Perussuomalaiset

Matti Luostarinen

Oman aikamme taikasanat

Robotiikka, 6g ja padottu viha

09.06.2023

Ukraina ja Venäjä syyttävät toisiaan katastrofista, jonka mittasuhteet ovat jääneet meiltä huomaamatta. Jos tämä kaikki olisi tapahtunut Dnepr-joen Kahovskan tekojärvelle, padolle ja sen altaille Nova Kahovkassa ilman sodan aiheuttamaa tuhansien ja taas tuhansien ihmisten, kymmenien kaupunkien, maaseudun viljelmien ja vesihuollon pilaavaa suuronnettomuutta satojen kilometrien matkalla, olisimmeko suruliputtaneet ja hiljentyneet megaluokan onnettomuutta suremaan? Keräisimmekö kolehtia ja avustusta Ukrainan onnettomuuden uhreille. Mediamme kertoisivat alastoman totuuden ja alastomin sanoin. – Nuda veritas – Nudis verbis.

Mutta ei tänään. Nyt tämä tapahtuma jää osaksi jo puuduttavaa sotaa ja sen pohdintaa, kumpi osapuoli halusi hukuttaa ihmiset kaupunkeineen ja maaseutuineen matkalla, joka on altaan mittana Rovaniemeltä Sodankylän kautta Lokan ja Porttipahdan tekoaltaille ulottuva. Vasta tämän jälkeen kuitenkin muuttuen kunnon altaaksi muistuttaen suomalaisia altaitamme Sompion Lapissa. Niistä, joista kävimme omat allassotamme ja myöhemmin koskisotammekin. Ciceroa lainaten, rangaistuksen tulisi olla rikoksen mukainen. – Noxiae poena par esto.

Ukrainan sota muistuttaa sellaista sisällissotaa, jossa sodan säännöistä ei piitata. Päinvastoin niitä rikotaan ja näytellään tämän jälkeen uhrilammasta. Tiede on löytänyt tällaisille sodille ihan oman käsitteistönsäkin ja sitä on hyvä Suomessakin viljellä. Meilläkin on takana myös oma veljessotamme, olkoonkin että aika ja mittakaava ovat nyt kokonaan toiset. Käymme takavuosien Neuvostoliiton ydinalueilla sotaa, jonka seuraaminen on myös medioillemme vaikeaa. Palauttamatta mieliin miten Ukraina ja Krimi, Herson, Melitopol, Donetskin alue, Luhanskin alue sekä Zaporizzja ja Kahovkan pato liittyvät Neuvostovallan historiaan, Putinin maailman rakenteisiin. Tsaari Putin elää eri maailmassa kuin mitä me omia uutisiamme seuraten. ”Ellet itse tahri, eivät toisetkaan siihen pysty” – ”Ne ipse maculato, alii non poterunt”, lukee Snellmannien vaakunan tunnuslauseena.

Tekoaltaita tutkiessani tapasin evakkoja muuallakin kuin Suomessa. Suurimmat altaat, Volta ja Kariba, olivat Afrikassa. En toki toimittajia. Ellei joku aikonut poliitikoksi ja teki oman kirjansa hakien huomiota ja ääniä itselleen. Tällaiset teot ja niiden seurausten tutkiminen kertovat ihmisten epätoivosta ja mykästä surustamme. Toki jokaisesta säännöstä löytyy aina joku poikkeuskin. Nulla regula sine exceptione.

Media on sekin oman aikansa tuote ja aluksi tulkitsi altaat ihmisen voimannäytöksi kulttuurimme voimasta alistaa villi luonto sähköksi. Myöhemmin ääni kellossa muuttui viimeistään reppuselkäisten Lapin miesten marssiessa Helsinkiin vaatimaan korvaukset vahingoista. Voiko tällaisia vahinkoja korvata? Rahalla, joka on saitureiden jumala ja ahneiden toivo – Nummus avarorum deus est et spes cupidorum.

