Perussuomalaiset

Reijo Tossavainen

Byrokratian kapulakieli on hirveää!

4. HE 273/2014 vp eduskunnalle ihmishengen turvallisuudesta merellä vuonna 1974 tehdyn kansainvälisen yleissopimuksen liitteeseen tehtyjen muutosten sekä yleissopimukseen liittyvän kiinteiden irtolastien aluskuljetuksia koskevan kansainvälisen säännöstön (IMSBC-säännöstö) pakottavan osan hyväksymisestä lukuun ottamatta säännöstön 1 liitettä ja laiksi niiden lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja IMSBC-säännöstön soveltamisesta.
Edellä oleva on tunnin kuluttua alkavan eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan erään käsiteltävän asian otsikko. Se on sellaista kapulakieltä, että sen ymmärtäminen vaatii asioihin perehtyneeltäkin ”hitaan lukemisen”. Silti se on ihan tyypillinen otsikko.
Luultavasti monille keskiverto kansalaisille asia ei avaudu juuri laisinkaan. Kaiken kaikkiaan siis aivan järkyttävää byrokratian kieltä, siis sitä kapulakieltä.
Mistä tällainen johtuu? Ymmärtääkseni siitä, että asioita valmisteleva virkakoneisto keskustelee asioista keskenään ja käyttää ilmaisuja, jotka ovat heille tuttuja. Sen jälkeen asioita käsitellään monien neuvottelupöytien ääressä, jolloin asiat vain monimutkaistuvat. Ja silläkin on oma merkityksensä, että monet asiat saavat alkunsa Brysselin sylttytehtailta.
Mielestäni asian käsittelyn eri vaiheissa pitäisi olla selkokielen tulkkeja, jotka vääntäisivät asiat helpommin ymmärrettävään muotoon. Osoittautuisi, että monimutkaisilta tuntuvat asiat olisivat lopulta ihan ymmärrettäviä.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000