimittamassa kirjassa. Mäkelä jatkaa tekstissään kuinka ”Addiktioilta nämä oikeudet vielä kuitenkin puuttuvat.” Mäkelän kuvailema tilanne on todellinen ja kestämätön, varsinkin 2000-luvun Suomessa, jossa on tieteellisesti todistettu aivojen kuvantamismenetelmillä päihderiippuvuuden olevan sairaus. Meissä istuu edelleen tiukassa vanhakantainen ns. pahemallin mukainen ajattelu: useat näkevät edelleen päihderiippuvaisen täysin autonomisena henkilönä, joka pystyisi lopettamaan päihteiden käytön, jos vain itse haluaisi. Kun päihdeongelma nähdään pelkästään ihmisen omana valintana, luo tämä sairaudesta kärsivää ihmistä halventavan asenneilmapiirin.

Mielestäni hyvää alkoholipolitiikkaa tehdään tekemällä hyvää sosiaali- ja terveyspolitiikkaa. Alkoholistit ja suurkuluttajat perheineen tarvitsevat apua. On uskomatonta, että maassamme, jossa alkoholi on jo pitkään tiedetty olevan ongelma, on samaan aikaan päihdehuoltoa ja psykiatrista hoitoa ajettu alas kustannuksia karsimalla. Tässäkin valossa kokonaiskulutuksesta vouhkaaminen on ilmeisen hyvä keksintö. Hyvä hoito maksaa – muut keinot eivät ainakaan niin paljon. Inhimillisyys on jäänyt taloudellisen vimman jalkoihin. Näiden lisäksi Suomesta puuttuvat kunnollinen päihdeäitien hoito sekä kansainvälisten mallien mukaiset FASD – osaamiskeskukset.

Suomalainen yhteiskunta eli taloudellista nousukautta, kun hain äitini hänen elämänsä toiselta vieroitusjaksolta. Kysyin häneltä, mitä me nyt teemme. Hän puhkesi itkuun ja kertoi ettei tiedä, koska lääkäri ei ollut ehtinyt keskustelemaan hänen kanssaan kuin pienen hetken. Tämän lisäksi minut omaisena sivuutettiin täysin hänen hoitonsa aikana.  Vuosi katkaisuhoidon jälkeen hän kuoli. Itse olin tuolloin vasta 17-vuotias, joten en tiennyt, mihin ottaa yhteyttä tai mitä tehdä. On myös myönnettävä, että minussa jylläsi vielä tuolloin pahemallin mukainen ajattelumaailma, jossa näin äitini juomisen pelkästään hänen omana valintana. Nyt olen oppinut toisin. Kannankin huolta siitä, että monet ovat nyt samassa tilanteessa kuin minä ja äitini olimme kymmenen vuotta sitten. Kuinka helpotamme näiden ihmisten inhimillistä kärsimystä? Vastaukseen ei sisälly ainakaan tilastojen siivousvimmaa. Kaikki lähtee inhimillisyydestä.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


6 kommenttia
I, Robot
Hämmentynyt
#1

Voi fittan, sanon, kun en parempaan pysty. En pysty kuvittilemaan aikuisuuden kynnyksellä olevaa tyttöä, jolla on jo vastuu alkoholisoituneista vanhemmista. Ja kaikesta siihen liittyvästä. Juon nyt keppanaa. Minulle on yksi paskanhailee, myydäänkö nelosta kaupassa vai ei. En osta sitä kuitenkaan. Jos hallituksen ratkaisulla tuetaan Suomea viron sijasta, niin hyvä. Lantraukset ovat puhdasta hurskastelua. 540000 kippaa puolet. Entäs sen toisen puolen kosteampi reuna? Ne, joille ”alkoholi ei ole ongelma”. Tutumpi alue, mihin törmää kaupassa. Vähän turpea kasvo, katkelleita verisuonia naamassa, kohtuullisen iso ostos, ja usein. En tiedä, ilmeisen ja helvetin iso ongelma; helppo vaieta: ongelmaa ei ole. Omalta osalta? En tiedä, vähän kuin saunasta luopuisi.
Ei mahdotonta, muttei todennäköistäkään.
Hyvä kirjoitus.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Sanna Antikainen Kansanedustaja
Iloinen
#5

Kiitos Robot kommentistasi.

Alkoholista luopuminen kannattaa kyllä. Rahaa säästyy ja terveys, mikäli siis juo yli suositusten. Joskus voi toki juhlistaa 🙂 Hyvää kesää sulle!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Täytyy olla lapsille kova kokemus kun näkee omassa perheessään ongelman/sairauden kuin heijastumaa jostain joka ei ehkä valkene juuri siinä hetkessä kaaoksen ollessa kyseessä. Vastuuntuntoinen nuori kuitenkin omilla voimillaan haluaa kantaa ”vanhemmuuden sijaisuutta”,yrittäen ottaa jopa vastuun kokonaisuudesta.
Kuitenkin liian raskas taakka aikuisiän kynnyksellä viedä taakkaa eteenpäin että ”pahimmillaan” oma nuoruus kuin löytäminen omaan itsenäiseen elämään jää löytymättä – jos jää yksin apua saamatta.
Sanonta lienee arjen realismia ; pitää olla ensin heikko jotta voi kasvaa vahvaksi oman elämän itsenäiseksi kulkijaksi !

Blogisi yleensä ovat täyttä asiaa elämän arkikentillä että osoittavat kaikesta huolimatta elämänvoimaa karuudenkin keskellä yhdistyen yhteiskunnankin eri asioihin !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Sanna Antikainen Kansanedustaja
Iloinen
#6

Seppo, kiitos upeista sanoistasi. Olet niin oikeassa tästä: ” pitää olla ensin heikko jotta voi kasvaa vahvaksi oman elämän itsenäiseksi kulkijaksi !”

Iloista kesää sinne Sinulle!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

huh huh sano nalle Puh
#3

Kiitokset hyvästä kirjoituksesta.

Ei hinta ole ratkaisu, mikäli päihteiden käytön ongelma jo olemassa. Aina sitä rahaa vaan päihteisiin löytyy muusta viis.

Kaikki lähtee mielestäni siitä, että ihmisen on paha olla. Syitä on pilvin pimein: syrjäytyneisyys, työttömyys, parisuhde ongelmat ym.ym

Miten niihin sitten päästäisiin puuttumaan ajoissa? Voi kun tietäis, niin olisin maailman onnellisin mies.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

keinoja:
-syrjäytymisen ehkäisy (eroon eurosta, itsenäinen Suomi, työ kannattavaksi ja mahdollisuudet rahoittaa palvelut omalla valuutalla ja finanssipolitiikalla)
-terveyspalvelut (eroon eurosta, itsenäinen Suomi, mahdollisuudet rahoittaa palvelut omalla valuutalla ja finanssipolitiikalla)
-alkoholin saatavuuden ja mainonnan rajoittaminen, hintapolitiikka (EU:n säännöksiä tiukemmat linjaukset)

eli keinot voidaan ottaa käyttöön eroamalla eurosta ja vaatimalla poikkeus EU:n säännöistä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000