Vuosikymmeniä luvatut korvaukset hoituivat Suomessa Urho Kekkosen avustamana hetkessä. Mutta ei ilman pelkoa ja sen syntymistä Lapin miesten toimesta Helsingissä. Media muuttui sekin ympäristöä suojelevaksi ja lopulta viimeiset muutamat hassut koskemme ja Ounasjoki suojeltiin lailla. Siinä matkalla yksikään päivä ei ollut kohdallani vailla murheita. Nulla dies maerore caret (Seneca). Alaston totuus on kerrottava alastomin sanoin. Nuda veritas (Horatius) – Nudis verbis.

Dneprjoen padot ja voimalaitokset on rakennettu kovalla kädellä ja moni olisi halunnut räjäyttää ne jo aikoja sitten. Alan tutkijana suren niitä ihmisiä, etenkin maanviljelijöitä, kotinsa menettäneitä, jotka ovat samassa loukossa kuin Lokan allaskylän evakot aikanaan. Ei heitä kukaan auta. Ei auttanut Suomessakaan. Käytössä oli vain tämä kuuluisa suomalainen sisu. Sitä voi kaupitella jopa Hollywood elämää hakien. Ei siinä sanota mitään sellaista, mitä ei olisi sanottu jo aiemmin. – Nullum est iam dictum quod non sit dictum prius (Terentius).

Tämä maailma on armoton, kylmä paikka elettäväksi. Monelle Sompion evakolle viimeisin allasevakko oli järjestyksessä jo neljäs. Ensimmäinen alkoi talvisodan aikoihin, paluu takaisin rajan taakse rakentaen poltetun tilalle uusi päärakennus. Tämä rakentaminen loppui maailmansotaan. Alkoi toinen evakko Sompion Lappiin. Tiettömien korpien ja jänkien paratiisiin, Kemijoen latvavesille. Ei lääkettä ennen myrkkyä, sanottiin tuolloin Hieronymusta lainaten. – Ne prius antidotum quam vene num.

Kolmas evakko Sompion metsiin käynnistyi, kun saksalaiset perääntyessään polttivat Lapin ja neljäs evakko oli helpoin. Kukaan ei uhannut aseilla Kemijoki yhtiön ”Sompion tutkaksi” kutsutun ostoasiamiehen ostaessa jakamattomat maat ja mannut metsineen, laitumineen ja jokiosuuksineen. Kilpailu Pohjolan Voiman kanssa Lapin koskista ja Kuusamoon sitä jatkaen oli yleiseurooppalainen ilmiömme. Ostajia löytyi kaikilta ilmansuunnilta. Myös näkyviä suomalaisia poliitikkojamme bulvaaneineen. Älä suotta pelkää elämän päättymistä: Joka pelkää kuolemaa, pilaa elämänsä, neuvottiin tuolloin lapsia Cato vanhempaa lainaten. – Ne timeas illam quae vitae est ultima finis: qui mortem metuit, quod vivit, perdit id ipsum.

Viimeinen evakko, Väinö Ukkola, kannettiin yhdessä vaimonsa kanssa kodistaan. Mukaan tulivat päärakennuksen hirret. Moni kuvasi tätä neljättä helpoimmaksi muutoksi. Kukaan ei uhannut aseilla. Ukrainassa mukana on sekä aseet että tulviva vesi. Pakkomuuttajia on tuhansittain. Yhden neuvon annan. Älä tee itseäsi liian läheiseksi kenellekään: vähemmän iloa, mutta myös vähemmän surua. Nulli te facias nimis sodalem: gaudebis minus et minus dolebis (Martialis).

Olen vertaillun evakkojen elämää altaiden ja sotiemme kohdalla muiden sotiemme evakkoihin ja alan tutkimuksiin. Maailmallahan sotia riittää. Toki myös allasevakkoja ympäri maailmaa. Heidän kokemuksensa avasivat silmät vaikkapa ihmisen syvempien juurien ja ”spatiaalisen identiteetin” tulkintaan. Olen näistä tutkimuksista usein luennoinut. Joskus väitellyt tohtoriksikin. Moneen kertaan evakot tavaten, haastatellen myös jo aikuiset lapset, lapsenlapset. Luontoa on vaikea muuttaa tekemättä väkivaltaa luonnossa eläville. Naturam mutare difficile est (Seneca).

