Hoitohenkilökunnan omantunnonvapaus ja kansalaisaloite
Kansalaisaloite terveydenhuollon ammattilaisten oikeudesta kieltäytyä tekemästä aborttia siirtyy eduskunnan käsittelyyn. Sunnuntaina päättyvä kampanja www.omantunnonvapaus.fi saavutti vaaditut 50 000 nimeä maanantai iltana. Useat Perussuomalaiset kansanedustajat haluavat aiheen eduskunnan käsittelyyn. Yhtenä syynä on erilaiset kaksoistandardit lainsäädännössä ja toisaalta myös inhimillinen näkökulma. Lisäksi kun tiedetään, että tulevassa yhdenvertaisuuslaissa terveydenhuoltohenkilöiden vakaumusta ei käsitelty lainkaan, on hyvä, että kansalaisaloitteen keinoin asia käydään perin pohjin läpi.
Terveydenhuollon ammattilaisten oikeutta kieltäytyä abortista vaaditaan omantunnonvapaudella. Omantunnon vapaus on Euroopan Unionin jäsenvaltioista neljää lukuun ottamatta kaikilla muilla. Euroopan neuvoston Parlamentaarisen yleiskokouksen päätöslauselma 1763 (2010) toteaa, että jäsenmailla on velvollisuus varmistaa kansalaisilleen oikeus ilman pakottamista, vastuuseen asettamista tai syrjintää, kieltäytyä tekemästä tai avustamasta abortin tai eutanasian suorittamisessa. Suomessa abortti on tehtävä, vaikka hoitajan tai lääkärin vakaumus olisi toinen.
Suomessa on vapaus kieltäytyä aseellisesta varusmiespalvelusta, vaikka siinä vasta harjoitellaan tappamista. Armeija ei tästä hätkähdä, vaan kouluttaa varusmiehiä muihin armeijan kannalta merkittäviin tehtäviin. Terveydenhuollon ammattilaisia vastaavasti vaaditaan tappamaan, muutoin koulutuspaikka ja jopa työpaikka evätään. Siitäkin huolimatta, vaikka työtehtävät pääosin koskevat ihmisen hoivaamista ja suojelemista, eikä lopullinen työtehtävä välttämättä ole tekemisissä sikiöiden tai lasten kanssa lainkaan. Esimerkiksi gynekologian erikoistumisen opintoihin ei pääse, jos omantunnon vuoksi ei koulutuksessa osallistu abortin tekemiseen.
Mihin tämä vaatimus perustuu, kun esimerkiksi eutanasia sisältyy omantunnon vapauden piiriin? Vaatimus on vain joidenkin vuosikymmenien pituinen. Vastaavasti kätilön ammatti on vuosisatojen tai vuosituhansien pituinen. Ei tätä ammattialaa alkuperäisesti ole tunnettu elämän lopettamisesta, vaan elämään tuomisesta. Kätilön ammatin kunnia tulee palauttaa ja omantunnonvapaus annettava sitä haluavalle.
Kansalaisalotteiden kohdalla Perussuomalaisten tulee olla hereillä. Järkeä tekijänoikeuslakiin tyrmättiin huonosti laadittujen pykäläesitysten johdosta ja pakkoruotsin poistamisen aloitetta moitittiin pykäläesitysten puutteesta. Perussuomalaisten tulee vaatia kaikille kansalaisaloitteille yhtäläinen menestymisen mahdollisuus ja käsittely. Kansalaisaloite nimensä mukaisesti osoittaa kansalaisten tahtoa, eikä epämielyttävänä pidettyjä aloiteita tule keinotekoisesti siirtää roskapostiin.
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia