Perussuomalaiset

Marcus Toppari

Ajatuksia poliittisista ääriliikkeistä

Perussuomalaisia on syytetty paljon äärioikeistolaisuudesta, oikeistopopulismista, oikeistoradikalismista, fasismista ja kansallissosialistisuudesta eli natsismista. Usein näitä termejä käytetään toistensa synonyymeina ja niiden merkityksiä sekoitetaan niin, ettei kukaan oikeasti pian tiedä enää mitä niillä tarkoitetaan. Minä olen jokseenkin paljon tutustunut ääriliikkeiden historiaan ja ideologiaan, sillä ne ovat olleet esimerkiksi toisen maailmansodan ja Neuvostoliiton synnyn taustalla. On vaikea ymmärtää viime vuosisadan maailmanpolitiikkaa ilman ymmärrystä ääriliikkeiden luonteesta. Tämän vuoksi minua myös henkilökohtaisesti ärsyttää näiden termien väärinkäyttö.

Saksalaisen määritelmän mukaan äärioikeisto ja -vasemmisto eroavat radikalismista siinä, että ääriliikkeet käyvät demokraattisen valtiohallinnon perusteita vastaan, kun radikalismi on vain ajatusten äärimmäisyyttä. Fasismi ja kansallissosialismi eivät kyllä oikeastaan edes muistuta oikeistolaisuutta kovinkaan paljon. Minusta ne yhdistelevät elementtejä sekä oikeistolaisuudesta, vasemmistolaisuudesta että populismista. Nationalismi ja jonkinlainen protektionistinen markkinatalous ovat ehkä keskeisimmät yhdistävät tekijät perinteiseen oikeistoon. Esimerkiksi suunnitelmatalous, julkisilla varoilla toteutettu talouden elvyttäminen ja antikapitalismi sen sijaan ovat vasemmistolaisia piirteitä. Kommunismia voidaan pitää äärivasemmistolaisena ihan perustellusti.

Millainen italialainen alkuperäinen fasismi sitten oli luonteeltaan? Ensinnäkin se oli nationalistinen aate, jonka keskiössä oli Rooman imperiumin loiston palauttaminen. Teollisuus oli ohjattu sotateollisuuden tarpeisiin. Talousjärjestelmä oli korporatistinen eli lainsäädäntövaltaa käyttivät ammattikunnat, jotka muodostivat työnantajat ja työntekijät. Tämän lisäksi maalla oli yksi vahva johtaja. Benito Mussolini toimi maan diktaattorina ja hän lainasi aika paljon sosialismilta, sillä hän itse oli ollut sosialisti ja kasvoi sosialistisessa perheessä. Hän ei kuitenkaan luonut luokkajakoa kansojen sisälle marxistien tavoin, vaan loi sen italialaisten ja muiden kansojen välille. Fasismiin ei kuulunut rotuerottelu ja Mussolinin mielestä se oli turhaa haihattelua, jota terve kansallismielisyys ei tarvitse. Saksalainen kansallissosialismi vei etnonationalismin niin pitkälle, että Hitler loi jaoitteluviivan myös rotujen välille Saksan kansan sisällä ja sen ulkopuolellakin.

Björn Wahlroos on muuten sanonut, että Suomen tulopoliittinen järjestelmä on korporatiivinen ja muistuttaa fasismia. Mitkähän puolueet ovat tällaista järjestelmää Suomeen ajaneet? Viiden pisteen vihje: yksi niistä ei ole Perussuomalaiset.

Vaikka äärioikeistolaisuus on sinänsä minusta virheellisesti käytetty termi, käytän sitä nyt kuitenkin tässä kirjoituksessa kuvaamaan niitä liikkeitä, joihin niillä yleensä viitataan julkisessa keskustelussa. Sivuhuomautuksena todettakoon, että Neuvostoliiton kommunisteja ärsytti se, että kansallissosialistit käyttivät itsestään nimitystä sosialisti ja käyttivät vieläpä punaista sosialismin tunnusväriä. Oli neuvostoliittolaisten keksintö niputtaa kansallissosialismi fasismiin, vaikka niilläkin oli selkeitä eroja. Natsismista puhutaan useissa yhteyksissä Neuvostoliiton mallin mukaisesti edelleen fasismina, ei suinkaan sosialismina. Minusta kommunismi, natsismi ja fasismi kuuluvat kaikki samaan autoritääristen ja epädemokraattisten liikkeiden kirjoon.