Etelä-Ukrainassa sijaitseva Kahovkan padon tuho aiheutti, paitsi suuren inhimillisen kriisin myös vakavia ympäristöhuolia. Toisin kuin Lokan kohdalla, heitä uhattiin myös aseilla. Kartalle katsoen padotuksen laajuus alkaa Suomeen se siirtäen Rovaniemen korkeudelta paikasta, jossa Ounasjoki yhtyy Kemijokeen, tuon paikan ohittaen mennen tullen ja jatkuen Vuotson ja omien tekoaltaittemme kohdalta kohti itärajaa aina Korvatunturille saakka. Tosin tämä lahja ei olisi oikein kenenkään mieleen, jos se räjäytettäisiin jossain Ounasjoen ja Kemijoen yhtymäkohdan voimalaitospadon tietämissä matkalla kohti Isohaaran voimalaa ja Kemiä. Huonostihan siinä kävisi Kemijoen varrella asuville. Lappi tyhjenisi saman tien. Kun tätä avaa suomalaisille, suutari pitäytyköön sandaalissa. – Ne sutor supra crepidam (Apelles, Plinius vanhempi).

Kun altaalla, padotulla joella, on pituutta liki puolen Suomen verran ja sitä pidättelevä padotus on kuin Kiinan muuri, mutta monin verroin tukevampi rakennelma, sen hävitys on kuin helvetin portit. Sen räjäyttäminen ei onnistu, ellei siihen paneuduta kunnolla ja laitosrakennelmien sisällä se myös hoitaenkin. Sen hoitajat eivät ole lapsia. Ei miekkaa pojille. – ”Ne puerto gladium!”

Tuhottu pato oli jo kertaalleen uhkailtu keino hävittää elämä Dnepr-joen varsilta Hersoni yläpuolelta ja Mustanmeren suistosta Mykilsken, Poniativkan, Inanivkan, Tjahynkan, Lvoven sekä Ordandokamiankan kaupunkien jäädessä maaseutuineen tulvatuhojen alle. Ihmisiä, kaupunkeja, viljelmiä on tuolla suunnalla eri tapaan alue asuttaen kuin Kemijoen tai Iijoen varsilla. Suomesta ei oikein löydy vastaavaa kohdetta harvaan asutun maan selkosilta ja jängiltä. Ymmärrys ei nyt riitä. Rangaistuksen on oltava rikoksen mukainen. Noxiae poena par esto. Cicero. Tämä ei ole enää sotaa ja sen sääntöjä rikkoen.

Zaporizzja, Nikopol, Herson ja Mustameri, Odessa lännempänä, ovat meille vähemmän maantiedettä ja Dneppr jokea tunteville maailmaa nähneille suomalaisille tutumpia nimenä. Se että jouduin nuorempana kiertämään rakennettuja jokia ja niiden allasalueita tavalla, josta sain ”patologin” lisäyksen epiteettinä nimeeni, maailman suurimmat voimalaitosalueet altaineen tuolloin kiertäen. Tämä oli niistä tuhansista yksi kymmenen kärjessä. Venäläiseen suuruuden hulluuteen kuulunut padotus, joka muutti koko Dnepr-joen yhdeksi suureksi patoaltaaksi. Vettä siinä oli enemmän sähköä tuottamaan kuin omissa altaissamme yhteensä. Neuvostoliito eli omaa kommunismiaan ja siihen kuului kunnianhimoisia ympäristöhankkeita. Moni hanke oli täysin tolkuton oman aikamme mittakaavassa ja moraalilla mitaten. Tänään avataan alaston totuus alastomin sanoin. Nuda veritas – Nudis verbis.

