Perussuomalaiset

Matti Luostarinen

Informaatiokuplassa elävät äänestäjät

Kirjoitin vuonna 2005 sosiaalisen median strategiasta ja taloudesta kirjan, joka nousi 2000 miljoonan alan hakusanan kärkikirjaksi ja pysyi siellä pari vuotta. Taitaa olla vieläkin. Cluster Art nousi niin ikään manifestina kärkeen, ja on siellä edelleen noin 200 miljoonan tasolla, edustaen samaa kuin aikanaan Agropolis -strategia (agropolis strategy) ja toinen väitöskirjani ekologisesta klusterista ja innovaatiopolitiikasta (Ecological cluster and innovation policy). Edellinen väitöskirjani liittyi koskisotiimme ja suuriin ympäristömuutoksiin sekä toi samalla Suomeen käsitteet spatiaalisesta identiteetistä, paikkaleimautumisestamme (spatial identity) jo 1970-luvulla. Nyt se on esillä kuntarakenteita muuteltaessa ja sotasopassamme.

Filter bubbles – informaatiokupla

Suomen Kuvalehti on ottanut kirjani teemoikseen ja esittelee, kuinka Facebook ja Google vievät meidät muiden internet -ilmiöiden myötä kuplaan. Ne kun päättävät mitä näet netistä ja valikoiva juuri sinulle sopivaa aineistoa, käytit mitä tahansa hakusanoja. Et todellakaan saa samoilla hakusanoilla samoja asioita kuin naamakirjakaverisi Suomusalmella tai Pihtiputaalla, puhumattakaan maailman turuilla ja toreilla Keski-Euroopassa ja Aasiassa. 

Ilmiö muistuttaa lähiyhteisöä ja agraarin tai varhaisteollisen yhdyskunnan syntyä. Maailma avautuu siinä lähiyhteisön ehdoilla ja se näyttää myös siltä ja sellaisena se myös ymmärretään. Se pitää tiukasti kiinni omista pinttyneistä maailmankuvistaan ja organisoituukin hieman samaan tapaan kuin varhaisen yhdyskunnan yhdessäolo-organisaatiot erona asiaorganisaatiollemme (Gemeinschaft/ Gesellschaft, Assocional society/ Communal society). Ilmiö on vaarallinen etenkin kun innovaatioiden odotetaan leviävän eli diffuntoituvan aaltomaisesti ympäristöönsä. Nyt näin ei tapahdukaan vaan  tiedon diffuusion estävät nämä ympärillemme syntyvät kuplat.  

Informaatiokupla (filter bubbles) on ollut jo kauan yhteisenä ongelmanamme ja internetiä ei oikeasti olekaan, vaan ainoastaan omissa kuplissaan eläviä netin käyttäjiä. Näin ilmastomuutosskeptikko saa tätä tukevaa informaatiota ja päinvastoin. Keskustalainen poliitikko saa omaa asiaansa tukevaa informaatiota mutta niin saa myös kokoomuslainen ja demaripoliitikkomme. Keskustalainen saa vain oleellisesti enemmän ja on siitä tyytyväinen gallupeineen. Se kun on neutraalia, komeita kaupunkikuvia ja esitteitä. Siltä se näyttää kun tuon sanan googlettaa ja katsoo kuvia.

Kun Google ja Facebook määritelevät mitä tietoa robotteineen meille jakavat, samalla ne johtavat meidät pohtimaan, mistä puhumme ja keiden kansa viestitämme. Se vaikuttaa taas rajusti omaan kasvuumme ja kehitykseen, maailmankuvamme alkaa muuttua ja vääristyä oman kuplamme sisällä. Tätä kautta tulevat myös kaupalliset tuotteet, mainokset ja vaikkapa puolue, jota äänestämme sekä henkilö sen sisältä. Filtteri kun rajaa muut vaihtoehdot kokonaan ulos. Ulkopuolisen kokemana alamme vaikuttaa idiooteilta mielipiteinemme ja päinvastoin. Informaatiokupla tekee meistä allergisia muitten oudoille tiedoille ja taidoille. Tiedon imitointi ja leviäminen on estetty ja elämämme rajattu informaatioyhteiskunnan kuplaan.