Fasismista ja äärioikeistolaisuudesta tuli siis Neuvostoliiton leimakirves kaikille niille liikkeille, jotka vastustivat sen valtapyrkimyksiä. Suomessa tästä leimaamisesta saivat osakseen esimerkiksi Kokoomus, SMP ja monet muut pienemmät puolueet Neuvostoliiton aikana. Suomettumisen aikana muut suomalaiset puolueet luonnollisesti lähtivät mukaan tähän nimittelyyn ja vuonna 1979 SMP laitettiin istumaan eduskunnan oikeaan laitaan. Tähän syynä oli luultavasti Kekkosen jatkokauden vastustaminen ja näin ollen Neuvostoliiton intressien vastustaminen. Tämä tuo hyvin mieleen vuoden 2019 tuolileikin, jossa jälleen SMP:n henkinen jatkaja Perussuomalaiset siirrettiin salin oikeaan laitaan. Historia toistaa itseään ja vaikka Neuvostoliitto meni, jäi äärioikeistolaisuuden ja fasismin leimakirves eloon ja se voi oikein hyvin. Malliesimerkiksi nostan edesmenneen entisen stalinistin Leif Salménin esiintymisen Pressiklubi-ohjelmassa vuonna 2009. Tuolloin hän haukkui nykyistä Perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa fasistiksi.

Toki Suomessa on ihan oikeitakin ääriliikkeitä. Oikealla on lakkautettu SVL ja mitä ilmeisemmin sen jatkajaksi kyhätty Suomalaisapu. Vasemmalla sen sijaan on Varisverkosto ja muu antifa-toiminta. Myös puoluekentälle on ilmestynyt toisinaan ääripuolueita, mutta ne ovat syystäkin jääneet marginaalipuolueiksi ja lopulta ovat kadonneet kannatuksen puututtua. Uusimpina ilmentyminä ovat Suomen kommunistinen puolue, joka on palannut puoluerekisteriin ja Sinimusta liike, joka ilmeisesti julkistetaan nyt alkuvuodesta.

Meiltä perussuomalaisilta vaaditaan usein ulostuloja ja irtisanoutumista äärioikeistosta. Kun entisen nuorisojärjestön varapuheenjohtaja ilmoitti olevansa fasisti, hän joutui eroamaan. Koko nuorisojärjestö erotettiin lopulta emopuolueesta, kun fasistista toimintaa ehkäiseviä toimenpiteitä vaadittiin tekemään tuloksetta. Tämä oli mielestäni Perussuomalaisten johdolta erittäin ryhdikästä toimintaa ja näin tulee toimia jatkossakin. Jos tämä käytännön toiminta ei riitä irtisanoutumiseksi, en tiedä mikä riittää. Todettakoon vielä, että Perussuomalaiset ei ole äärioikeistolainen puolue ja fasisteille ei ole sijaa perussuomalaisessa puolueessa, siksi he vaikuttavat jollain muulla tapaa.

Presidentinvaalien 2018 aikaan keskustelin vasemmistolaisen ystäväni kanssa ja hän kutsui tuolloin Laura Huhtasaarta natsien ehdokkaaksi. Naurahdin hieman ääneen, sillä Huhtasaari esiintyi televisiossa Daavidin tähti kaulassa ja julisti olevansa Israelin ystävä. Ironia oli minusta lähes käsin kosketeltava. Myöskään SVL:n tavoitteissa ei ole yhteistä Perussuomalaisten kanssa. He tavoittelevat yhtenäistä kansallissosialistista pohjoismaista kuningaskuntaa ja ruotsia sen viralliseksi pääkieleksi. Jotain heidän suhtautumisestaan meihin kertoo myös se, että heidän marsseillaan huudetaan Jussi Halla-ahon nimeä ja sen perään haukutaan häntä kansanpetturiksi.