Tämä oli yksi niistä maailman muutamasta suurista ihmeistä, jotka ihminen oli omin käsin ja viisaudellaan valjastanut, osoittaen näin jumallaiset voimansa kilpailussa kapitalismia vastaan, kommunismin työnäyte. Nyt se räjäytettiin taivaan tuuliin ja samat voimat olivat asialla. Vahinkojen maksimointi oli laskettu, eikä kukaan oikein voinut uskoa kenenkään ryhtyvän näin mielettömään tekoon joskus vuonna 2023 kultivoituneessa neuvostoaikojen valtiossa ja hävittäen ukrainalaisten ylpeys. Yksi maailman suurista ihmeistä, joka näkyy jopa kuusta sitä ihaillen. Rinnan Kiina muurin kanssa. Ei sillä mitään etuja haettu. ”Nulla bona”. Tässä sodassa yksikään päivä ei ole vailla murhetta. – Nulla dies maerore caret (Seneca).

On luonnollista, että kyse on ollut valtavasta räjähdyksestä ja ammattinsa osaavista padon sisällä työskennelleistä venäläisistä miehittäjistä. Ilmasta käsin pommeja heitellen tuho ei olisi ollut likimainkaan nyt nähty ja koettu. Vanhuuttaan ei Nova Kahovka taivaalle lentänyt. Kemijoella on patoaltaita ja voimalaitoksia. Eivät ne mihinkään katoa ennen museoitumistaan. Museonakin niitä pidetään esillä vuosisadat. Putinin tapa toimia on onneton. Kukaan ei vilpittömästi valitse onnetonta miestä ystäväkseen – Nulla fides unquam miseros elegit amicos. Muistakaa nämä Lucanuksen sanat.

Ukrainan eteläisen sotilasjohdon mukaan Venäjän joukot räjäyttivät padon, kertoo The Kylv Independent. Siihen löytyy useita syitä ja ajatus ukrainalaisista joukoista tekemässä vastaavaa tihutyötä on omituinen tulkinta ampua itseään jalkaan ja samalla omaa kansakuntaa kurittaen. Kriittisellä alueella tulvia ajatellen asuu kymmeniätuhansia ihmisiä. Tällaista ”onnettomuutta” on pelätty muidenkin suurten tekoaltaitten yhteydessä. Jopa enemmän kuin ydinvoimaloiden onnettomuuksia. Tämä on alaston totuus alastomin sanoin toistettuna tästä sodastamme Euroopassa.

Tästä säännöstä ei ole poikkeusta – Nulla regula sine exceptione.

Me ihmiset olemme vaarallisia tosillemme. Me kiusaamme toisiamme koulussa, kotona, työpaikoilla ja kaduilla kulkien. Otamme autoillessa tolkuttomia riskejä välittämättä kanssaihmisten hengestä ja terveydestä. Padon räjäyttäminen on näyttävä operaatio ja sillä hankitaan julkisuutta muuten pitkäksi venyvässä sodassa. Tass kertoi kuinka padon hävittäminen aiheuttaa ongelmia myös Krimin vedenjakeluun. Padotuksen alueella on toki ydinvoimalakin. Jos muuta ei keksitä, rakennetaan uhriutumisen retoriikkaa. Syntyi padon romahdus miten tahansa, jätevesien mukana leviää raskasmetalleja, öljyä ehkä jopa radioaktiivisia jäämiä. Ilman tätä sotaa romahdusta ei olisi syntynyt eikä asukkaita evakuoitaisi kyliltä, pelloilta, Hersonin kaupungista. Tuhansia villieläimiä on menehtynyt, valtava virta vie mukanaan kaiken irtaimen mennessään. Pohjavedet saastuvat ja Mustanmeren rannikko, virran mukana kulkee jopa miinoja. Sodan vaikutuksen alaston totuus on esiteltävä maailmalle alastomin sanoin. Nuda veritas – Nudis verdis.

