Perussuomalaiset

Risto Simonen

Riippumaton media

Näin kesä- ja loma-aikana kumpusi mieleen veikeän raflaava ajatus siitä, että mediaväki ja toimittajakunta ovat kenties riippumattomia silloin, kun toimittajat levittävät kotinsa tai mökkinsä pihalla kahden puun väliin riippumaton ja asettuvat kauniin suvipäivän kunniaksi lojumaan riippumatolle pohtimatta ilmansuuntia, polariteetteja, jäsenkirjoja tai muita sidonnaisuuksia. Carpe diem. He elävät vain siinä hetkessä. Lojuessaan auringon ja lempeiden kesätuulten hellimänä, heinänkorsi suussa riippumatossaan, toimittaja todella on asianomaisessa kontekstissaan riippumaton toimittaja.

Julkaistavien sanomien sensuuri lakkautettiin sanan ankarimmassa merkityksessä 1766. Painotoimen ja painovapauden sääntelyä kuitenkin ilmeni vielä 1800- luvulla vaihtelevalla ankaruudella. Vuosisadan vaihteessa pyrkimykset valtiollisen vallankäytön demokratisoimiseksi ja vaatimukset poliittisten perusoikeuksien takaamiseksi loivat painetta sanan- ja painovapauden saattamiseksi perustuslain tasoiseksi. Vasta 1905 suurlakon nostattama kuohunta ajoi voimaan ensimmäisen sananvapauden perustuslainsäännöksen vuonna 1906. 1919 painovapauslaki toisti sensuurikiellon. Sääntelyä ja rajoituksia kohdistettiin kuitenkin vielä 1920- ja 1930-luvuilla sekä äärivasemmistolaiseen että äärioikeistolaiseen painoviestintään. Talvisota aloitti uuden sensuroinnin ja sääntelyn kauden, joka päättyi vasta 1945 rauhaan. Tämän jälkeen sananvapautta ei ole Suomessa kohtuuttomasti kriminalisoitu. Vanhempi ikäpolvi muistaa kuitenkin ns. suomettumisen ajan 1960-luvun lopulta Kekkosen aikaan ja aina Koiviston aikaan saakka, jolloin Suomessa harjoitettiin voimakasta itsesensuuria ja julkisen keskustelun valvontaa. Vierasta valtiota ”vahingoittavan” aineiston julkaiseminen oli kriminalisoitu aina Neuvostoliiton hajoamiseen saakka.

Nykymuodossaan perustuslain sananvapaussäännös kuuluu seuraavasti:

”Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä”.

Perusoikeussäännös kieltää sananvapauden ennakkovalvonnan ja ennakollisten esteiden asettamisen kenenkään toimesta. YK:n ihmisoikeuksien julistus vastaavasti toteaa:

”Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta”.

Suomalaisen poliittisen historian valossa meidän sananvapautemme ilmatilaa valvoo edelleenkin sangen selväpiirteinen poliittinen mediahierarkia, jota aikanaan maamme suuret keskeiset puolueet (mm. punamulta) ovat olleet rakentamassa ja tukemassa. Ylen osalta mediapoliittinen historia on läpinäkyvää, sillä Eino S. Revon jälkeen Yle oli pitkään vasemmiston hallussa ja koko viestintäväline on ollut vasemmistolaisten toimittajien intomielisen valtautumisen väline aina viime vuosiin – eikä Kivinen ole saanut juurittua pois organisaatioon syvään juurtunutta perivihervasemmistolaista toimituksellista eetosta ja paatosta. Yleä ei voi siten vielä tänäkään päivänä, hallintoneuvoston ohjauspyrkimyksistä huolimatta, pitää puolueettomana yhteiskunnallisena mediana.