Ihan perinteistä italialaistyyppistä fasismia Suomessa on ajanut IKL, joka lakkautettiin Neuvostoliiton vaatimuksesta jatkosodan päätyttyä vuonna 1944. IKL perustettiin Lapuan liikkeen jatkoksi sen jälkeen, kun se lakkautettiin Mäntsälän kapinan jälkeen. Haluan myös huomauttaa, että IKL:n kanssa vaaliliitossa oli Kokoomus vuoden 1933 eduskuntavaaleissa. Lapuan liike sai laajasti kannatusta vain niin kauan, kun se tyytyi pelkästään vastustamaan kommunismia. Ajatukset oikeistodiktatuurista ja sosiaalidemokratian kieltämisestä eivät siis suomalaisia houkutelleet ja IKL:n kannatus jäi loppupeleissä hyvin vaatimattomaksi.

Myöskään Vasemmistoliitto ei ole mielestäni kommunistinen tai äärivasemmistolainen puolue. Laitavasemmistolainen tai vasemmistoradikaali se voi kyllä olla. Puolueen puheenjohtaja Li Andersson on kyllä myöntänyt olevansa marxilainen ja kansanedustaja Anna Kontula olevansa kommunisti. Erikoista kyllä, että Kontulaa ei ole erotettu puolueesta, eikä vaadittu irtisanoutumaan tämän diktaattoriopin kannattamisesta. Huomion arvoista on toki, että Vasemmistoliitto rakennettiin Suomen Kansan Demokraattisen Liiton ja Suomen Kommunistisen puolueen pohjalle Neuvostoliiton hajottua. Kommunismin hirveyksien kieltäminen tai ainakin niistä vaikeneminen on selkeästi myös tätä Neuvostoliiton ja suomettumisen perintöä.

Minusta on kuitenkin hyvä, että ääriliikkeet toisinaan tekevät näitä puolueprojekteja ja näin altistavat ajatuksena kansanvallalle. Niiden kehno menestys osoittaa sen, että niillä ei ole kannatusta eikä täten mitään sijaa Suomessa. Lisäksi ne maltillistavat valtapuolueita, kun ääriaines löytää sieltä poliittisen kodin. Peräänkuulutan asiallista puhetapaa: unohtakaa ne kommunistit, natsit ja fasistit ja keskitytään vaihteeksi politiikan asiakysymyksiin.

Lopuksi taas hieman oheislinkkejä:

https://yle.fi/uutiset/3-11068956

https://yle.fi/uutiset/3-11734440

https://www.skp.fi/artikkelit/skp-ker-si-kannattajakortit-koronasta-huolimatta-0

https://www.verkkouutiset.fi/li-andersson-kylla-olen-marxilainen/

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4158735-anna-kontula-on-kommunisti-ja-nyt-han-kertoo-miksi-termia-ei-pida-valttaa-itse-olen-valinnut-taman-strategian

https://ls24.fi/lannen-media/fasisteiksi-haukutut-smp-n-edustajat-istutettiin-eduskunnassa-aarioikealle-vuonna-1979-taas-palataan-sortopolitiikkaan-sanoo-sen-kokenut

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006417484.html

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006423450.html

Pohjoismainen yhteistyö ja isänmaallisuus

https://www.uusimaa.fi/paikalliset/1416931

Osallistu keskusteluun!


40 kommenttia
#1

Terve Marcus. Tämäpä sattui. Laittelenpa blogiini lähipäivinä kirjoituksen siitä mikä eduskunnassa oleva puolue kannattaa valita jos haluaa kannattaa totalitaarista järjestelmää.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Marcus Toppari Hallintotieteiden maisteri
Tyytyväinen
#6

Hienoa! Mielenkiintoista nähdä, mitä ajattelet asiasta. Itsekin olen joskus tätä pohdiskellut itsekseni.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Erittäin tervetullut analyysi, kiitos! Vastaavaa pohdintaa soisi näkevänsä enemmänkin.

