Perussuomalaiset

Sanna Antikainen

Hoitajien suut tukkoon!

Suomen useassa kunnassa hoitohenkilökuntaa on käsketty pysymään vaiti heidän työssään havaitsemista epäkohdista.

Hoitajan työsuhteessaan saama, asiakkaita koskeva tieto kuuluu vaitiolovelvollisuuden piiriin. Kenenkään terveystietoja ynnä muita salassapidettäviä asioita ei saa paljastaa tai levittää sivullisille. Hoitohenkilökunnalla on ilmoitusvelvollisuus, esimerkiksi lasten kanssa työskentelevillä siitä on säädetty lastensuojelulaissa. Itse työpaikan ja työyksikön epäkohtien esilletuominen ei riko mitään lakia, jos vaitiolovelvollisuuden piiriin kuuluvia asioita ei paljasteta.

Onkin aiheellista kysyä, haluammeko tämän maan olevan paikka, jossa epäkohtia ei saa nostaa esille? Eikö hoitohenkilökunnan hiljaisuuteen kiristäminen ole loukkaus sananvapautta ja täten ihmisoikeuksia kohtaan? Onko edes laillista kiristää työntekijää pysymään vaiti työpaikan ongelmista?

Yle uutisoi vastikään neuvoloiden tilanteesta. Terveydenhoitajat eivät uskaltaneet puhua toimittajalle työpaikallaan esiintyvistä ongelmista omalla nimellään, koska pelkäsivät irtisanomista. Heitä vaivasi varsinkin kiire, suositusten yli nousevat asiakasmäärät, ja se etteivät he kykene antamaan äideille ja vauvoille niitä palveluita, joihin perheet olisivat oikeutettuja. Mainitut ongelmat; kiire, liian suuret asiakasmäärät ja riittämättömyys ovat tuttuja sosiaali- ja terveysalalla. Myös vanhustyö on ollut otsikoissa vakavien laatuongelmien takia.

Tämän hetkisessä taloudellisessa tilanteessa työnantajan on helppo kiristää työntekijöitään. Työelämässä ”kielikellon” maine myös kirii. Kunnat saattavat joskus mennä sieltä, missä aita on matalin ja näin säästää kuluissa. Ymmärrän niitä hoitajia, jotka pelkäävät puhua työpaikkansa ongelmista. Näin ei kuitenkaan pitäisi olla.

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Seppo Muurinen
Hämmentynyt
#1

Onko työnantajat noin ylisuojeltuja ja heille sallitaan uhittelut/sanktiot työntekijöille jotka tuovat vakavat puutteet jopa laiminlyönnit esille.
Näinkö huolehditaan työntekijöistä kuin heidän arvoistaan tehdä lainmukaista arvokasta työtä.
Kaikkihan sen tietävät missä murroksessa SoTe nykyisyydellään on ja kohtelee tekijöitään jopa kohtuuttomuudella työmäärään nähden.
Tämä tai nämä eivät ole salaisuuksia – yleisluontoisesti – mitä alan kipupisteissä pahimmillaan on … tekijä kuin työnantajaportaissa.

Potilaat/asiakkaat tietoineen ovat salassa pidettäviä seikkoja mutta työhön vaikuttavat käytännön kipupisteet mahdollisine puutteineen eivät ole salaisuuksia jos jäävät lainmukaisesti täyttämättä.
Niihin pitää puuttua ehdottomasti että ajaa asianmukaiseen päätökseen !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Persut ei persettä myy
#2

Koskeekohan tämä huume ongelmaakin , joka aika yleinen lääkäreiden ja hoitajien keskuudessa (taitaa olla nämä yleisimmät ammattit Suomessa joita erotetaan eniten huumeiden käytön takia)
”johtuu varmaan siitä kun tulee houkutus syödä kuormasta”
Entä sitä ongelmaa joka on tullut viimmeisen 15 v aikana tähnä maahan kun Terveyskeskuksista jaetaan suruta huume reseptejä hörhöille samaan aikaa terveys keskuksiin on pitänyt palkata vartijat pitämään näitä reseptejä jonottavia sekopäitä kurissa.
On todella törkeää jos tämä salaus ja vaitiolo velvollisuus koskee noitakin asioita koska ei ole kenenkään etu että huumehörhöjä suojellaan eikä se että huumereseptejä surutta jaetaan !
Tähän asiaan pitää saada nolla toleranssi niin että väärinkäytökset pitää ilmiantaa ,myös pakolliset huumetestit pitäsi laittaa pakolliseksi terveyden hoitoalalle
On aivan päivän selvää että osa suomen kansan yli 10 % osan mielenterveys lääkkeiden käytöstä iso osa päätyy huumeiden käyttäjille joko suoraan tai välikäsien kautta.Niin paljoa meillä ei mielisairaita tässä maassa ole minkään laskuopin mukaan !
Huumeille pitää saada nolla toleranssi tässä maassa (nin oikeille kuin apteekin kautta jaettaville jotka väärin käytettyinä on kaikista kovimpia huumeita!) ,ensimmäisen kerran jälkeen hörhöt hoitoon,toisesta häkkiin ja myyjille ( myös reseptien jakaja Lääkäreille vaikkei ne rahaa siitä suoraan ottaisikaan) elinkautinen tuomio heti.Elinkautinen sen takia koska kyse on tahallisensta nuoren eliniän laskusta,jokainen tietää tosiasian ilman tilastojen lukua että sinä päivänä kun nuori aloittaa huumeiden käytön sen keskimääräinen elinikä laskee useita kymmeniä vuosia ,sen tosiasian pitäsi riittää murha tuomioon huumekaupiaille joka tarkoituksella lyhentää ihmis elämää,sillä ei pitäisi olla eroa tappaako heti vai hitaasti kiduttamalla nin että lähipiirikin joutu kärsimään. (lisäksi nuori on ,jos ei siitä päivästä lähtien kun aloittaa käytönm niin vuoden- parin kuluttua yhteiskunnan elättinä loppu elämänsä joka ei ole halpaa yhteiskunnalle ja kun siihen lisätään rikosten yms. kustannukset.
Huumeet on pahin uhka tälle maalle ne aiheuttaa niin suuret kustannukset ettei kukaan osaa edes laskea niiden kokonais vaikutusta ,esim. kun puhutaan että joka päivä jää useita nuoria työkyvyttömys eläkeelle niin lähes kaikissa tapauksissa on kyse huumeista (lääkeiden ja viinan seka käytöstä)
PERSUJEN PITÄISI OTTAA TÄMÄ ASIA TOSISSAAN ESILLE JA TEHDÄ SILLE JOTAIN.
Erittäin kovat tuomiot on ainoa mikä tässä tilanteessa enään auttaa.Tämä työ olisi pitänyt aloittaa jo 15 v. sitten

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000