Perussuomalaiset

Matti Henttunen

Erä- ja luontokulttuurimuseo ei toteudu Rovaniemelle vielä.

Erä- ja luontokulttuurimuseohankkeesta pitämäni valtuuston PS:n ryhmäpuhe 10.5.2021.

Olemme keskustelemassa mahdollisuudesta hakea Erä- ja luontomuseohankketta Rovaniemelle. Valtuusto tulee päättämään antaako Rovaniemen kaupunki Erä- ja luontomuseon tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen.

Tätä hienoa hanketta on markkinoitu mm. seuraavasti:

Suunnitteluvaiheessa olevasta Erä- ja luontokeskusmuseosta rakentuu

kansainvälisesti vetovoimainen, kunnianhimoinen ja yhteiskunnallisesti vaikuttava Suomen luonto- ja eräkulttuurin kokemisen ja esittelyn paikka.

Museon aihealueita ovat metsästys, kalastus, luonnontuotteiden keräily, retkeily ja muu luonnon virkistyskäyttö.

Siitä syntyy täysin uudentyyppinen vierailukohde, joka kasvattaa merkityksellisiä, yli sukupolvien kestäviä luontosuhteita yhdistämään menneisyyttä ja tulevaisuutta.

Toteutuessaan uudella museolla tulee olemaan tärkeä rooli Suomen maakuvassa ja sijaintialueen imagossa sekä aluetalouden vauhdittajana.

Tästä hienosta hankkeesta on eri tahot kuten hankkeen projektipäällikkö Timo Kukko, Visit Rovaniemen tj Sanna Kärkkäinen, Rovaniemen kaupungin palvelupäällikkö Merja Tervo sekä talousjohtaja Saara Saari esittäneet näkemyksiä jossa Erä- ja luontokeskusmuseo tullessaan Rovaniemelle olisi kieltämättä hieno mahdollisuus ja kokonaisuus osaksi kaupunkimme arktisuutta ja Arctikum prändiä.

Meillä Rovaniemellä on jo olemassa hienosti hoidettuja kulttuuriyksiköitä, jotka ovat meidän vahvuuksiamme myös matkailun näkökulmasta ja Erä- ja luontomuseohanke toteutuessaan lisäisi tätä vetovoimaista kokonaisuutta huomattavasti.

Rovaniemi ymmärtää kulttuurin merkityksen ja vuonna 2019 kaupunki käytti kulttuuripalveluihin nettona noin 9M€.

Meillä kuntana on myös velvollisuuksia joiden täyttämiseen meidän pitää lähitulevaisuudessa investoida merkittävästi. Tarvitsemme kouluja, päiväkoteja, ikäihmisten palveluita ja muuta lakisääteisiä palveluita, jolloin vuoden 2022 kaupungin investoinnit ovat jo nyt n.29M€ ja seuraavina vuosina 2023-2024 noin 40M€ vuodessa.

Asioita pitää siis priodisoida tärkeysjärjestykseen.

Meidän täytty pohtia toteutettavien kouluinvestointien lisäksi nyt tämän erä- ja luontomuseohankkeen investointien ja hankkeen vuotuisten käyttökustannusten kokonaisuutta.

Rovaniemen PS:n valtuustoryhmä on pohdinnassaan kiinnittänyt huomiota myös kaupungin nopeaan velkaantumiseen.

Kyseinen Erä- ja luontomuseohanke toteutuessaan lisäisi mahdollisista valtiolta saatavista tuista huolimatta merkittävästi kaupungin velkaantumista entisestään joten Perussuomalainen valtuustoryhmä suhtautuu varauksellisesti tähän sinänsä hyvään hankkeeseen ja hankkeen tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen jättämiseen josta nyt olemme tänään päättämässä.

Erä- ja luontomuseohankkeen toteuttamisen ajankohta osuu siis erittäin haasteelliseen taloustilanteeseen ja siksi toteamme että kyseisen hankkeen toteuttamisen ajankohta sellaisenaan ei ole nyt.

Yhtenä huomattavasti keveämpänä vaihtoehtona näkisimme Erä- ja luontomuseohankkeen yhdistämisen Metsämuseoon sen mahdollisen siirron yhteydessä kun sen aika koittaa mikä mielestämme tukisi alueen kokonaisuutta ja sen arktisuutta sekä toisi toteutuessaan kaupungille huomattavia synergiaetuja.

Arvoisa puheenjohtaja, edellä esitetyn perusteella Rovaniemen Perussuomalainen valtuustoryhmä ei puolla tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen jättämistä sellaisenaan.

Perussuomalainen valtuustoryhmä antaa kuitenkin jäsenilleen vapaat kädet tehdä ratkaisunsa tässä asiassa.

Rovaniemellä 10.5.2021

Matti Henttunen
Perussuomalaisten valtuustoryhmä.

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Lasse Hietanen
Iloinen
#1

Hei. Kiitos Mattikin. Ei, tuonkaltaiselle: ”katselurikkaudelle”. ”Tarpeellisia asioita on vähän tahi yksi ainoa.” Terveesti työskentelevät nuoret, (Jumalan Tahdossa) Ovat Suomessa, työllisesti liian lujilla rahallisesti: Holtittomien, ”Isokenkäisten” rahankäytön vuoksi. Se asiantila, Ei saisi Suomessa, Aina Vain jatkua. ”Aidatkaamme” tekemisemme: Raamatun Sanalla: Muutehan nämä tekemisemme menevät: Belsebuulle, ja muulle, eikä Isämme Iloksi. Kiitos. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen.
Iloinen
#2

Hei. Kiitos Mattikin. Ei tuonkaltaiselle: ”Katselurikkaudelle.” ”Tarpeellisia asioita on vähän, tahi yksi ainoa.” Terveesti työskentelevät nuoret, (Jumalan tahdossa) ovat Suomessa liian lujilla: Holtittomien ”isokenkäisten” ihmisten syystä. Se asiantila ei saisi Suomessa: Ainavaan jatkua. Jotain rajaa. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000