Ilmatilaa hallitaan myös keskeltä ja oikealta. On äänestäjiä kohtaan epäreilua, että suomalaiset päivittäin julkaistavat johtavat printti- ja e-mediat ovat keskusta-oikeistolaisten puolueiden hallussa. Samoin myös ns. keltainen lehdistö, joka on kaupallisesti orientoituvana mediakanavana markkinaehtoisesti toimivien puoluepoliittisten vaikuttajien hallinnassa. Vastaavalla tavalla ”Maakuntien media” ja osa merkittävimmistä maakunnissa tilattavissa olevista lehdistä aina paikallislehtitasolle ovat pääosin Keskustan hallussa. Toimituksellista sisältöä ohjataan jatkuvasti toimituksellisena omistajaohjauksena johtavan puolueen intressien näkyvyyden varmistamiseksi ja muiden ”haitallisten” äänenpainojen näkyvyyden estämiseksi. Johtavia maakuntalehtiä ei voida siten pitää puolueettomina yhteiskunnallisina medioina.

Perussuomalaiset eivät omista Suomessa yhtään markkinaehtoisesti toimivaa tiedotusvälinettä. Perussuomalaiset eivät ohjaile taloudellisesti tai poliittisesti tiedotusvälineiden toimituksellista työtä siten, kuin suomalaisen median historiassa ja nykyhetkellä, voidaan läpinäkyvästi osoittaa olevan edelleenkin poliittiseen mediaohjaukseen kuuluva maan tapa. Perussuomalaisten lähettämiä ns. hyviä uutisia, aloitteita ja sanomia ”blokataan”, estetään, manipuloidaan, vääristellään. ”Huonoja uutisia” etsitään, kaivellaan, vahvistetaan ja jopa itseasiassa ”tuotteistetaan”. Tässä kohtaa herää kysymyksiä poliittisen sensuurin ja poliittisen sanan- ja painovapauden rajoittamisen ja sääntelyn olemassaolosta Suomen ”demokraattisessa” Tasavallassa lähestyttäessä 2020-lukua? Perussuomalaisten nuoret ovat puntaroineet sananvapautta heittämällä sananvapauden vaa´an toiseen vaakakuppiin verrokkipainoksi Pohjois-Korean tai uus-suomettumisen. Vertaukset saattavat herättää hilpeyttä. Perussuomalaisten jäseniä ja äänestäjiä tämä ei kuitenkaan liiemmälti huvita. Perussuomalaisten kannattajien kokema syrjintä onkin yksi keskeisin syy flegmaattisuuteen ja jopa pidättäytymiseen vastaamisesta galluppeihin.

Perussuomalaiset ovat alkaneet varhaisessa puolueen historiansa vaiheessa julkaista omaa Perussuomalainen -lehteä, jota jaetaan sekä jäsenistölle että puolueen aktiivien toimesta talkooperusteisesti kaikkialla Suomessa. Siten poliittiseen päätöksentekoon kuuluvaa asioiden valmistelua ja päätöksien vaikuttavuutta on päästy läpinäkyvästi avaamaan ja ruotimaan kaikkialla Suomessa – aiempaa tasapuolisemmin ja oikeudenmukaisemmalla tavalla. Ilman piilottelua ja blokkaamista. Myös verkossa ilmestyvä Suomen Uutiset -mediakanava on ollut tärkeä suomalaista kansallisen päätöksenteon läpinäkyvyyttä, oikeudenmukaisuutta ja moniarvoisuutta tukeva kanava. Perussuomalaisten lanseeraamat ns. ”tuumaustunnit” verkossa ovat olleet menestys ja ne ovat vastaavalla tavalla suomalaista kansallista tiedonvälitystä avaavia ja läpinäkyvyyttä edistäviä mediahetkiä erityisesti silloin, kun toimittajat eivät tarkoituksellisesti etsi näiden mediatilaisuuksien sanomista ”vääristelyn” sijaa – vaan uskaltavat julkaista selvän ja ilman tulkinnanvaraa olevan sanoman ilman ”puoluetoimistojen” suodattimia.

