Pienyritykset ahtaalla myös viennissä
Suomen vienti on pitkälti suuryritysten varassa. Kaikista pienimpien, alle kymmenen henkilön yritysten osuus Suomen viennistä on vain kolme prosenttia. Vastaava luku on esimerkiksi Ruotsissa 11 % ja Englannissa 15 %.
Osaltaan tämä johtuu siitä, että Suomen kotimarkkinat ovat pienet ja vastaan tulee mittakaava. Merkittäviä kasvun rajoitteita ovat kotimarkkinoidemme heikko ostovoima ja monet yrittäjyyden lainsäädännölliset rasitteet. Näistä olosuhteista yrittäjien on vaikea ponnistaa.
Usein suomalaiset pk-yritykset jäävät altavastaajiksi ulkomailla. Esimerkiksi Kiinassa toimivat ruotsalaiset ja tanskalaiset pk-yritykset ovat vallanneet markkinoita huomattavasti tehokkaammin.
Suomi tarvitsee uutta talouspoliittista linjausta, jossa kotimarkkinat päästetään kehittymään kunnolla. Parasta elvytystä olisi antaa väestön ostovoiman kehittyä ja purkaa yritystoiminnan kaksinkertainen verotus.
Vahva kotimarkkinoiden kysyntä olisi elinvoimainen kasvualusta yrityksille, joista osa ulottautuisi myöhemmin kansainvälisille markkinoille. Siten myös vienti saataisiin ajan myötä leveämmälle perustalle.
(Kirjoitus julkaistu alun perin Uudessa Suomessa 30.3.2015)
http://bit.ly/1ECPF0v
Tekstin aiheet:
Yhdysvaltain teollisuus kehittyi aikanaan siten, että maa laittoi rajat kiinni ja antoi teollisuduen kehittyä suojassa ilman ulkomaista kovaa kilpailua ja yritysostajia. Kun kotimarkkinat ja teollisuus olivat kehittyneet niin vahvaksi, että maa alkoi menestyö kilpailussa, maa alkoi vaatia vapaakauppaa.
Me emme pärjää epäreilussa (ympäristö, työolot, palkat) kilpailussa Kiinaa ja muita vastaan. Tarvitsemme valtionyrityksiä ja kotimaan teollisuuden ja innovaatioiden suojelemista. Maamme luonnonvaroja tulee käyttää suomalaisten hyväksi, eikä niitä saisi antaa käytännössä ilmaiseksi poisvietäväksi ulkomaisten käsiin. Kokoomuksen mielestä on työllistävää, kun kuorma-autolla rahdataan luonnonrikkautemme ulkomaille. Kun innovaatiot ja alkavat yritykset ostetaan heti pois ja viedään muualle, sekin on kuulemma menestystarina. Kun korkeakoulumme ja yliopistomme alasajetaan, on sekin kuulemme jotain ”huip”…utusta! Miljardien syytäminen Saksan ja Ranskan pankeille on ”välttämätöntä”, että saadaan Merkel tukemaan vierailulla Kokoomuksen vaalikampanjaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Meille uskotellaan, että mitä korkeampi työttömyys, sitä korkeampi kansantuote henkeä kohden. Tosiasiassa se ei lisää kuin hetkellisesti matalapalkkayritysten omistajien tuloja. Kun kaikki olisivat työttöminä, olisi tuotanto maksimissa, tämä on Kokoomuksen ja EK:n logiikka.
Pienyritykset voivat sitä paremmin, mitä parempi ostovoima kansalla on.
Koulutus- ja hyvinvointiyhteiskunta rapautuu työttömyyden aiheuttaman koko kansaa lopulta koskettavan syrjäytymis- ja ghettoutumiskierteen seurauksena.
Perinteisen taloustieteen mukaan, kun ihmiset ovat töissä, on tuotanto maksimissa ja valtion tulot maksimisssa ja kulut minimissä. Oman valuutta- ja finanssipolitiikan avulla on mahdollista vaikuttaa tehokkaasti työllisyyteen.
Oma tullipolitiikka, oma valuutta, oma keskuspankki, omat valtionyhtiöt – samat keinot joita Kiina ja Intia nyt käyttävät, auttaisivat meidätkin nousuun kuten maamme nousi jo kerran sotien jälkeen.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Meidän pienet yritykset ovat suurempien yritysten alihankkijoita. Isot häviävät maailmalle jossa teettävät” pienet” työt. Tarkasti jos osakesalkkuasi tutkit huomaat ettei näihin kahdensorvin yrityksiin ole ollenkaan tullut sijoitettua. Nyt nämä väsyneet pienet vielä lapioi Suomen suosta? ilmaiseksi tietty. Pöh
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti