Perussuomalaiset

Marko Haavisto

Ilmastomme muuttuu, muuttuuko ihminen?

On paljon puhuttu siitä, miten Suomen tulisi kantaa vastuuta yhteisen maapallon muuttuvasta ilmastosta. Absoluuttisesti Suomi tuottaa vähän hiilidioksidi päästöjä, jos verrataan muihin teollisuusmaihin. Suhteellisesti per. Kansalainen Suomi tuottaa ko. Kaasuja kuitenkin paljon.

Suomi on nyt jo tehnyt paljon noiden päästöjen vähentämiseksi ja tekee koko ajan lisää sekä enemmän. Teknologian kehittäminen on aina hyvä asia. Sitä voidaan myydä sitten vaikkapa muille saastuttajille. Suomi tosin on kunnostautunut hyvin kyseenalaisesti siinä mielessä, että täällä kyllä kehitetään teknologiaa mutta sen sijaan, että myytäisiin valmista tuotetta, myydään koko firma. Suomessa on siis vallalla lyhyen tähtäimen edun tavoittelu.

Mitä tulee noihin ilmasto juttuihin niin Suomen päästöt ovat maailman mittakaavassa pisarameressä. Vaikka Suomi tyhjennettäisiin ihmisistä ja muutettaisiin reservaatiksi, jossa liikkuminen olisi sallittua vain hevosella, niin maapallon ilmasto ei sillä parane. Se paranee, jos isot saastuttajat: USA, Kiina, Intia, Venäjä, Saksa, Ranska ja GB sitoutuvat vähentämään päästöjään reilusti. Ei ole kuitenkaan näköpiirissä, että nämä maat olisivat halvaannuttamassa hyvin pyöriviä talouden rattaita. Kiinalla ei ole asian suhteen mitään intressiä eikä ole myöskään USA:lla. Molemmat maat tavoittelevat johtavan supervallan asemaa. USA haluaa säilyttää sen ja Kiina haluaa omia sen itselleen. Se vaatii vahvan taloudellisen ja sotilaallisen voiman.

Ilmasto muuttuu ja tuota tosiasiaa kukaan tuskin kiistää. Sen muutoksen seurauksena miljoonia ihmisiä tulee menettämään kotinsa. Sen seurauksena isoja alueita tulee muuttumaan asuin- ja viljelykelvottomiksi. Tuo tarkoittaa yksin jo miljoonia pakolaisia. Yhdessä valtavan väestönkasvun kanssa, se tulee aiheuttamaan maaperän eroosiota mittakaavassa, jota maapallo ei ole kohdannut sitten meteori-iskun, joka lähes tappoi elämän maapallolta. Maapallo kuitenkin selviytyi vaikka suurin osa elämästä ei selviytynytkään. Tämä voi olla edessä tälläkin kertaa.

Ilmaston muuttuminen tulee aiheuttamaan kuolemaa ja sekasortoa, jopa sotia. Näihin riskeihin on vielä hyvää aikaa varautua. Suomen tilanne on hyvä. Me olemme tietyllä tavalla ilmastomuutoksesta hyötyjiä koska viljely aika pitenee. Lisäksi meillä on vielä tilaa täällä. 5 miljoonaa ihmistä ja lähes 340 000 neliökilometriä maata ja vettä. Suomi kykenee ruokkimaan oman kansansa, samoin juottamaan. Entä sadat miljoonat eurooppalaiset kansat? Entä miljardit Lähi-Idän ja Afrikan kansalaiset? Näitä Suomi ei kykene auttamaan.

Suomessa ilmastonmuutosta ajatellaan torjuttavan tuhoamalla omat elinmahdollisuudet. Esimerkiksi mahdollisuudet käydä työssä. Harvalla kansalaiselle on varaa ostaa kalliita hybridi, – sähkö- tai kaasuautoja. Todella harvalla. Myös näiden vaatima infrastruktuuri on pitkälti miettimättä ja ainakin rakentamatta. Jonkun täytyy olla tuottava ja tehdä aikamoinen kasa rahaa, jotta se saadaan rakennettua. Lisäksi sähköautojen vaatimat maametallit ovat kokonaan oma kysymyksensä. Nyt niitä louhitaan Kongon demokraattisessa tasavallassa lapsityövoimalla.

Tilanne ei ole toivoton Suomen kannalta mutta maapallonmittakaavassa en usko, että päästötavoitteissa onnistutaan pysymään. Mailla keillä olisi avaimet käsissään asiansuhteen, ei ole intressiä alkaa tekemään mitään, koska se vaatisi aikamoista talouden jarrutusta ja mittakaavaltaan valtavia investointeja niin teollisuuteen kuin infraan.

Tulevaisuus ei siis näytä hääppöiseltä ilmaston ja ihmisten kannalta. Puhumattakaan luonnosta. Meitä ihmisiä on tällä pienellä pallolla aivan liian paljon. Tuo ongelma kulminoituu moneen asiaan myös ilmastonmuuttumiseen.

Kuva mielestäni kertoo paljon siitä mihin tulevaisuus on menossa. Riippumatta siitä ajeleeko matti ja maija työmatkansa pieniruokaisella dieselilla vai sähköautolla.

Maailmalla olisi paljon näytettävää mutta valitettavasti monet eivät tule koskaan näkemään sen kaikkea kauneutta. Sen ihmeellistä luontoa ja eläimiä.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000