On juurikin noin, että perussuomalaisten kylkeen yritetään liimata käsitteitä, joilla ei tosiasiallisesti ole mitään tekemistä perussuomalaisten ajaman, Suomea säästävän ja suojelevan politiikan kanssa.

Mitä Mussolinin tulee, niin hänen rakennuttamansa EUR ja siellä neliskanttinen toisinto Colosseumista, seisoo tänäkin päivänä Roomassa todistamassa, miten todellakin Euroopan herruus oli Mussolinin mielessä.

”Quando cadrà il Colosseo, cadrà anche Roma. Quando cadrà Roma, cadrà anche il mondo.”

Isopäisyyttä on liikkeellä, mutta ei todellakaan perussuomalaisten joukossa. Perussuomalaiset eivät kuvittele Suomen vaikuttavan KOKO maailman kohtaloon. Perussuomalaiset ovat kiinnostuneita Suomesta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Iloinen
#9

Mussolini on historiallisena henkilönä erittäin mielenkiintoinen. Mitä enemmän häneen ja fasismiin tutustuu, sitä vähemmän huomaa mitään yhteistä perussuomalaisuuteen.
Minun mielestäni fasismilla tai kansallissosialismilla ei ole mitään tekemistä suomalaisen kansallismielisyyden kanssa. Nuo molemmat aatteet ovat Suomessakin olleet täysin tuontitavaraa ja maailman trendien seuraamista omana aikanaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Marcus Toppari Hallintotieteiden maisteri
Iloinen
#13

Kiitos paljon kommentistasi Johanna! Aapo Roselius, Oula Silvennoinen ja Marko Tikka kirjoittivat vuonna 2016 kirjan, jonka nimi on Suomalaiset fasistit. Viimeistään tämän kirjan luettuani minun on ollut vaikea ottaa vakavasti kenenkään fasistisyytöksiä. Tulee poika joka huusi sutta-efekti, pian oikeaa fasismia ei enää tunnisteta ja sana menettää merkityksensä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#20

Oula Silvennoinen, tämä filosofian tohtori, joka julkisella paikalla kävi Junes Lokan kimppuun…

https://youtu.be/IMAzynq5_aw

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#3

Marcus hyvä , että väläytät tuota SMP , mieliimme Veikko Vennamo oli jämäkkä isänmaallinen johtaja !? Timo yritti matkia , mutta luiskahti kin vallanhalussa , orpon,sipilän ja valtapoliittiseen leiriin !? Pokka siis petti !!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Timo Soinilla ei olisi ollut MITÄÄN asiaa eduskuntaan ilman Toni Halmeen keräämiä ääniä.

Halme oli nähnyt Jenkeissä, mihin haittamaahanmuutto johtaa. Siksi pisti täällä Suomessa tuulemaan ja tarttui asiaan.

Suomessa ei vielä laajamittaisesti asuta leirintäalueilla trailereissa, mutta nykyisen hallituksen johdolla siihenkin varmaan kohta ”päästään” kuten Amerikan köyhien keskuudessa.

Nythän sitkeimmät työtätekevät asunnottomat jo toki ovat siellä leirintäalueilla asuntovaunuissaan, yhdessä autoissaan asuvien romanialaisten kanssa.

Hyvin kehittyy Suomi ja työvoiman vapaa liikkuvuus?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Marcus Toppari Hallintotieteiden maisteri
#16

Tony Halme oli tosiaan iso juttu parikymmentä vuotta takaperin kun olin vielä pieni poika. Varmasti yksi ajan puhutuimpia henkilöitä. Timo Soini sen sijaan nousi kunnolla pinnalle vasta 2010-luvun taitteessa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#22

Tony kuoli tammikuussa v.2010. Sen jälkeen Soini saattoi huseerata mielensä mukaan, toki Raimo Vistbackan sallimissa rajoissa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#27

Tonyn liekki taisi hiipua jo hieman aiemmin. Viimeiset vuodet eivät olleet kaunista seurattavaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Marcus Toppari Hallintotieteiden maisteri
#10

Minä olen liian nuori muistaakseni Vennamon aikaa itse. Tietoni hänestä ovat hyvin puutteelliset. Tämä vaatii selkeästi opiskelua!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#19

Veikko Vennamo (1913-1997) oli Suomen Maaseudun Puolueen perustaja, joka ajoi kotinsa sodassa Karjalaan, rajan toiselle puolelle jättäneiden suomalaisten asiaa; eli heidän asuttamistaan Suomen puolelle.