Suomalaisen kansanvaltaisen edustuksellisen demokraatin päiväunen kohteena voisi olla se päivä, jolloin suomalaisessa sivistysvaltiossa, kansainvälisesti tunnustetussa, avoimessa informaatio- ja tiedonvälitysyhteiskunnassa kaikkien äänestäjiensä valitsemien eduskunta- ja hallituspuolueiden oikeutetusti tuottamat sanomat ja uutiset ovat tasavertaisessa asemassa kaikkien muiden vastaavassa asemassa olevien puolueiden viestinnän kanssa.

Perussuomalainen ihminen ei hyväksy sitä, että hänen ajatuksiaan, mielipiteitään ja hänen kantaansa yritetään sanella ja ohjailla puolueorganisaation ja puolueen demokraattisesti hyväksyttyjen puolueohjelmien ulkopuolelta. Perussuomalaiset rp:n linjaa eivät päätä tai ohjaile oppositiopuolueet, korporaatiot, media, gallupit, kyselyt tai päivystävät dosentit – vaan puoluekokous ja puoluekokousten välisenä aikana puolueneuvosto, puoluevaltuusto, puoluehallitus sekä eduskuntaryhmä ovat linjakysymyksen painoarvosta riippuen puolueen sääntöjen mukaiset kaikista linjakysymyksistä päättävät toimielimet. Ei mikään eikä kukaan puolueen ulkopuolinen taho!

Median riippumattomuutta voi jokainen pohtia riippumatossa tai sen ulkopuolella. Ainoa sidonnaisuus, mikä kesäloman riippumatossa on tärkeää on riippumaton tasapaino ja köysien hyvä ja vahva sidos. Hyvää mediakesää kaikille tiedotusvälineille ja myös ns. päivystäville dosenteille!

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


8 kommenttia
Hyvä Risto
#1

Valistunut suomalainen erottelee raportoinin ja tupeloinnin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#2

Yle on kaikkea muuta kuin riippumaton, vihervasureiden äänitorvi.
Järkyttävää, että ylen työryhmä ei saanut mitään muutosta tähän touhuun.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

YLE on suurista medioista luotettavin, mutta sieltäkin tulee paljon silkkaa propagandaa. Iltalehti ja HS ovat paljon enemmän propagandatorvia ja muokkaavat ihmisille tietynlaista maailmankuvaa.

YLEllä on kuitenkin osa toimittajista vielä vanhanaikaisia, eikä valtiollisessa organisatiossa joudu heti syrjään, jolloin osa uutisista on totuudenmukaisia.

Muut mediat ovat keskitetysti yksityisomistettuja, ja siellä työskentelevät Copy-Paste-tasoiset toimittajat tietävät, miten pitää kirjoittaa, jso haluaa säilyttää mahdollisuuden työntekoon maassamme jatkossa.
Omistajien, trahoittajien ja mainsotajien miellyttäminen on tärkeitnä, tiedosnvälityksellä ei ole enää väliä. Koko ”tiedonvälitys” on nykyään maasssamme lähes silkkaa propagandaa, ja osa kansasta hölmösti yhä uskoo.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Sveitsin mallin mukainen demokratia toimii. Siellä kansaa koko ajan koulutetaan yhteiskuntaa koskevissa kysymyksissä ja kansa pääsee päättämään kansanäänestyksissä kaikista tärkeistä asioista. Ennen äänestyksiä kansa lukee asiasta laajan tietopaketin, jossa kerrotaan asiasta eri puolilta. Poliitikkoja kunnioitetaan eikä vainota, kuten meillä.
Koska kansa pääsee päättämään asioista suoraan, ei voi muodostua poliittista eliittiä, joka kaappaisi vallan, ja äänestystuloksista huolimatta päättäisi kuten tahtoo, tai sen rahoittajat päättävät.
Demokratian uhkana on myös vaalirahoitus, jolla pienellä summalla voidaan ostaa vaikutusmahdollisuudet suuriin päätöksiin ja taloudellisiin asioihin. Samoin tiedotusvälineiden yksityisomistus, erityisesti keskittynyt sellainen. Kun maassa tiedotusvälineet ovat vain harvojen käsissä, ja ne on mahdoillsta ostaa pienehköillä rahasummilla verrattuna asioihin, joihin niiden omistuksella voi usein ratkaisevasti vaikuttaa, on suuri riski, että niitä väärinkä