Maaperän puhdistus vie aikaa vuosia. Molemmin puolin jokea koko valtavan alueen vesihuolto on ollut padotuksen hoitama. Maanviljely on ollut ahdingossa jo muutenkin sodan runtelemassa yhteisessä vilja-aitassamme. Pelkästään maatalousmaata pohjalietteen alle jää arviolta noin 10 000 hehtaaria joen pohjoisrannalla. Venäjän miehittämällä etelärannalla tämä luku on moninkertainen. Ukrainan sodan mielettömyys on saavuttanut lakipisteensä, oli sen tarkoitus mikä tahansa. Siihen on nyt puututtava. Sodan yksikään päivä ei ole ollut vailla globaalia murhetta meille kaikille. Nulla dies maerore caret. (Seneca).

Se että padolle johtavalla tiellä on nähty vaurioita satelliittikuvissa, kertoo puolestaan sodasta koko tämän jokilaakson molemmin puolin. Padotusalueella on liki sata taajamaa ja asutuskeskusta. Padon räjäyttäminen on käynnissä olevan sodan suurin ja ylivoimaisesti tuhoisin tahallinen etenkin siviiliväestölle aiheutettu isku. Tämä sota on samaa painajaista, ei mitään etuja – ei päivää ilman piirtoa loukaten ihmisyyttämme, ihmisarvoa ja luontoa, sen arvoa. Nulla bona – Nulla dies sine linea.

Ukrainan valtiollinen energiayhtiö (vrt. Kemijoki yhtiö Suomessa) Ukrhydroenergo ilmoitti, kuinka voimalaitos on tuhoutunut täysin eikä tuhoja voida korjata. Ukrainen presidentti Volodyumyr Zelenskyi piti hätäkokouksen Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston kanssa padon tuhon vuoksi. Rangaistus olkoon rikoksen mukainen – Noxiae poena par esto (Cicero).

Varmasti tämä oli pahin isku, mihin Ukrainassa oli voitu varautua tai pelätä mahdolliseksi. Ydinisku maan pääkaupunkiin olisi ollut toinen mahdollinen. Ukrainan omat yölliset iskut olivat itikan hyrinää, eivätkä olisi edes vahingossa, saati tahallaan voineet aiheuttaa nyt koettua katastrofia. Siihen vaadittiin venäläisten miehitysjoukkojen työtä padotusalueen sisällä. Ilman näitä joukkoja tätä katastrofia ei olisi syntynyt. Se on alaston totuus, alastomin sanoin. Nuda veritas – Nudis verdis (Horatius).

Tästä Ukrainaa oli varoitettu jo lokakuussa vuonna 2022. Kahovkan vesivoimalaitoksen suuri pato muodostaa Kahovkan tekojärven, joka on Euroopan kahdeksanneksi suurin tekojärvi. Maailmalla on suuri määrä tekoaltaita, jotka ohittavat menen tullen omat altaamme Lokan ja Pottipahdan Lapissa niitä aikanaan häveten. Pelkkää tapaa, jolla ne tehtiin. Puut raivattiin altaan jäiltä. Olen näitä tutkinut poikkitieteisesti ja ensimmäinen väitöskirjanikin liittyy juuri tekoaltaisiimme. Ihmisen typeryys avaa silmämme juuri näiden 1950-luvun altaiden rakentajana. Nyt niiden vettä on juotava ja vain muutama poikkeus vahvistaa säännön. Nunc est bibendum – Nulla regula sine exceptione.

Tästä tuo epiteetti ”patologi” nimeni yhteydessä takavuosina. Olen mahdollisesti saanut sen jo poistettua ja puhdistettua maineeni väittelemällä myöhemmin uudelleen yliopistoa ja tiedekuntaakin vaihtaen. Erkki ”Susi” Pulliainen ei siinä onnistunut, olkoonkin että tutkimusaiheet välillä vaihtuivatkin. Palkintona pedon luku – Numerus bestiae.

