Perussuomalaiset

Matti Pinola

Aseharrastajat eurovaaliehdokkaiden hampaissa

Useat eurovaaliehdokkaat vaikeuttaisivat aseharrastajan harrastustoimintaa. Olisiko aika puuttua ongelmien syihin, eikä moralisoida vastuullisia aseenomistajia?

Tutkiessani eurovaaliehdokkaiden mielipiteitä Metsästäjäliiton vaalikoneessa, yllätyin suuresti muutamista ehdokkaiden kommenteista. Eniten yllätyin aseharrastajien puolustajana ja holhouksen vastustajana esiintyvän Kokoomuksen ehdokkaiden kommenteista, koska ainakin osalle heistä aseharrastuksen holhoaminen vaikuttaa olevan ihan hyväksyttävää. Tässä alla käsittelen muutamien eurovaaliehdokkaiden näkemyksiä, ja kommentoin omasta näkökulmastani kyseisiä asioita.

Eurovaaliehdokas Petri Sarvamaa (kok.) ilmoittaa Metsästäjäliiton vaalikoneessa seuraavasti:
”Turvallisuus on aina hyvä lähtökohta aselainsäädännössä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että urheiluampumisen tai metsästyksen harrastamisen pitäisi olla vaikeampaa. — Olen sitä mieltä, että aseiden yhteissäilytys saattaisi parantaa turvallisuutta, ainkin ikävien kouluamupisten yhteydessä näin olisi käynyt.”

Ensin Sarvamaa siis esittää, ettei urheiluampumisen ja metsästyksen harrastamisen pitäisi olla vaikeampaa. Heti tämän jälkeen hän puolustaa aseiden yhteissäilytystä, mikä vaikeuttaisi erityisesti haja-asutusalueiden metsästäjien harrastustoimintaa huomattavasti. Turvallisuus on aina hyvä asia, mutta aseiden yhteissäilytys tuskin lisäisi turvallisuutta, pikemminkin päinvastoin. Yhteisesti säilytetyt aseet esimerkiksi ampumaradoilla olisivat rikollisille otollisia kohteita, koska ampumaradat sijaitsevat varsinkin maaseudulla syrjäisillä alueilla. Hajasijoittaminen huolellisten aseomistajien koteihin on jatkossakin oikea aseiden säilyttämistapa.

Myös Sirpa Pietikäinen (kok.) olisi valmis tiukentamaan jo nykyisellään tiukkaa aselainsäädäntöä:
”Aselainsäädännössä muutostarvetta on lähinnä aselupien myöntämisen osalta – näitä koskevia prosesseja tulisi tiukentaa.”

Aselainsäädäntö ja aseturvallisuus ovat Suomessa jo nykyisellään erittäin mallikkaalla tasolla. Meillä on vastuullisia metsästäjiä ja aseharrastajia, yksittäisten ongelmakäyttäytymisten vuoksi ei tule tehdä aseharrastajien tulevaisuutta kohtuuttoman vaikeaksi. Suomessa on pitkät perinteet metsästyksessä ja ammunnassa, niitä tulee vaalia voimakkaasti yhä tulevaisuudessa. Aselainsäädännön tiukentamisen sijaan meidän tulisi keskittyä mielenterveystyön ennaltaehkäisevän vaikutuksen tehostamiseen sekä laittomien aseiden markkinoiden karsimiseen. Vastuullinen aseharrastaja tietää kyllä mitä aseellaan tekee.

Toisen joukon muodostavat sitten ne ehdokkaat, jotka eivät vaikuta tietävän metsästyksestä yhtään mitään tai ovat muuten vaan asian kanssa aivan hukassa. Vasemmalla laidalla ja vihreissä on nähtävissä ihan selvää metsästämisen ja aseharrastamisen demonisoimista, mikä tuskin yllättää ketään vähänkään asioita seuraavaa. Huolestua pitäisi sen sijaan siitä, että ehdokkaat haluavat olla kieltämässä sellaisia asioita, joista eivät vaikuta tietävän yhtään mitään.

Valitettavan monelta ehdokkaalta näyttää puuttuvan käsitys siitä, mikä on ”itselataava ase”. Itselataavat aseet kun eivät ole sama asia sarjatuliaseiden kanssa. Itselataava ase lataa ainoastaan yksittäisen laukauksen jälkeen uuden patruunan patruunapesään, lisäksi lippaassa olevien patruunoiden määrää säännellään jo nykyisessä lainsäädännössä. Monella vaikuttivat menneen puurot ja vellit sekaisin, ja ehkä juuri tästä syystä moni eurovaaliehdokkaista olisi valmis kieltämään puoliautomaattiaseet.

On metsästäjän näkökulmasta surullista, että niin monet asefobiaa kärsivät ehdokkaat ratsastavat kouluammuskeluiden kaltaisilla tragedioilla, ja haluavat tehdä vastuullisten metsästäjien elämästä yhä hankalampaa. Kouluammuskelut ovat olleet kauheita tapahtumia, sitä tuskin kukaan kiistää. Silti on aina muistettava, ettei ase itsessään ketään tapa vaan se tarvitsee aina taakseen tappajan. Puututtaisiinko mieluummin syihin, eikä yritetä paikata ongelmia muita moralisoimalla?

Itse metsästystä harrastavana ihmisenä melkein loukkaannuin Siru Kauppisen (vihr.) kommentista, jossa hän lähes rinnastaa metsästäjät ja kouluampujat:
”Se, että metsästysaseita käytetään metsästykseen, ei kouluampumisiin tms. on kaikkien etu.”

Uskon, että kaikki ovat Kauppisen kanssa täysin samaa mieltä, koska eihän kukaan voi sanoa jonkun eduksi metsästysaseiden käyttämistä kouluammuskeluihin. Sen sijaan kouluammuskeluita ei ole tehty metsästysaseilla, ja sen vuoksi näiden kahden asian rinnastaminen on täysin käsittämätöntä. Metsästysaseet ovat metsästysaseita, ja niillä nimensä mukaisesti metsästetään. Jos jollain metsästysaseella tehdään rikos, sitä tulee rikoksen mukaisesti kohdella, mutta ei siitä saa kaikkia maamme aseharrastajia rangaista.

Metsästystä harrastavat ehdokkaat olivat melko harvassa, mutta heidän vastauksistaan huokui kyllä heti asiantuntemus ase- ja metsästysasioita kohtaan. Toivottavasti näemme päättäjissä tulevaisuudessa useampia metsästäjien ja aseharrastajien puolta ajavia henkilöitä, jotka ottavat selvää asioista ennen päätösten tekemistä.

Jussi Halla-aho (ps.) ei ollut vastannut Metsästäjäliiton vaalikoneeseen, mutta Euroopan unionin tulevasta ampuma-asepolitiikasta hän on kirjoittanut mielestäni ansiokkaasti nettisivuillaan, ja pitänyt aiemminkin aseharrastajien asiaa ansiokkaasti esillä. Suosittelen tutustumaan.

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000