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Sitä saa mitä tilaa
#7

Miksi arvostaa nykyisiä paskalakkeja, jotka eivät arvosta omia kansalaisiaan?! Se päättäjien ”arvostus” näkyy jo katukuvassa esimerkiksi siinä, kuinka johtavat ministerit toteuttavat positiivista syrjintää järjestäen ohituskaistoja suoranaisille elintasopakolaisille. Samaan aikaa oman maan kansalaiset näännytetään byrokratialla ja puhtaalla kyykyttämisellä työttömyyskortistoihin tai pidetään tyhjänpanttina esimerkiksi niin, ettei nuorille ole opiskelupaikkoja.

Samaan aikaan poliitikot, hyvänä esimerkkinä Perussuomalaiset, lähinnä vittuilevat ja näyttävät keskisormea vähävaraisille ja työttömille ”vahana työväenpuolueena”, kun piti mennä turvaamaan hinnalla millä hyvänsä muutaman johtavan takinkääntäjän ministeri- ja muut virkapaikat.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

… väärinkäytetään, tai että tiedonvälitys vääristyy rahoittajia, mainostajia ja muita sidostahoja mielisteleväksi tiedonvälityksen ja kansan edun kustannuksella. Tiedotusvälineiden tulisi olla pääosin kotimaisesti omistettuja, paikallisia maakuntalehtiä, puoluelehtiä, ja osuustoimintatyyppisesti omistettuja, kuten esim- S-ketju tällä hetkellä, sekä valtiollisia. Näin monipuolisuus ja tasapuolisuus tulisivat varmistetuiksi. Ulkomainen tai keskitetty omistus pitäisi rajoittaa lailla vähäiseksi. Vaalirahoitus tulisi kieltää, koska se todellisuudessa toimii kuten lahjonta. Ei valtaa tule voida ostaa rahalla; ei edustajien myötämielisyyttä tai suoraan vaikuttaa vaalirahoituksella siihen, kenet valitaan, eikä myöskään pidä voida ostaa ihmisten maailmankuvaa paljolti luovaa mediaa, ja sitä kautta ehkä merkittävintä valtaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Köpi
#5

Tosi riippumaton….
Suomen media on aivopesty tai lahjottu euromyönteiseksi.
Vaikka kuuluisa sokea Reettakin näkee että homma on täysin persaallään, niin nämä toimittelijat kilvan kehuvat unionia ja toistavat samaa mantraa, Suomi kuuluu länteen, maailma globalisoituu, emme voisi käpertyä ja eristäytyä Impivaaraan…
Naurettavaa lässytystä ja diipadaabaa!
ELÄMÄÄ ON EU:N ULKOPUOLELLAKIN. Sveitsit, Norjat ym. ovat kansainvälisiä hyvinvointivaltioita ja ennenkaikkea ITSENÄISIÄ!
Jos kansainvälisyyteen tarvitaan kerjäläisiä ja kaavuissa notkuvia kaduille niin HOH-HOIJAA!
Irti diktaattorien vallasta ja pois unionista ja äkkiä!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Kyllä kaikista idiooteimmankin pitäisi nyt viimein Nizzan iskujen jälkeen tajuta, että kaikki matut pitää saada maastamme heti ulos. Voiko joku olla oikeasti niin tyhmä, että ei tajuaisi? Poliitikot kyllä voi lahjoa rahalla ja viroilla, ja uhkailla medialokakampanjoilla ja puolueesta erottamisella ja vaalilistoilta ja valiokuntapaikoilta pudottamisilla, sekä vaalirahojen menettämisellä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000