Perussuomalaiset

Riitta Kangasluoma

Sosiaalihuoltoon tarvitaan enemmän tekijöitä

Aluevaaleissa moni puhuu vain terveyspalveluista ja pelastuslaitoksen palveluista, mutta erittäin merkittävä osa SoTe-kokonaisuutta ja uutta hyvinvointialuetta on sosiaalihuolto. Sosiaalihuollossa on koko maakunnassa vuosien aikana havaittu erittäin suurta vaihtelevuutta työntekijöiden suhteen. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että työn kuormittavuus on valtavan suurta, asiakkuuksia on todella paljon yli suositusten yhtä työntekijää kohti, aika menee tulipalojen sammuttamiseen, eikä ennaltaehkäisevälle työlle jää niin paljon aikaa, kuin alan ammattihenkilö haluaisi siihen panostaa. Kirjaamisia asiakaskäynneistä ja -kontakteista ei useinkaan pystytä tekemään kovin nopeasti. Asiat, joita sosiaalihuollon ammattihenkilöt käsittelevät päivittäin ovat myös hyvin kuormittavia eikä työntekijät kykene painamaan asioita mielestä kotonakaan. Sosiaalihuollossa on huutava pula työntekijöistä ja nykyiset työntekijät elävät jatkuvan kiireen ja stressin alaisina.

On selvää, että kiire ja stressi aiheuttaa ahdistusta. Työntekijä taistelee viimeisillään voimillaan ja tekee parhaansa. Ammattietiikka kärsii, kun yksinkertaisesti ei ole enempää aikaa panostaa tiettyihin asioihin. Se on väärin. Jokainen ammattihenkilö haluaa tehdä työnsä parhaalla mahdollisella tavalla. Asiakasmäärät tulee pysyä kohtuullisina, se on ensimmäinen askel kohti parempaa työnhyvinvointia. Panostusta työhyvinvointiin tarvitaan joka alalla, mutta erityisesti sosiaalihuollossa, sillä siellä kohdataan hyvin vaikeitakin tilanteita, jotka saattavat myös aiheuttaa ammattihenkilöllekin traumoja. Hyvinvoiva työntekijä tekee työnsäkin hyvin. Hyvinvoiva työntekijä ei vaihda paikkaa.

Sosiaalityössä työtä tehdään usein yksin, jonka vuoksi tulee pohtia myös työturvallisuuden toteutumista. Lisäksi tulee pohtia oikeusturvaa ja sen toteutumista etenkin asiakkaan, mutta myös työntekijän näkökulmasta. Yksin työskentely on myös yksi työhyvinvointia heikentävä asia. Hyvinvointialueen yksi tärkeimpiä tehtäviä onkin lisätä yhteistyötä eri alan toimijoiden välillä. Osassa kuntia tämä jo kohtalaisesti toteutuukin. Yhteistyön tekeminen toimijoiden välillä on ennenkaikkea lasten ja perheiden etu, jonka avulla saadaan myös päällekkäistä työtä vähennettyä.

Lastensuojeluun saatiin onneksi sosiaalityöntekijämitoitus. Se on ensimmäinen merkittävä askel parempaan suuntaan. Tarvitsemme ammattihenkilöitä koko sosiaalihuoltoon. Esimerkiksi vammaispalveluun tarvitsemme vankkaa osaamista ja tietämystä vammaisuudesta. Tarvitaan myös aitoa ymmärrystä ja kiinnostusta perheiden elämästä. Palvelutarpeen arvioinnissa tulisi kiinnittää huomio kokonaisvaltaiseen tarkasteluun eikä miettiä, täyttyykö kaikki vanhan kaavan kriteerit tämän henkilön kohdalla. Sosiaalityön tehtävänä on auttaa ihmisiä hädän hetkellä, myös vammaispalveluissa. Ihmisten kohtaaminen on kaiken A ja O. Esimerkkinä tilanne, että perheessä on diagnosoitu lapselle jokin sairaus, josta ei parane. Tilanne on perheelle uusi ja erittäin iso shokki. Tällaisessa tilanteessa harvoin kuulee, että apua on tarjottu. Valitettavan usein kuulee, että vanhemmat kaiken sen shokin ja epätietoisuuden keskellä joutuvat hankkimalla hankkimaan tietoa lapsensa oikeuksista ja vaatimalla vaatimaan palveluja. Voi siis sanoa, että palveluohjaus ontuu hyvin paljon, joskus tuntuu, ettei sitä ole lainkaan saatavissa.

