Bisnestä osuustoiminnan varjolla
Osuuskunta on yksi yhtiömuodoista. Osuuskunnan omistajia ja päätösvallan käyttäjiä ovat sen jäsenet. Osuuskunnan tarkoituksena on tyydyttää jäsentensä taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia tarpeita ja tavoitteita yhteisesti omistetun ja demokraattisesti hallinnoidun yrityksen avulla.
Osuuskunta-atteen alkuperäinen tarkoitus on ajan kuluessa hämärtynyt. Nyt esimerkiksi Osuupankki on päättänyt laajentua terveys- ja sairaalabisnekseen. OP:n pääjohtaja Reijo Karhinen uskoo yhtiön tiedotteessa, että terveys- ja hyvinvointipalveluista kehittyy merkittävä uusi toiminta-alue perinteisten pankki-, vahinkovakuutus- ja varallisuudenhoitoliiketoimintojen rinnalle. Osuustoiminnallisena yrityksenä yhtiön päämääränä ei ole voiton maksimointi.
Mutta kuitenkin herää kysymys että mistä ihmeestä nämä rahat uudelle aluevaltaukselle sitten tulevat? Tottakai pankkitoiminnan hinnoittelusta ja sitä kautta suoraan kansalaisten kukkarosta. Eli juuri siitä voiton tavoittelusta. Aivan sama asia liittyy energiayhtiöiden ja öljy-yhtiöiden toimialalaajennuksiin. Ei näissäkään aluevaltauksissa kuluttajilta kysellä haluavatko he olla omistajina jossain kirkiisialaisissa sähköverkkoyhtiöissä tai pohjanmeren öljynporaushankkeissa. Nämäkin laajennukset toteutetaan asiakkaiden kukkarosta. Jos ja kun osuuskuntatoiminta on voittoa tavoittelematonta, niin menestyminen pitäisi näkyä osuuskunnan jäsenten saamien palvelujen edullisuutena.
Laajentuminen näinkin kalliiseen ja erikoisosaamista vaativaan alueeseen on hieman outoa, koska pankkiyhtymä on juuri suorittanut mittavat henkilösaneeraukset ja pienempien pankkien fuusioimiset suurempiin yksiköihin. Samalla on viety pieniltä pankeilta sen jäsenistön osinkokertymät, jotka ovat sidottu liitettävän pankin taseeseen. Tämä kaikki on tapahtunut kustannustehokkuuden ja kilpailukyvyn parantamisen nimissä. Samalla on myös paikallinen palvelutaso ainakin jossain määrin heikentynyt. Eli tältäkään osin alkuperäinen osuukuntajattelu ei täysin toteudu.
Ongelmalliseksi saattaa muodostua myös hoitotarpeen, tai velvollisuuden määrittely, kun vakuutusjärjestelmä ja terveys- ja sairaalapalvelut ovat samassa yhtiössä.
REIJO PAUNONEN, eduskuntavaaliehdokas, Kaakkois-Suomen vaalipiiri
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia