Perussuomalaiset

Minna Reijonen

Aatun tarina -Salaisuudet eivät paranna potilasta

Onko oikein, jos lääkäri ei tiedä potilaastaan oleellisia hoidollisia asioita? Onko järkevää, jos tietosuoja kääntyy itseään vastaan?

Työmies Aatu sairastui. Oli mentävä päivystykseen. Aatu oli aiemmin käynyt työterveyslääkärillä, joka on aina kirjannut huolellisesti Aatun tiedot koneelleen.

Päivystävä lääkäri työskentelee saman sairaalan katon alla kuin työterveyslääkäri. Päivystäjä ei kuitenkaan näe Aatun tietoja koneelta. Ei lääkitystietoja, eikä liioin hoitohistoriaa. Koetuloksista olisi merkittävä apu. Mutta lääkäri ei näe edes sitä, että oli Aatu käynyt kokeissa.

Päivystäjä määrää Aatun verikokeeseen. Koe on hintava, mutta tärkeä. Lääkäri ei tiedä, että se sama koe on jo tehty työterveydessä. Kokeen tulos on sama kuin aiemmin. Lääkäri ei tosin tätä tiedä, koska ei tiedä koko kokeesta.

Päivystäjä kirjaa tiedot ylös. Onhan ne jo aiemmin tallennettu koneelle, mutta ne ovat siellä työterveyslääkärin koneella. Ne eivät näy päivystäjällä.

Päivystäjä kirjoittaa Aatulle sähköisen reseptin. Aatu menee apteekkiin. Farmaseutti sanoo, että nyt sattuu olemaan yhteyksissä valtakunnallisia häiriöitä. Mistään apteekista ei saada yhteyttä reseptikeskukseen. Aatu tulee iltapäivällä uudelleen.

Apteekissa huomataan, että reseptilääkkeen kelakorvaus pitääkin varmistaa lääkäriltä. Uudet kelan ohjeet ovat tarkat tiettyjen lääkeaineiden osalta. Tämä sattuu olemaan sellainen. Tässä tapauksessa korvauksen suuruuden ratkaisee käyttötarkoitus. Lääkäri ei ole kirjoittanut käyttötarkoitusta reseptiin. Aatun kertomana se ei riitä, vaan lääkärin on se kirjoitettava.

Apteekki soittaa lääkärille. Lääkäri on toimenpiteessä. Jätetään soittopyyntö. Lääkäri soittaa myöhemmin apteekkiin. Farmaseutin kanssa keskusteltuaan lääkäri avaa reseptitiedot ja korjaa reseptiä. Sitten apteekki voi antaa kelan korvauksen asiakkaalle.

Apteekissa huomataan, että Aatulla on käytössä toinenkin lääke, joka saattaisi vaikuttaa Aatun hoitoon. Päivystävä lääkäri ei tiedä tästä lääkkeestä. Tietosuojan takia apteekki ei voi ilman lupaa kertoa tästä toisen lääkärin määräämästä reseptistä toiselle lääkärille.

Tämän fiktiivisen Aatun esimerkin kaltaista sählinkiä voitaisiin välttää. Eikö tulisi selkeyttää älyttömältä tuntuvia asioita järkevämmiksi.

Tietoliikenneyhteyksiä on järkeistettävä. Tietosuojaan olisi puututtava, jos se voi olla jopa haitallinen potilaalle.

Monet asiat terveydenhoidossa toimivat. Muutetaan vain ne, jotka eivät toimi. Ei siihen valtavan kallista maakuntauudistusta tarvittaisi.

Tiedonkulku pitäisi olla jouheampaa tärkeissä yhteyksissä. Silloin tulisi säästöjä ja järkeistämistä samalla.

Minna Reijonen, farmaseutti,

kansanedustajaehdokas Savo-Karjalasta,

terveydenhuollon työkokemusta yli 25 vuoden ajalta

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Nimetön
Iloinen
#1

Tällä hetkellä sairauden ennustaminen ja jopa lääkityksen määrääminen onnistuu helpoiten Googlen algoritmien avulla. Eikö sitten olisi parasta myydä kaikki potilastiedot Googlelle. Saisihan valtio niistä helposti ainakin kymmenen miljardia euroa käytettäväksi kansanedustajien ja virkamiesten eläkkeisiin!

Terveystietojen ja nettikäyttäytymisen perusteella Google voisi ennustaa jokaiselle optimaalisen lääkityksen ja hoidon. Eikä se maksa mitään! Google kuittaa palkkionsa suoraan lääkefirmoilta sen mukaan kenen lääkkeitä se onnistuu parhaiten myymään.

Samassa yhteydessä olisi helppo laajentaa sairauksien kuvaus käsittämään myös vihapuhumisen ja muun hallituksen vastaisen ajattelun. Tässäkin Google tulee avuksi: Kun se ilmoittaa poliisin tietojärjestelmään vihapuheen, se voi kätevästi myös asiakkaalle terminator-pillerit, joilla poliisi voi pakkolääkitä henkilön heti paikan päällä. Näin säästettäisiin myös ei-toivottujen henkilöiden sosiaalimenoissa ja eläkkeissä!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Järjetöntä, että meillä Suomessa on lukuisia eri potilastietojärjestelmiä. Meillä tulisi olla yksi. Periaatteessahan Kanta piti olla jonkinlainen sellainen, jotta olisi vältytty tarinan tyylisiltä tapauksilta. Mutta sekään ei poissulje tuota tilannetta apteekissa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000