Näitä kotinsa Karjalaan rajan taakse menettäneitä kutsutaan joskus myös ”siirtoväeksi”. Tämä väki poltti omat kotinsa, jotta vihollisella ei olisi suojaa, johon tukeutua, kun se työntyi Suomen puolelle.

Välirauhan aikana karjalaiset vielä palasivat jälleenrakennustyöhön kotiseuduilleen. Tästä kertoo mm. Viena Korhosen romaani ”Me emme lannistu” (WSOY 1943). Kun sota sitten jatkui, sama katkera kokemus toistui.

Vennamo ajoi voimakkaasti näiden elämänsä alusta aloittaneiden pientilallisten asiaa sodanjälkeisessä Suomessa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#23

”TUOMITTU TALO

Autio piha, hyljätty talo / ikkunoista on sammunut valo / Ovet on auki, liesi on jäässä / ammuttu koira porraspäässä

Oudosti täällä nyt askeleet kaikaa / seinäl’ on kello, tauonnut aikaa / pöydällä kantele, nurkassa rukki / viimeksi sillä lie kehrännyt lukki

Kauniisti elivät täällä he kerran / peltojen keskellä, pelossa Herran / helisi kantele, hyrisi rukki / ikkunan alla pihlaja kukki

Autio talo, tuomittu talo / räystäitä nuolee jo liekkien palo / mutta ei liekit tuhota saata / rakasta, ikuista perintömaata”

Runoilija Yrjö Jylhä; kokoelmasta ”Kiirastuli”
Jylhä palveli talvisodassa komppanianpäällikkönä JR30:ssä, Taipaleen rintamalohkolla

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#24

Juuri näin! Katsokaa vanha SF-Filmatisointi jollen väärin muista niin filmin nimi on evakot.Pääosaa näyttelee aikansa ykköskaartiin kuulunut näyttelijä Santeri Karilo.Karilo on jo liian vanha rintamalle,mutta kyläpäällikön asemassa hänelle on uskottu väestön evakuoiminen.Elokuvassa Karilo saa käskyn evakuoida kylän asukkaat,ja polttaa kylän talot.Kansakoulun opettaja ei meinaa uskoa Kariloa vaan soitta harmoonia.Mutta Karilo käskee hänen lähteä evakkoon,ja sytyttää kansakoulun tuleen.Samoin hän joutuu polttamaan oman kotitalonsa.Myöhemmin matkustaessaan sisäsuomeen hän tapaa perheensä,ja saa kohdata epäasiallista kohtelua.Tämmöinen on ollut kohtelu sisäsuomessa karjalan evakoille.Kuitenkin heistä suurin osa oli hyvin työteliästä väkeä,joka löysi hyvin nopeasti paikkansa sisäsuomesta,ja jatkoi elämäänsä.Eli minkäänlainen vertaus nykyisiin maahanmuuttajiin,ei ole verrattavissa sotaa pakoon lähteneiden karjalaisten kohdalla oikeutettua.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#28

Tämä taisi tulla televisiosta viime vuonna. Sisältö oli tuo mitä kuvailit. Tämän elokuvan voisi näyttää aina itsenäisyyspäivänä kuten Tuntemattomankin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Marcus Toppari Hallintotieteiden maisteri
Iloinen
#25

Hyvin mielenkiintoista tietoa!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#29

Juu kyllä Yle:llä on arkistoissaan näitä hyviä vanhoja todenperäisiä SF-Filmatisointeja.Saattaa edellämainittu elokuva tulla uusintana tänäkin vuonna?Tästä elokuvan esittämisestä täytyy antaa Yle:lle kyllä täydet 10 pointsia.Toivottavasti saavat esittää tätä jatkossakin,sillä elokuva kertoo todenperäisesti Suomen historian tapahtumista!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#14

Soini liukastui ”hillopurkkiin”!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Vihreät on äärivihreä liike. Vasemmistoliitto on äärivasemmistolainen liike.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#7

Vasemmistoliitto Suomessa on täysin länsimaalaisen hyvinvoinnin ympäröimä kultapossukerho ja tämän hyvinvoinnin suoman mukavuuden päällä se myös päivystää ja ääntään käyttelee. Siperiassa näitä säälittäisiin.