Tutkainta vastaan voi potkiakin

Suomen Kuvalehden toimittajat antavat seitsemän ohjetta, jolla kuplasta voi ainakin teoriassa rimpuilla osin ulos. Se ei ole totta, mutta hieman tässä on perää olemalla erityisen aktiivinen ja rikkoen omaa käyttäytymistään. Nettijätit voivat hieman raottaa verhojaan ja etenkin, jos tunnet mistä on kyse ja olet alan tutkija ja kehittäjä. Viranomaiset voivat etenkin antaa taustatukea ja kouluttajat opettaa, jos osaavat. Harvoin osaavat, päinvastoin, kertovat vain oman kuplansa kokemuksista. Näin myös käyttäytymisemme alkaa muuttua kuplan sisällä. Poikkeavasta psykososiaalisesta käyttäytymisestä tulee siitäkin hyväksyttyä.

Valistajat, muutama harva tuhannesta, voivat toimia tulkkinasi ja tuoda sinulle sellaisia verkostoja, joita et ole ennen käyttänyt ja auttaa ulos ainakin hetkeksi kuplastasi. Voit itsekin venyttää kuplaasi, mutta se on melkoisen työläs tehtävä monelle jo pinttyneelle netin käyttäjälle. Kirjan avaaminen auttaa ja poistuminen netin ääreltä helpottaa elämääsi sekin.

Verkossa on omat koodinsa ja ne ohjaavat elämää kuin perustuslaki, kirjoittaa lehti. Käyttäjänä voit pyrkiä vaikuttamaan lakien syntyyn, mutta käytännössä tunnetilojasi ohjataan joka tapauksessa tulkiten pelkästään klikkaustesi nopeutta tai kirjoittamasi tekstin algoritmeja. Kohta mukana ovat myös kasvojen ilmeet. Empaattiset algoritmit voivat tarjota vaivaan vaikkapa lohturuokaa. Kyse on manipuloinnista mutta sitähän sinä juuri olet hakemassakin.  Haemme huumetta josta humallumme.

Ikivanhaa mediataustaa ja traditiota 

Se, miten verkon käyttäjää tarkkaillaan, muuttuu koko ajan monimutkaisemmaksi ja suodatus vaikuttaa yhä voimakkaammin siihen, mitä voimme verkosta nähdä. Palvelujen uskottavuus edellyttäisi salaisuuksien avaamista, mutta tällainen toive ei ole tästä maailmasta. Kirjoihin jo 2000-luvun alussa hybridiyhteiskunnasta ja myöhemmin sen kouristelusta sekä “Eurodämmerungista” lainaten nobelisti Paul Krugmannin käsitettä kirjani nimessä. Vuosi oli 2010 eli hieman ennen vuoden 2011 tapahtumia, jytkyvaaleja ja myöhemmin arabi-islamilaista vallankumousaaltoa. Kuplan sisälle eläen niiden ennustaminen ei olisi ollut mahdollista.

Jo perinteinen printtimedia, Suomen Kuvalehti lehtenä, on rakennettu lukijansa näköiseksi ja nyt se kertoo pelkästään vanhojen ukkojen tarinaa 20 vuotta kestäneestä EU -taipaleestamme ja kovin myönteiseen sävyyn juttunsa psykologisoiden. Menneen vuoden tarkastelu ja Venäjän analyysi on sekin kovin tarkoitushakuista ja tietylle lukijajoukolle tarkoitettua. Kaikkein kornein on tarina nuoresta naisesta muuttamassa SDP:n korpivaellus ja pelastamassa puolue omille poluilleen. Kovin on köykäiset eväät valtionhoitajalla korpivaelluksessaan Suomen Kuvalehteä tulkiten. Se on informaatiokuplan sisällä tehtyä journalismia.

Puolueimagon keskustalainen ilme

Tätä kirjoittaessani googlasin käsitteen “keskusta” ja sain yli viis miljoonaa hakutulosta kun vastaava määrä hakusanalla “kokoomus”  tuotti vain kymmenennen osan löydöksiä. Keskustaa auttaa maailmankuvassaan Forssan ja Hämeen maakuntakeskukset, niiden kartat ja kuvat sekä koko maan keskusten esittely niin ikään edustavina, värikkäinä kuvina. Kokoomus taas saa tuekseen vain tylsiä puolueen esitteitä ja kokouksia. Ei ihme, että epäpoliittinen Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä oululaisena osaa käyttää nettiä ja sen luomaa kuplaa oikein ja gallupit sojottavat koko ajan kohti taivasta ja kuntien komeita esitteitä, keskuksiaan.

