Perussuomalaiset

Petri Määttä

Hyvinvointialuevaalit ja terveydenhoidon suurin uudistus

Aluevaalit ja sote-uudistus lähenee, vaikka väki kentällä, niin ehdokkaat kuin äänestäjätkin, ovat vähän pihalla mistä kaikesta on kyse. Kuten kansanedustaja Lulu Ranne on sen hyvin tiivistänyt, kyseessä on rahat ja henki -vaalit. Suomen historian suurin terveydenhoitokentän hallinnollinen muutos, johon kytkeytyy myös Pelastuslaitos ja väitän vaikutusten ulottavan lonkeroitaan myös sisäiseen turvallisuuteen ja Poliisin toimintaan.

Pienet kunnat ovat omien lähipalveluidensa puolesta huolissaan, ja aivan syystä. Vaalitapa on kuntavaalien tapaan suhteellinen, ehdokkaan ollessa ehdolla koko hyvinvointialueella. Riskinä on, että jos me pienten kuntien ehdokkaat emme onnistu, niin äänet valuvat isojen kaupunkien ehdokkaille.

Faktaa on, että terveydenhoitopalvelut eivät monessa pienessä kunnassa, kuten kotikunnassani Hausjärvellä, toteudu entisenlaisina tulevaisuudessa. Itse näen mm. Hausjärven ja Lopen osalta, että lähipalveluiden turvaaminen riittävässä laajuudessaan edellyttää vahvaa yhteistyötä Riihimäen kanssa. Riihimäen toimipiste on saatava entiseen loistoonsa, sekä palveluiden laadun, tarjonnan laajuuden, että lyhyempien odotusaikojen suhteen. Tämän seudun pienten kuntien etu on, että kattavat terveyspalvelut toimivat Riihimäellä. Siksi meidän pientenkin kuntien ääniä ja edustusta tarvitaan, ja jokaisen ääntä tarvitaan.

Paheneva koronatilanne laittoi minut jälleen näin saunan jälkeen kirjoittamaan, löylyssä on hyvä miettiä syntyjä syviä. Tilanne huononee, ja ei menne pitkään, kun hoitajilta peräänkuulutetaan jälleen, että jaksakaa vielä vähän. Näin ei saa olla, kun kyse on suomalaisten hengestä, terveydestä ja turvallisuudesta. Siitä lähtien, kun olen ollut seuraamassa, tai kuten sanotaan, vaikuttamassa, mm. näissä sote- ja alueasioissa, olen puhunut kentän toiminnan lähtökohdista. Alueen poliittisessa seurantaryhmässä olen tuonut esille, että organisaation rakentamiseen on lähdettävä kentän tarpeet edellä. Ensin mitoitetaan, kuinka monta paria kumihansikkaita ja kumisaappaita kentällä tarvitaan, ja sen jälkeen mitoitetaan ja mietitään minimiorganisaatio esimiehiä, joiden avulla homma saadaan hoidettua. Niin ei saa käydä, että (mielestäni jo nyt) ylimitoitetut eri hoito-organisaatiot lyödään yhteen ajatuksella, että yhdenkään johtajan, osastopäällikön, koordinaattorin tai raporttikopiointivastaavan ei tarvitse työpaikastaan luopua. Niin ei saa käydä, että meillä on järjetön hallintohimmeli eri tason johtajia ja päälliköitä, joiden jälkeen todetaan,että eipä meillä kentälle riitäkään nyt kuin nämä hanskat ja nämä saappaat. Saatesanoilla: ”Näillä teidän on pakko pärjätä, ei ole vaihtoehtoa.” Kuten tällä hetkellä mennään, tämä on tätä päivää.

Mittavien organisaatioiden yhdistämisessä lienee realismia se, että hetken pidetään päällekkäisiä toimintoja ja ylimääräistä viskaalia on ylemmillä tasoilla enemmän kuin tarpeeksi. Siksi hyvinvointialueen organisaation on oltava aluevaltuuston päätäntävallan alla virkamiesten sijaan. Tulevien aluevaltuutettujen ja aluevaltuuston on oltava hereillä, ja väitän että tehtävä oikeasti rohkeita ja kovia päätöksiä lähitulevaisuudessa, kun organisaatio on saatu muodostettua ja homman pitäisi pyöriä. Itse näkisin, että koska tällaista historian suurinta muutosta on lähdetty tekemään, on siinä perusteena oltava 1) palveluiden ja palvelutason selkeä parantaminen, ja ennen kaikkea, 2) hallinnon kustannusten voimakas karsiminen. Tämän tavoitteen toteutumiseen ovat avaimet käytännössä aluevaltuustoilla, sekä siellä istuvilla valtuutetuilla. Jos palvelu huononee, ja himmeli kasvaa, silloin ovat sekä uudistus että aluevaltuutetut epäonnistuneet.

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Kalevi Salonen
#1

Palvelutason selkeä parantaminen ilman tuntuvaa resurssien lisäystä on mahdotonta ja tosiasiassa hallinnon kustannukset tulevat nousemaan selvästi.

Ainoa keino tilanteen pelastamiseksi olisi peruuttaa maakuntauudistus ja tehdä sote-uudistus Pelkistetyn Soten (googlaa) periaattein.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Perusterveydenhuolto on lähes romahtanut jo nyt, hoitajat pakenee minkä ehtivät muille aloille.

Mutta uutta himmeliä ja uutta byrokratiaporrasta vaan pukkaa.
Siitä byrokratiaportaastahan tässä äänestetään, niistä uusista byrokraateista. Kai ne saa hyvää palkkaa, hyviä palkkioita?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Sitä minä ajan takaa, että hoitajille ja pelastajille maksetaan työstä kuuluva palkka. Raha voidaan ottaa pois turhasta hallinnosta, ja siirtää se kentälle. Siinä on tulevien valtuutettujen päätehtävä minun mielestäni. Eri sairaanhoidon organisaatioiden yhdistämisestä varmasti löytyy vähennettäviä virkoja ja päälliköiden paikkoja monelta eri tasolta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000