Eurooppa neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kutsui padon räjäyttämistä sotarikokseksi. ”Tulemme saattamaan Venäjän siitä vastuuseen” Michel kirjoitti. Venäjä on syyllistynyt nyt jo niin moneen rikokseen, ettei niistä kukaan enää jaksa pitää kirjaa. Samoin asiansa ilmaisi YK:n pääsihteeri Antonio Guterres. Näin uutistoimisto Reutersin mukaan. Se että Yhdysvaltojen tiedustelutiedot kertovat Venäjän olleen Kahovkan padon tuhon takana ei yllätä sekään. Reuters kertoo Kahovkan padon olevan 30 metriä korkean ja noin 3,2 kilometriä pitkän. Tämän yli en nuku koskaan – Numquam dormio. En minkäänlaisella vaivalla – Nullo negotio.

Pato rakennettiin Dnejperjoelle vuonna 1956 osana vesivoimalaa. Säiliö toimittaa vettä myös Krimin niemimaalle ja Zaporizzjan ydinvoimalalle, joka on sekin Venäjän hallinnassa. Vesisäiliön tilavuus on arviolta yhtä suuri kuin Yhdysvaltojen Utahissa sijaitsevan Ison Suolajärven. Omat vesialtaamme ovat kovin matalia, jolloin niihin vertailu on turhaa. Emme me Suomessa ymmärrä tämän ilmiön todellisia vahinkoja ja niiden mittakaavaa. Tekijä on ymmärtänyt. Älä unohda – Ei enää edemmäksi. Ne obliviscaris – Ne plus ultra.

Kreml tiedotti kuinka ”sabotaasi” oli ukrainalaisten tekemä Vilha-raketinheittimellä ja kuinka ”natsit iskevät siviileihin”. Samalla kerrotaan kuinka ”erikoisoperaatio” on tarpeellinen myös jatkossa. Hersonin kaupungissa tehtiin normaaleja siivous ja kunnossapitotöitä. Tulva-alueilla on käynnissä evakuointeja. HS:n lähteen mukaan Venäjä tulittaa näitä evakuoitavia. Enää ei sovi tietää kaikkea – Teoilla ei ole päätä eikä jalkoja. – Nec scire fas est omnia (Horatius) – Nec caput neque pedes.

Suomalaisten asiantuntijoiden mukaan vaikutukset tulevat olemaan suuria. Kun virtaus on kymmeniä tuhansia kuutiometrejä vettä sekunnissa, se on jotain muuta kuin normaalien tulvaluukkujen läpi juoksutettava vesi. Pato on tuhoutunut suurelta osin ja vesi juoksee hallitsemattomasti. Vesimassa suuruudeksi on arvioitu noin 18 kuutiokilometriä. Päijänteen vesimassa on noin 15 kuutiokilometriä. Ja se pysyy paikallaan eikä lähde vyörymään kohti alajuoksua. Jatkossa monia joutuu pelkäämään se, jota monet pelkäävät. – Necesse est multos timeat quem multi timent (Macrobis).

Ukrainan energiakriisi syvenee ja samalla myös kanavajärjestelmä kuivuu. Syntyvät ongelmat kertautuvat monella tapaa ja niiden suuruutta on mahdoton nyt mitata. Oleellista on, että molemmat osapuolet ovat uhkailleet padon räjäyttämisellä. Varmaa on, että makean veden saanti vaikeutuu koko tuolla laajalla alueella Ukrainaa ja Krimiä. Ukrainalaisten hyökkäys on sekin nyt monin verroin vaikeampaa. Samalla myös venäläisten puolustuslinjat muuttuvat ja osa jää kelvottomiksi. Helsingin Sanomissa (7.6. 1923) tuhojen vaikutuksia arvioivat etenkin sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö ja Aleksanteri-Instituutin johtaja Markku Kangaspuro.

Kun ihminen ei tee mitään hän oppii tekemään pahaa – Nihil agendo homines male agere discunt (Cato vanhempi)