Perussuomalaisten kohdalla “persu” ei ole googlaten Mikael Agricolan aapisen viinikuurna vaan mukana on paljon etenkin puheenjohtaja Timo Soiniin liitettyä ilkeilyjä ja kuvitusta, jollaista muilla puheenjohtajilla ei ole ensinkään. Kyse on tietoisesta informaatiokuplan “myrkyttämisestä” ja trollien työstä.

Syntyy tutkijalle tuttu informaatiokupla, jossa puolue leimautuu inhoksi ja etenkin alueilla, joissa 94 % naisista ei voi sitä edes ajatella äänestävänsä. Netti kun yhdistää naisten kulttuuriset harrastukset ja lukemisen, akateemisen elämän ja opiskelun eri tavalla kuplaansa kuin miesten aggressiivisemmat harrastukset mutta myös ammatit. Jos et ole tätä ennen ajatellut niin nyt siihen on tilaisuus. Saat siis naisena erilaista informaatiota kuin miehenä. Halusit tai et. Näin syntyy kaksi hyvin erilaista maailmankuvaa, joita tutkijana joutuu seuraamaan erikseen, ei yhdessä. Sama pätee yliopiston opettajana opetustilanteessa. Kirjatkin on kirjoitettava kahteen eri kuplaan.

Pysähtyneisyyden ja takapajulan filtteri

Näin maailmankuva ja poliittinen ajattelu sekä paradigmaiset suuret maailmankuvien muutokset ovat netin kuplien tuotetta nekin, eikä siihen kykene vaikuttamaan ellei tunne algoritmien logiikkaa ja robottien toimintaa. Media netissä muuttaa myös perinteisen median toimittajan logiikkaa ja maailmankuvaa, jolloin molemmat tukevat toisiaan suljetussa suomalaisessa kielimaailmassamme, onomatopoeettisessa kielessämme sekä yhdyskunnissa, joiden rakenteet ovat kovin suomalaisia.

Niinpä, kun julkaisin aiemmin yliopiston tutkijana medioissamme kymmenittäin artikkeleja perinteisiin medioihimme joka viikko, nyt niitä ei ole mahdollista julkaista sinne lainkaan ilman omaa mediaani. Kupla on sulkeutunut ja palvelee taantuvaa ja pysähtynyttä stagnaatiota, lyhyesti se popularisoiden. Forssan kaltaisessa taantuvissa teollisissa yhdyskunnissa jopa valtuustopuheet estetään tai niitä ei videoida. Pohjois-Korea on omalaatuinen kupla jonne ulkopuolisella tiedolla ei ole asiaa. Hydridiyhteiskunnat ja niiden sodat, hybridisodat, käydään hyödyntäen näitä “kuplia”.

Näin etenkin perinteinen Häme, Kanta-Häme ja Päijät-Häme sekä Forssa suljettuna työläispaikkakuntana, voi estää kaiken mediajulkisuuden ja on samalla myös itse ulkona globaaleista verkostoista. Ilmiö kun toimii molempiin suuntiin ja selittää sulkeutuneen yhdyskunnan talouden taantumaa ja takapajulan syntymisen logiikan uudessa nettimaailman informaatiokuplassamme. Toki tämä ei ole ainut syy stagnaatioon, mutta helpoiten kerrottavissa, popularisoitavissa. Muut kun ovat paljon mutkikkaampia ja sulkeutuvat vielä varmemmin informaatiofiltterin toimesta.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Nimetön
#1

Tässä hieman kuplan ulkopuolelta, paikan päältä Itä-Ukrainasta kuvaa.

Tätä me tuemme!

Lännen pakottamana armeija tappaa omaa kansaansa.

Näillä hakusanoilla voi löytää Youtubesta tai Googlesta videon suoraan Itä-Ukrainan Kramatorskista ja katsoa itse, mitä paikallisväestö tuumaa Ukrainan armeija toimista:

Митинг против мобилизации. Краматорск Новости Краматорска Александр Шеремет

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Matti Luostarinen Prof, Fil.tri, Val.tri
Vihainen
#2

Tätä tuo kupla tarkoittaa. Me saamme sitä tietoa jota omaan informaatiokuplaamme syötetään. Ukraina on tästä informaatiokuplasta esimerkkinä sopiva. EU sumutus vielä parempi ja euron esittely vuosien varrella. Nyt kupla puhkeaa kun ihmiset ovat kaduilla Kreikassa ja Espanjassa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000