Lapset ja nuoret sekä erityislapset ovat minulle sydämen asia. Haluan olla tekemässä töitä sen eteen, että heidän äänensä saadaan kuuluviin ja ammattilaiset, jotka tekevät tätä arvokasta työtä heidän hyväkseen, saavat tehdä työtään ammattietiikkansa mukaisesti ja turvallisesti. Äänestämällä minua, annat kauttani äänen myös sosiaalihuollolle. Minua voit äänestää Etelä-Pohjanmaalla numerolla 358.

Osallistu keskusteluun!


6 kommenttia
Nimetön
Hämmentynyt
#1

Mikä hitto tätä kansaa oikein vaivaa? Romahtiko suomalaisten geeniperimä sotien mukana kaatuneiden mukana? Kohta jokatoinen roikkuu sossun luukulla, tai odottelee pääsyä psykiatrin vastaanotolle. Buumerina vain tulee mieleen, että pitäisikö välikaljan prosentit puolittaa ja kuppiloiden määrää laskea, lisäten kravattipakon ja alkometriin puhalluksen, ennen sisäänpääsyä?
Huolestuttavinta on, että muksut tuntuvat olevan heti ”kunnallisesta varhaiskasvatuksesta” päästyään, valmiita psykiatrien tarvitsijoita? Onko se todella niin? Jos useat teini-ikäiset pohtivat sukupuolensa vaihtoa, niin jokin on pielessä ja pahasti.
Sossut hehkuttaa huolehtimista ”vauvasta vaariin”. Tässäkö jo lähtökohtaisessa paapomisen mallissa on osasyy tähän tilanteeseen? Oikein kannustetaan avuttomuuteen. Uskollista äänestäjäkuntaa kasvattaen?
Kertokaa nyt ihmeessä, TE asioiden kanssa puuhaavat, mistä teidän mielestänne todellisuudessa on kysymys? Eihän tämä näin terveeltä tunnu?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#3

HEI. KIITOS NIMETÖN HÄMMENTYNYTKIN. KYSYMYS ON ❤️ SIITÄ, KUN SIELUNVIHOLLINEN PERKELE: OMI SUOMENVALTIOSSA:YKSINOIKEUDEN JEESUKSEEN KRISTUKSEEN, 1222 VUOTTA SITTEN, KUN SUOMEEN PITI TULLA KRISTINUSKO, MUTTA PERKELEHENKIVALTA, SEN VEI ITSELLEEN, JA TAKAVARIKOI SEN, KUIN ❤️ EPÄREHELLINEN KAUPPIAS SODANJÄLKEEN PIILOITTI TAVAROITA, NIINSANOTUSTI TISKINALLE, JOSTA NIITÄ MYI, VAIN, “ÖKYRIKKAILLE”, LIE’, KORKEALLA HINNALLA. NYT NUO, LÄHINNÄ KOKOOMUSRIKKAAT, OVAT TEATTERIMAISESTI OMINEET JEESUKSEN ❤️ JA LÄHINNÄ, TARKOITUS ON ❤️ OLLUT KÄTKEÄ HÄNET, RAHVAALTA KANSALTA: EI PRESITENTTIKÄÄN, SAANUT “KAKAISTUA” SUUSTAAN UUDENVUODENPUHEENSA TOIVOTUKSENA: JEESUS TEITÄ SUOMALAISET: RUNSAASTI SIUNATKOON, JA VARJELKOON, JA MIKÄLI TEIDÄN ON ❤️ AIKA TÄÄLTÄ AJASTA LÄHTEÄ, NIIN TURVATKAA JEESUKSEEN KRISTUKSEEN, NIIN PÄÄSETTE: KRISTUSUSKOVAISTENNE SUKULAISTENNE LUOKSE, TAIVAAN 👼❤️ ISÄNNE LUOKSE: IANKAIKKISEEN ELÄMÄÄN ❤️. KIITOS. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

westfinn
Vihainen
#2

Loistavaa argumentointia nimetön! Tuntui lukiessani niin kuin itse olisin kirjoittanut tuon kommenttisi.
Sisun puute, luonteen löysyys, periksiantaminen ja tukien varaan heittäytyminen heti yläasteelta päästäessä. Siinäkö meidän veronmaksajien taso eu-tasavallassa nimeltä Finlandia?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#4

Tulevaisuuden veronmaksajien!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

PRO PERUSSUOMI
Iloinen
#5

Nyt Riitta herättelemään lasten, nuorten ja erityislasten vanhempia, siskoja, veljiä ja läheisiä äänestämään henkilöitä, jotka todella välittävät!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Iloinen
#6

Ja jotka ymmärtävät, että tarkoitat käsiä ja jalkoja etkä osoastopäälliköitä!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000