Anderssonin, Kontulan ja kumppaneiden luulot ovat sitä samaa haihattelua kuin Jean-Paul Sartrella ja Simone Beauvoirilla Ranskassa, tai sittemmin Gerard Depardieulla. Istutaan mukavasti lämpimissä kahviloissa leikkimässä älykästä. Vailla mitään hajua todellisesta Siperiasta, jonne yksikään Suomen Vasemmistoliiton kermatakamus ei oikeasti haluaisi lähteä uutta uljasta maailmaansa perustamaan.

Siellä se kaurakatte jäätyisi kolmessa sekunnissa.

Helpompaa on huudella eliittikansalaisena Suomessa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#18

kauralatte

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Marcus Toppari Hallintotieteiden maisteri
#11

En itse määrittelisi Vihreitä ja Vasemmistoliittoa ääriliikkeiksi itsessään. Heille on kuitenkin selkeästi vaikeaa irtisanoutua ääriliikkeistä.
Vasemmistoliitto on kyllä puheen tasolla sitoutunut tuomitsemaan väkivallan, mutta antifaa ei tuomita. Vihreät ovat sitoutuneet parlamentaariseen toimintaan, mutta juuri viime puheenjohtajatentissä Ohisalolle tuotti suuria vaikeuksia irtisanoutua Greenpeace-aktivistien toiminnasta ja aiemmin Elokapinasta.
Katson siis, että he ainakin pyhittävät ääritoimintaa passiivisella suhtautumisellaan. Tässä mielessä Perussuomalaiset onkin erilainen puolue. Sanojen sijaan toimitaan käytännössä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#17

Vasurien puheenjohtaja Andersson ei ole tuominnut vasemmiston väkivaltaa, koska se on hänen mukaansa ”eri asia”. Ohisalo ja Vihreät taas katsoo, että heidän väkivaltansa tarkoitus pyhittää keinot.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Marcus Toppari Hallintotieteiden maisteri
#26

Aivan! Andersson kertoi itse, että vasemmiston väkivalta on ”eri tyyppistä.”

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#15

Oli erittäin vahingollista,että keskusta äänesti Haaviston luottamuksen puolesta yhtä edustajaa lukuunottamatta.Vihriäisille kun annetaan periksi niinkuin nytkin tehtiin.Niin vihriäisille jää sellainen ajatus”vinttikammariinsa”että heille kaikki on sallittua?!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Marcus Toppari Hallintotieteiden maisteri
#21

Olen täysin samaa mieltä keskustalaisten toimien vahingollisuudesta. Näköjään Keskusta tekee mitä tahansa pysyäkseen vallankahvassa kiinni.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

mielensäpahoittaja
Utelias
#5

Eipä ole toimittajat ja niiden tavat muuttuneet sitten kun toi video on otettu noin 10v sitten, on melkoista tykitystä Halla-ahon mielipiteitä vastaan,tuo filmi voisi yhtähyvin olla tätäpäivää ei ole toimittajat muuttuneet samanlainen hyökkäävätapa perus-suomalaisista ja Halla-ahoa vastaan jatkuu,on mielenkiintoista huomata että aihe josta puhuttiin filmillä sopii tähänpäivään,tarkkanäköisimmät näki jo silloin mikä on tulema se on osittain totta tänäpäivänä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Marcus Toppari Hallintotieteiden maisteri
Hämmentynyt
#12

On perin kummallista, että toimittajat eivät ole vieläkään ottaneet opikseen. Heidän käyttämänsä retoriikka vain lisää Perussuomalaisten kannatusta, kun kansa huomaa miten epäreilusti meitä kohdellaan mediassa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000