Perussuomalaiset

Reijo Paunonen

Demarien hurskastelua omaishoidolla

Omaishoitoon liittyen on demareilta yht äkkiä tullut kaunista ja ylevää ajattelua. Tarja Filatov (sd) on todennut että jos Suomessa omaishoitajat menisivät lakkoon, se olisi tämän maan vaarallisin lakko. Pauliina Viitamies taas toteaa että: –”Olen kuullut lukemattomia tositarinoita siitä, kuinka raskaaksi puolison hoitaminen vuosien mittaan voi käydä. Vapaapäiviä ei aina saada järjestymään, puolison sairaus vie hoitajalta henkiset ja fyysiset voimat sekä taloudellinen tiukkuus vähäisetkin yöunet.Näihin asioihin voidaan vaikuttaa, mikäli vain tahdomme”

Kuntatalouden tilannetta ovat painaneet erityisesti merkittävät valtionosuuksien leikkaukset. Nykyinen hallitus, jossa demaritkin ovat mukana, on leikannut peruspalvelujen valtionosuutta yhteensä 1400 miljoonaa vuoden 2015 tasolla (2012–2017). Tästä vuodelle 2015 ajoittuvaa leikkausta on 296 miljoonaa €. Hoiva- ja hoitopalvelujen kokonaiskustannukset ovat 75 vuotta täyttäneiden kohdalla noin 3800 milj vuodessa, ja summa nousee vuosittain. Kolmannen sektorin, yhdistysten ja myös muiden vapaaehtoistoimijoiden merkitystä omaishoidossa ei tule väheksyä. Kuitenkin nämä resurssit ovat rajalliset ja ovat korkeintaan aputyöväline lakisääteiselle omaishoidolle. Kuntaliiton asiantuntijat ovat esittäneet kyllä ehdotuksensa. Esillä ovat olleet Kelan rahoitusmalli sekä vahvennettu kuntamalli, joka tarkoittaa subjekttivista oikeutta esim juuri hoitopalkkioihin, työjärjestelyihn ja vapaapäiviin. Malleissa valtionosuusleikkausten vuoksi vastuu käytännön toteutuksesta kuuluisi kunnille ja kustannusvastuu valtiolle. Hallitus on korostanut kiireellisten lakien ja säädösten vireille panoa ja kehittämistä. Omaishoito on hallitukselle yksi sellainen valvottava ja jo kuntaliitonkin taholta tutkittu aihealue.Toimeksi vaan ja nuijaa pöytään.

REIJO PAUNONEN, Kansanedustajaehdokas

www.reijopaunonen.fi

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000