Perussuomalaiset

Reijo Tossavainen

Konsultit rahastavat turhilla EU-hankkeilla

EU valvoo pikkutarkasti rahankäytön laillisuutta, mutta unohtaa lähes täysin lopputuleman merkityksen. Se on johtanut rahojen haaskaukseen.

Olen usein kirjoittanut niin sanotusta lähialueyhteistyöstä Suomen ja Venäjän välillä, ja myös laajemmalti EU-rahojen ja muiden yhteiskunnan tarjoamien rahojen tehottomasta käytöstä. Jos kaiken tiivistän, sanon, että on konsulttifirmoja, jotka miltei yksinomaan elävät erilaisten enemmän tai vähemmän turhien hankkeiden varassa.

Tähän kirjoitukseen sain kimmokkeen Helsingin Sanomista 1.7. Siellä on asiantilaa hyvin kuvaava otsikko: ”EU-rahalla vähän tuloksia”.

Hesarin jutussa kerrotaan kunnallisista elinkeinoyhtiöistä, jotka joko itse tai palkkaamisensa konsulttien avulla väsäävät projekteja/hankkeita toinen toisensa perään. Yhteiskunta kyllä tarkkaan valvoo, että kaikki menee laillisesti. Sen sijaan juuri kukaan ei valvo hankkeiden tuloksellisuutta. Niiden omat loppuraportit vilisevät hienoja termejä ja ilmaisuja, kuten ”luodaan palvelukonsepteja” ja ”pilotoidaan sijoittautumismahdollisuuksia”. Ne ovat kuitenkin vain sanahelinää, sillä todelliset tulokset ovat usein lähes nollan arvoisia.

Esimerkiksi Etelä-Karjalassa on ylikunnallinen elinkeinoyhtiö Wirma. Eräällä EU:n tukemalla hankkeella kaupallistettiin venäläisiä innovaatioita vuosina 2010-2013. Kustannukset olivat 924 000 euroa. Loppuraportissaan Wirma kehaisee hankkeen tuottaneen kahdeksan venäläisten Suomeen perustamaa uutta yritystä sekä sähköisen venäläisinnovaatioiden kaupallistamisjärjestelmän. Tosiasiassa yrityksistä seitsemällä ei ole lainkaan liiketoimintaa, ja kahdeksannella on maksuhäiriöitä.

Myös Savitaipaleen kunta oli mukana Wirmassa. Tuloksiin ei oltu tyytyväisiä, ja siksi Wirman toimitusjohtaja kutsuttiin kunnan päättäjien kuultavaksi. Tuon kuulemisen jälkeen oltiin yksimielisiä, että Savitaipaleen käytännön tarpeista nähtynä ei ollut tarvetta Wirman palvelujen käyttöön. Nyt kuntaan on palkattu oma elinkeinoasiamies, ja työ on lähtenyt lupaavasti käyntiin.

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Timo Erkinheimo
#1

Yritysten maksamat tuloverot ovat noin 4-5 Mrd Eur, ja yritystuet ovat samaa suuruusluokkaa. Yritysten tuloverot voitaisiin laittaa Viron tapaan nollaksi, ja samalla poistaa yritystuet. Valtiontalouden kannalta siis nollasummapeli. Päästäisiin turhista ”konsulteista” eroon, ja samalla ne jotka tuottavia investointipäätöksiä osaavat tehdä, saisivat tarvittavat pääomat käyttöönsä.

Eihän ole mitään järkeä siirtää tuottavilta yrityksiltä virkamiesten käyttöön vuosittain 4-5 Mrd Eur. Virkamiehet sijoittavat nämä rahat tyhmemmin kuin yrittäjät, jotka toimivat omalla riskillään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000