Perussuomalaiset

Roger Kulmala

Soini ja perussuomalaiset yritettiin hiljentää EU:n suhteen

Suomen ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kävi eilen epävirallisella matkalla puolueen rahoilla Lontoossa, jossa brexit on nostattanut poliittisen hirmumyrskyn, ja tapasi siellä muutamia konservatiivipoliitikkoja. (Soinin oma  plokkaus   matkasta.) Tämä nosti käsittämättömän älämölön Suomessa median, opposition ja jopa kokoomuksen keskuudessa. Soini ei kuulema edusta Suomea, kuten ulkoministerin kuuluisi.

Itse en ymmärrä kohua pätkääkään. Onhan se tosiaan skandaalimaista, että ulkoministeri menee ulkomaille ja tapaa ulkomaisia poliitikkoja. Britannia on Suomelle historiallisesti erittäin tärkeä kauppakumppani ja Länsi-Euroopan kenties merkittävin sotilasmahti. Luulisi, että Soini saisi kehuja, kun hän lähtee maahan edustamaan ja luomaan suhteita.

Mutta ei. Suomalainen media, poliitikot ja muu eliitti ovat hyvin järkyttyneitä, miten Britannian kansa äänesti EU-eron puolesta. Eliitin on todella vaikea ymmärtää, että jotkut rahvaasta todella pitävät EU:ta ja sen avointa maahanmuuttopolitiikkaa kirouksena eikä siunauksena. Kun muuta mahdollisuutta purkaa ärtymystä ei keksitty, niin media ja oppositio päättivät hyökätä Soinin kimppuun. Heitä selvästi ärsytti, että Soini oli jopa melkein iloinen brexitistä, eikä syyllistänyt Britanniaa siitä.

Arvostelijoiden mukaan Soini ei edustanut hallituksen linjaa brexitin suhteen ja puhui jopa Suomen EU-eron eli fixitin mahdollisuudesta. Ensimmäinen syytös ei pidä ollenkaan paikkansa. Hallitusohjelmassa ei tietenkään mainita, miten Suomi suhteutuu, jos Britannia tai joku muu maa lähtee EU:sta. Halllitus muodostaa kannan asioihin, sitä mukaan kun niitä maailmalla tapahtuu ja ulko- ja Eurooppaministerinä Soinilla on merkittävä osa näiden linjausten muodostumisesta. Kuuluu demokratiaan ja avoimeen yhteiskuntaan, että Soini puhuu näistä myös medialle.

Soinia on myös kritisoitu, että hänen puheensa saavat Suomen EU-jäsenyyden kyseenalaiseen asemaan hallitusohjelman vastaisesti. Näin ei ole. Soini, eikä kukaan muu perussuomalaisten ministeri tai johtohenkilö ole ehdottanut, että tämän hallituksen pitäisi järjestää fixit-äänestys. Toki sellaisen järjestämistä on pohdittu, mutta perussuomalainen on itsenäinen puolue, jolla on omat linjauksensa EU:n ja kaiken muunkin suhteen. Sipilän hallitus menee hallitusohjelmansa mukaisesti, mutta ei se estä perussuomalaisia tekemästä linjauksia tulevaisuuden suhteen. Seuraavissa eduskuntavaaleissa nykyisetkin hallituspuolueet ovat vastakkain.

Soini voi olla samaan aikaan ulkoministeri, joka edustaa hallituksen ja Suomen linjaa, ja perussuomalaisten puheenjohtaja, joka johtaa ja edustaa puoluettaan. Jos tämä olisi ongelma, ongelman ratkaisemin kuuluu hallituksen johtajalle pääministeri Sipilä. Mutta jos asetelma olisi ongelmallinen, niin olisiko hän alunperinkään antanut Soinille hallituksensa ulkoministerin salkkua?

Ajat muuttuvat. Ennen Soinia ja perussuomalaisia syytettiin impivaaralaisuudesta. Nyt Soinia syytetään siitä, että hän menee ulkomaille tapaamaan ihmisiä. Edistystä tämäkin. 

Oma lukunsa Soini arvostelijoissa on kokoomus ja sen tuore puheenjohtaja Petteri Orpo. Orpo  twiittasi   eilen, että ”Edellytän, että Suomen ulkoministeri edustaa sekä kotimaassa että ulkomailla yksiselitteisesti hallituksen linjaa. #brexit”

Orpo on ensinnäkin hallituksen hierarkiassa Soinia, joka on varapääministeri, alempana, joten Soini harjaaminen ongelmatilanteessa kuuluisi pääministeri Sipilälle, eikä Orpolle. Toisekseen, kuten edellä olen osoittanut, Soini ei ole rikkonut hallituksen linjaa, joten tällainen ulostulo on silkkaa riidanhaastoa.

Kokoomus on itse taas kyvytön toteuttamaan hallituksen linjauksia. Maahanmuuttopolitiikkaa on ollut vaikea kiristää hallituksen linjausten mukaisesti, kun Orpon aiemmin johtaman sisäministeriön virkamiehet ovat jyränneet ministerinsä ja hidastelleet linjausten toteuttamista. Lisäksi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on hidastellut kielivapautta lisäävä kokeillun toteuttamista.

Uskon, että motiivina kaikelle Soinin arvostelulle on yrittää vaientaa perussuomalaiset. EU on heikko ja suurissa vaikeuksissa. Eliitti tietää tämän ja aavistaa, että pidemmällä aikavälillä fixitkin voi olla mahdollinen. Siksi kaikki EU-jäsenyyttä kyseenalaistava keskustelu pitää hiljentää. Nyt yritettiin vedota hallitusohjelmaan sen linjauksiin EU:sta, joita siihen ei ole edes koskaan kirjattu.

Loppuhuomiona, että pahiten mopo karkasi käsistä tässä selkkauksesta vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Outi Alanko-Kahiluodolta, joka Twitterissä vihjaili Soini syyllistyneen maanpetokseen. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja on yleensä se henkilö, jonka pitäisi estää ja hoidella kansanedustajien tällaiset möläytykset. Virheen tekeminen ja sen anteeksipyytäminen ei varmasti edistänyt Alanko-Kahiluodon asemia vihreiden puheenjohtajakamppailussa.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


16 kommenttia
terve järki
Tyytyväinen
#2

Soini on herännyt ja alkanut tehdä perussuomalaista politiikkaa!

on aikakin tehdä irtiotto lammasmaisesta orvosta!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Eräs ongelma jäisi, vaikka eroaisimme eurosta ja EU:sta: tiedotusvälineiden vahva ja keskittynyt yksityisomistus ja sen vaikutus maamme politiikkaan. Tämä on johtanut myös EU- ja eurojäsenyyksiimme, ja on niiden syy. Tiedotusvälineiden keskittynyt yksityisomistus ei kuulu demokratiaan, vaan harvainvaltaan.

Jos emme sitä pura, meno säilyy maatamme tuhoavana, ja tiedostusvälineiden omistajien suosima politiikka on edelleen maassamme vallassa – edut eliitille, kansallisomaisuus ulkomaille – kansa kyykkyyn.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Rahvas
#4

Eliitin kusipäisyydellä ei ole rajaa…..

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Rippe
#5

EU on MÄTÄ! Eliitin suorastaan rikollinen projekti.
Suomi ulos unionista äkkiä, Ennenkuin kaikenmaailman Turkit ja persaukiset pikkumaat liittyvät elätettäviksemme ja Eurooppa täyttyy muslimeista ja afrikkalaisista. On muuten pian sisällissotia tiedossa….

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000