Kataisen investointimyrsky taitaa viivästyä
EU komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker valmistelee 300 miljardin euron investointisuunnitelmaa, joka on määrä esitellä ennen joulua.
Suunnitelmalla pyritään elvyttämään EU-alueen heikkoa taloutta, sekä parantamaan työllisyyttä. On kuitenkin epäselvää, mistä rahat siihen on otettavissa. Komissiolla itsellään ei rahaa kyseiseen tarkoitukseen ole. Yksityinen rahoitussektori pitää sijoittamista investointisuunnitelmaan liian riskialttiina ja tuotto-odotuksia mitättöminä. Varjoaan heittää myös se, että Juncker on toiminut vuosikymmeniä veroparatiisien keinottelijoiden suojelijana ja uskottavuus näyttääkin menneen jo heti uuden komission puheenjohtajuden alussa.
Nyt deflaation uhka on jo ilmeinen, ja myös Saksan sijoittajaluottamus on heikentynyt. Niinpä Saksa suhtautuu nihkeästi investointisuunnitelmaan panostamiseksi. Kokonaistilannetta ei helpota yhtään myöskään Italian uhmakkaiden eleiden jatkuminen. Tämä ja myös Ukrainan edelleen kärjistyvä tilanne vaimentaa ykstyisen rahoitussektorin intoa osallistua taloustalkoisiin ja riskien hinnoittelu nousee. Investointisuunnitelman olosuhteet ovat muuttununeet huonompaan suuntaan ja tätä ei EU kansalaisille kerrota.
Tämän hyvin tietäen Katainen ehdotti jo syyskuussa ns ”kesyjen keinojen” käyttämistä rahoitustavoitteen saavuttamiseksi, mainiten muun muassa kansallisten investointipankkien roolin vahvistamisen, sekä hallitusten menoleikkausten ohjaamisen tukemaan ikään kuin ”yhteistä tavoitetta”.
Tämä tarkoittaa suomennettuna juuri sitä mitä on pitkään jo ounasteltu. Eli esimerkiksi Suomen kohdalla pankkiemme taseen hyödyntämistä EU:n pohjatonta Moolokinkitaa ajatellen. Samaan kitaan valuu myös hallituksen nyt kurjistustoimenpiteillään aikaan saatu pienikin markkinoiden pelivara, vakuus- ja vielä voimassa oleva luottoluokitusreservi.
Se että rahaa yksityiseltä taholta ei ole tulossa, entisestään osoittaa kuinka markkinoiden käy, kun luotonannon vapaus ja luottamus ei toimi. Virheet paikataan uusilla virheillä, erityisesti nyt, kun markkinoihin sekaantuu EU-virkamiehet ja poliitikot.
Tämän virheen maksajana on mm Suomi omalta osaltaan.
Tähän EU komission investointisuunnitelmaan lähdettiin kovalla innolla ja tohinalla. Puhuttiin suureen ääneen, että rahaa tulee riittävästi ja että toteutetaan peräti oikein investointimyrsky. Kunhan syksyä tässä vielä pitemmälle eletään, niin saattaahan se olla että tästä myrsky kehittyykin.
REIJO PAUNONEN eduskuntavaaliehdokas, Kaakkois-Suomen vaalipiiri
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia